http://moj-aparat.blogspot.com/
C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;
To nie teza tylko po prostu tak jest.
To nie przestrzeń prowadzi do utraty informacji tylko konwersja z jednej przestrzeni do drugiej. To są wszystko rachunki na liczbach całkowitych i błąd narasta dość szybko i mocno.
np. taki obrazek:
ma histogram:
a po konwersji do labu i z powrotem do sRGB (bez zapisywania - tylko konwersja w PS) - histogram wygląda już tak:
To jest tylko po jednokrotnej konwersji. Prawda, że to nie to samo?
Róznice pomiędzy histogramami to właśnie uszkodzenie pliku jakie jest spowodowane konwersją.
Proszę, tylko nie mówić, że to grafika i to się ma nijak do zdjęcia bo "ma się" bardzo, bardzo. Gradient cz-b ma "w sobie wszystkie barwy R-G-B od 0 do 255 i ma przewidywalny, znany histogram. Prawie idealnie równy od zera do 255 (max).
Gdyby Lab było takie cudowne to ACR i inne konwertery RAW umożliwiały by od razu konwersję do LAB a można tylko do sRGB, AdobeRGB i ProPhoto. Dlaczego?
Jedyną osobą usiłującą udowodnić, łatwą do obalenia tezę, że Lab jest lepsiejszy jest Margulis. Kelby'ego i jego "ostrzenia profesjonalistów" to w ogóle trudno traktować poważnie
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Klikam na warstwie dopasowania Curves i otwieram okno Curves. Jade myszą w okolice pkt. 1. (kursor powinien zamienić się w białą pipetkę). To mniej więcej w okolicach półtonów, w pobliżu środka wykresu więc zwykle to najważniejszy punkt. Wciskając Shift+Ctrl klikam myszą. Wracam do Curves i sprawdzam co mam. U mnie R=65 G=106 i B=114 dla Input i Output. Środkowa wartość to 106 więc zmieniam w okienkach Output wartości dla R i B na te 106. WIEM, że tam jest kolor BIAŁY i do niego usiłuje sprowadzić krzywe. Obrazek wydaje mi się teraz za czerwony więc powtarzam operację dla punktu #2 (w światłach Shift+Ctrl+klik na pkt #2). Tu środkowa wartość to 213 więc sprowadzam krzywe G i B do 213. Powtarzam to dla pkt 3 i 4.
w związku z tym mam pytania bo się gubię
1.Dlaczego 4 punkty (2 razy biały)?Czy nie wystarczą 3?Czarny,biały,szary.
2.W #1 punkcie Output w R i G
w #2 punkcie Output w G i B
no własnie co w #3 i #4 punkcie? -odpowiednio (B i R) i (R i G)
Przepraszam za te głupie pytania ale jakoś nie mogę dojśc dalej w tym ćwiczeniu.Pozdrawiam
Zastanawiam się czy zmiana jpega na 16-bit coś daje. Pytanie się wzięło stąd że jak wywołałem RAWa w 16bitach, odpaliłem levele, przesunąłem prawy suwak dajmy na to na 200, enter, i znowu odpaliłem levele to histogram nie miał dziur. Gdy ten sam obraz zmieniłem na 8 bit to po procedurze z levelami opisanej wyżej histogram oczywiście był podziurawiony. Gdy 8-bitowy obraz zamieniłem na 16 bitowy i odpaliłem levele (najpierw na 200 prawy suwak), to histogram byl tez podziurawiony. Niby ma 16 bit (tyle ze zrobione z 8) a zostawia dziury w histogramie. Czemu tak się dzieje i czy ma sens zamiany 8-bitowe jpegi na 16 bit.
pozdrawiam
Tak tylko chciałem wtrącić, że bardzo fajny i szczegółowy artykuł który dał mi do zrozumienia, jak wiele jeszcze nie wiem na temat obróbki. Dzięki!
"Gdy 8-bitowy obraz zamieniłem na 16 bitowy i odpaliłem levele (najpierw na 200 prawy suwak), to histogram byl tez podziurawiony."
Widocznie zamiana na 16 bitow nie wypelnia zawartosci wszystkich poziomow pomiedzy
progami pobranymi z 8-bitowej skali (chyba, ze MMM podmieni algorytm).
"czy ma sens zamiany 8-bitowe jpegi na 16 bit."
Powiem tak - Im wiecej operacji zamierzasz po owej zamianie przeprowadzic,
tym bardziej ma ona sens.
Zamiana (z 8 na 16) ma wplyw na sposob (dokladnosc) liczenia, lecz sama z siebie
nie zmienia wygladu zdjecia. Stracic na takiej zamianie raczej sie nie da,
a zyskac w wielu przypadkach mozna. Wybor nalezy juz do dlubiacego...
Panie Januszu, a może dałoby się zrobić z tego webinarium? Dla mnie sam opis jest mało zrozumiały, a efekty bardzo dobre..![]()
Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight
Po części to jest w jednym z odcinkow. :-)
pomyślę ale dopiero w przyszłym tygodniu. Jestem w rozjazdach :-) z telefonu to się forum nawet ciężko czyta
EDIT: chyba lekcja 6...
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-01-2010 o 21:45
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Chodziło chyba o "poziomy" i każdy poziom (kolejno R, G, B) ograniczyć trójkątami żeby dochodziły do brzegów histogramu. To była jedna z metod, której używam.
>>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<