Kilkukrotne naświetlanie klatki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Roker
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 22

jak zrobic ? HELP

nie wiem jak to nazwac, ale jak zrobic zdjecie na ktorym jest ukazana seria zdjec, tzn wyobrazcie sobie lecacego snowboardziste i na jednym zdjeciu jest pokazane klatka po klatce jak on robi caly trick w powietrzu. Jest na to jakis sposob czy trzeba po prostu zmudnie skladac i wycinac fotki z calej serii w jedno?
    Eos 350D + kit (EFs 18-55) + (EFs 75-300 USM), 2x 1GB Kingston HighSpeed, Plecak LowePro .... deska i mozna focic

http://www.gravity-sports.pl

Komentarz

• Ramirez
      Początki nałogu
      • 2005
      • 335

Zamieszczone przez Roker Zobacz wpis
      nie wiem jak to nazwac, ale jak zrobic zdjecie na ktorym jest ukazana seria zdjec, tzn wyobrazcie sobie lecacego snowboardziste i na jednym zdjeciu jest pokazane klatka po klatce jak on robi caly trick w powietrzu. Jest na to jakis sposob czy trzeba po prostu zmudnie skladac i wycinac fotki z calej serii w jedno?
      Trzeba wycinać.

Komentarz

• Kubaman
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4709

Zamieszczone przez ynse Zobacz wpis
        A myślałeś o długim czasie naświetlania i lampie a la stroboskop?
        wszystkie moje zdjęcia są robione na spektaklach z widzami, lampa nie wchodzi w grę.

Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz wpis
        Kuba, trochę nie łapię tej straty światła. Nałożenie zdjęć w PS da przecież taki sam efekt - jasność się zsumuje.
        no to może ja czegoś nie umiem w PS. Nakładanie zdjęć polega na ustawianiu przeźroczystości a nie na sumowaniu wartości w pikselach. Czyli się nie zsumuje. Czarne tło plus czarne tło daje czarne tło.
        niedoświetlisz tancerza - on się przemieści i niezsumuje. Co więcej - będzie przez niego tło prześwitywać. Chyba właśnie tło powinno być źle naświetlone...
        To zależy od zamiarów. Do takich zdjęć jak opisałeś nie potrzebuję wielokrotnego naświetlania. Ja jednak myśłałem o czymś nowych - o takich właśnie "duchach" w różnych pozycjach ruchu (trochę jak strobo, ale bez lampy)

EIDT:minek gada dokładnie tak jak ja myślę
        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• sowask8
          Bywalec
          • 2006
          • 166

Roker przejzyj Forum tez oto pytałem Sekwencja zdjec
          Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Zamieszczone przez Kubaman Zobacz wpis
            ....no to może ja czegoś nie umiem w PS. Nakładanie zdjęć polega na ustawianiu przeźroczystości a nie na sumowaniu wartości w pikselach. Czyli się nie zsumuje. Czarne tło plus czarne tło daje czarne tło.
            To zależy od zamiarów. ...
            A jakich trybów mieszania warstw używasz w PS? Tam tego jest mnogo i są ogromne możliwości. Bez bicia sie przyznam, ze sie w to nie bawiłem ale wydaje mi się że efekty powinny być conajmniej zbliżone do wielokrotnego naświetlania .

Janusz,
            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

No to jednak może jestem niedoinformowany. Ja robię (jeśli w ogóle) tak: kopiuję zdjęcie i wklejam do drugiego jako nową warstwę. Ustawiam parametry przeźroczystości, ewentualnie robię maskę przeźroczystości i selektywnie ustawiam przeźroczystość warstwy. Pytałem nieco wyżej jak to zrobić aby uzyskać sumowanie ekspozycji, i z odpowiedzi wynikało, że w PS się nie da.
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

Na oko wybranie mieszania "dodawanie" powinno dać efekt podobny do wielokrotnego naświetlania. Z dokładnością do nieliniowości jpga.
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

Pracuję...
                X