Ja kupiłem sigmę 17-35 HSM właśnie z naszej giełdy jakiś rok temu za 1100 PLN z UV hoya.
Bardzo przyjemne szkło, u mnie pracuję na 5dMkII i problemów BF FF nie uświadczyłem.
Z moich doświadczeń godna polecenia.
No może winieta trochę duża w kombinacji 17mm i 2.8![]()
R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8
Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D
wlasnie naczytac sie o niej mozna duzo dobrego ale tez duzo zlego (BF, FF, roznice jakosci), ale za to w tamronie odstrasza mnie CA- mimo ze wiem, ze latwo mozna to usunac w kompie to jednak duze CA dzialaja na mnie bardzo odstraszajaco:/
Także posiadam Sigme o której mowa.
Kupiłem 3 dni temu na allegro za całe...630zł - właściwie to wylicytowałem.
Z moim 5D mk I działa bardzo dobrze! Tzn brak problemów z BF czy FF.
Ostrość też bardzo ok.
HSM co prawda dosyć wolny ale za to cichutki
Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX
no i masz babo placekchyba po prostu zaczekam na ta sigme z mozliwoscia przetestowania...
Mam Sigmę EX II 17-35 HSM od kilku miesięcy kupiony zamiast kita do C50D z perspektywy czasu kilka słów: super wykonany (osłona, etui w zestawie) solidnie zrobiony przyjemny materiał w dotyku dobra mechanika doskonała relacja ceny do jakościszczególnie dla osób mających pełną klatkę lub planujących jej zakup pod cropem do wakacyjno/rodzinnych zastosowań brakuje mi ogniskowej na dłuższym końcu i co dziwne to samo szkło pod z moim C50D minimalny FF (mi aż tak nie przeszkadza zazwyczaj przymykam przysłonę i jest mikroregulacja) a z pełną klatką ostro i przyjemny obrazek? Jeżeli miałbym wybrać jeszcze raz uniwersalny zoom zdecydowałbym się na T17-50 albo C18-135 ewentualnie jakąś sigmę z bardziej uniwersalnym zakresem ogniskowej.
opti
zawsze mozesz sprzedac Sigme (np. mi)i kupic Tamrona
![]()
dodam, że tej sigmy nie kalibrują w serwisie
Sigma 17-35(przynajmniej wersja DG z filtrem 77mm) może nie jest tak ostra jak Tamron na "pełnej dziurze" na środku kadru ,ale boki ma lepsze i nie trzeba tak mocno przymykać szkła by cały kadr był równie ostry