Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Tamron 17-35 f2.8-4 na 5D

Dopiero zaczyna Awatar Bust

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez motaba_virus Zobacz posta
    a natkneliscie sie gdzies w sieci na porownanie tego tamrona i blizniaczej sigmy? bo parametry te same a w sigmie HSM kusi...
    ta sigma słynie z problemów FF BF, pozatym jest rozbierzność w jakości obrazowania poszczególnych egzemplarzy, może Ci się trafić ostra sztuka ale może też być mydlana. nie chcąc przebierać badz tez borykać się z problemami z trafianiem w punkt, wybrałem Tamrona

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Ja kupiłem sigmę 17-35 HSM właśnie z naszej giełdy jakiś rok temu za 1100 PLN z UV hoya.
    Bardzo przyjemne szkło, u mnie pracuję na 5dMkII i problemów BF FF nie uświadczyłem.
    Z moich doświadczeń godna polecenia.

No może winieta trochę duża w kombinacji 17mm i 2.8
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Domyślnie

wlasnie naczytac sie o niej mozna duzo dobrego ale tez duzo zlego (BF, FF, roznice jakosci), ale za to w tamronie odstrasza mnie CA- mimo ze wiem, ze latwo mozna to usunac w kompie to jednak duze CA dzialaja na mnie bardzo odstraszajaco:/

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Także posiadam Sigme o której mowa.

Kupiłem 3 dni temu na allegro za całe...630zł - właściwie to wylicytowałem.

Z moim 5D mk I działa bardzo dobrze! Tzn brak problemów z BF czy FF.

Ostrość też bardzo ok.

HSM co prawda dosyć wolny ale za to cichutki
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Domyślnie

no i masz babo placek chyba po prostu zaczekam na ta sigme z mozliwoscia przetestowania...

Dopiero zaczyna Awatar george
    Miasto
    PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    ewentualnie domknąć śmiesznie to zabrzmiało bo myślałem ze UWA to się używa zawsze domknięte a jak nie ma światła to się je otwiera
    Trafne spostrzeżenie, bardzo nam się to wszystkim przyda.

Coś już napisał

Domyślnie

Mam Sigmę EX II 17-35 HSM od kilku miesięcy kupiony zamiast kita do C50D z perspektywy czasu kilka słów: super wykonany (osłona, etui w zestawie) solidnie zrobiony przyjemny materiał w dotyku dobra mechanika doskonała relacja ceny do jakości szczególnie dla osób mających pełną klatkę lub planujących jej zakup pod cropem do wakacyjno/rodzinnych zastosowań brakuje mi ogniskowej na dłuższym końcu i co dziwne to samo szkło pod z moim C50D minimalny FF (mi aż tak nie przeszkadza zazwyczaj przymykam przysłonę i jest mikroregulacja) a z pełną klatką ostro i przyjemny obrazek? Jeżeli miałbym wybrać jeszcze raz uniwersalny zoom zdecydowałbym się na T17-50 albo C18-135 ewentualnie jakąś sigmę z bardziej uniwersalnym zakresem ogniskowej.
    opti

Domyślnie

zawsze mozesz sprzedac Sigme (np. mi) i kupic Tamrona

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

dodam, że tej sigmy nie kalibrują w serwisie

takisefotograf
    Guest

Domyślnie

Sigma 17-35(przynajmniej wersja DG z filtrem 77mm) może nie jest tak ostra jak Tamron na "pełnej dziurze" na środku kadru ,ale boki ma lepsze i nie trzeba tak mocno przymykać szkła by cały kadr był równie ostry

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów