Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
Podstawy korekty tonalnej.
(...) Ciekawe czy ktoś jeszcze wątpi w sens konwersji do 16 bitów PRZED dokonywaniem jakichkolwiek poprawek. (...)
Ja dzis natrafilem na cos dziwnego czego na te chwile nie do konca rozumiem.
Zrobilem dzis niedoswietlona (celowo) fote przy ISO1600 i przy jej obrabianiu pojawil sie problem przy desaturacji. W zaciemnionym miejscu zdjecia przy konwersji do cz-b (Photoshop/desaturate) uzyskiwalem za duzo artefaktow. Nie moglem sobie z tym poradzic, az do chwili gdy przypomnialem sobie ten artykul Janusza.
Zdjecie wstepnie obrobione w pliku RAW, otworzone w Photoshopie przed dalsza obrobka poddalem konwersji do 16bit/kanal przed desaturajca. Bez efektu. Zrobilem dwa kroki w tyl i powtorzylem to samo dla 32bit. I szok!! Przecieralem oczy ze zdumienia przez dobre 15 minut. Artefaktow wyraznie mniej. Uratowalo mi to zdjecie. Teraz moge zaryzykowac i sprobowac naswietlic w fotolabie liczac, ze bedzie ok przy 20x30cm.
Reasumujac, zastanawiam sie czy jest to efekt zwiekszenia precyzji czy zupelnie inny algorytm do desaturacji przy 32bit. Brak widocznej roznicy miedzy 8bit a 16bit oraz tak wyrazna poprawa przy 32bit nasuwa pytanie "o co cho?" (to tylko jeden "krok" wiec nie spodziewalem sie az tak wyrazniej roznicy jak w przygladzie Janusza z levelami).

zalaczam crop fragmentu, ktory mnie tak irytowal.