Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Canon 50 1.8 II

Mieszany widok

Przem
    Guest

Domyślnie Canon 50 1.8 II

Serdecznie witam wszystkich grupowiczów.

Dzisiaj dopiero się zarejestrowałem, ale grupę przegladam od jakiegoś czasu i dużo z niej wyniosłem.

Mój problem wałkowany wielokrotnie to FF w 50 1.8 Canona. Podczas robienia zdjęc w 30-40 % przypadkow mam ostrość złapaną na kilka centymetrów przed obiektem na który ostrzę (dodam, że uzywam 300D a obiektyw zakupilem kilka dni temu). Czy wg Was ową przypadłośc można zakwalifikować do FF jeśli występuje ona tylko (a może aż) w 30% zdjęć. Czy lepiej wymienić obiektyw na nowy (sklep daleko, zakup przez Allegro) czy oddać do kalibracji w serwisie.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: Canon 50 1.8 II

Cytat Zamieszczone przez Przem
    Czy wg Was ową przypadłośc można zakwalifikować do FF jeśli występuje ona tylko (a może aż) w 30% zdjęć. Czy lepiej wymienić obiektyw na nowy (sklep daleko, zakup przez Allegro) czy oddać do kalibracji w serwisie.
    Wydaje mi się, że jeżeli to jest 30% to może na to mieć wpływ technika robienia zdjęć lub sytuacje w jakich te foty wykonano. Moim zdaniem, zanim podejmiesz ostateczną decyzje (wymiana obiektywu), powinieneś przeanalizować zrobione foty z FF (ustawienia, kontrastowość obszaru na który był ustawiony AF, przekadrowywanie na dużym otworze przysłony i tym samym łatwe wypadnięcie z DOF itd...).
    Możesz również przeprowadzić test na ostrość. Na forum znajdziesz informacje jak to zrobić.

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

no wlasni eten sam przypadek co u mnie!

dokladnie to samoa z canonem 50 1,8 i teraz z sigma 24-70 2,8 ex dg
    czyli mozna stwierdzic ze to nie sa zwykle przypadki!

http://canon-board.info/viewtopic.ph...c&start=30

w tym toppicu zamiescilem w ostatnim poscie linka gdzie to wykonalem test ostrosci i FF
    wyszedl piekny wlasnie z 50 1,8
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek
    no wlasni eten sam przypadek co u mnie!

dokladnie to samoa z canonem 50 1,8 i teraz z sigma 24-70 2,8 ex dg
    czyli mozna stwierdzic ze to nie sa zwykle przypadki!
    Ja też miałem FF z 50 f/1.4. Wychodził za każdym razem i był doskonale widoczny do f/3.5 włącznie. Tylko, że u mnie, w przeciwieństwie do autora wątku, to było 100% a nie 30%. Robiłem również podobne testy ja ten Twój. Pomogła wymiana na inny egzemplarz.
    Coś te 50-tki jakieś problemowe...

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ja juz przy 1.8 to nawet nie probuje robic. Zaczynam dopiero od 2.5.

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Przem, nie wiem, co tak nagle z tymi 50'tkami się dzieje, ale... zakładam, że czytałeś i ten wątek?:

http://canon-board.info/viewtopic.php?t=2351 (moje problemy z FF/BF w 50/1.8II)

Też kupowałem na allegro (nówka) - jutro powinien dojść do mnie nowy egzemplarz, bo zdecydowałem się odesłać ten co dostałem i zobaczyć, czy tak samo będzie z innym. POWINIEN, bo choć naciskam na sprzedawcę, to wcale jakby mu się nie spieszyło. (Jeszcze jak się okaże, że wysłał mi za pobraniem, i będę musiał za to zapłacić, to...)

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A moze ktos z kolegow jest mi w stanie wytlumaczyc dlaczego ja na moim analogu z 50mm 1.8 nie mam problemow z FF/BF jak i ze wszystkimi posiadanymi przeze mnie obiektywami AF, jak i tymi, ktore do testow podpinalem w ramach uzyczenia od znajomych? Starasznie mnie te wiesci o FF/BF na cyfrakach zrazaja do zakupu cyfraka, choc straszna mam na to ochote.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    A moze ktos z kolegow jest mi w stanie wytlumaczyc dlaczego ja na moim analogu z 50mm 1.8 nie mam problemow z FF/BF jak i ze wszystkimi posiadanymi przeze mnie obiektywami AF, jak i tymi, ktore do testow podpinalem w ramach uzyczenia od znajomych? Starasznie mnie te wiesci o FF/BF na cyfrakach zrazaja do zakupu cyfraka, choc straszna mam na to ochote.
    Taka tam moje radosna twórczość :wink: :

50-tki 1.4 i 1.8 to obiektywy jaśniutkie. Problemy z AF zaczynają się przy bardzo małych wartościach przysłon. Wydaje mi się, że od f/3.5 - 4 właściwie są one niewidoczne.
    Jeżeli odrzucić przyczyny leżące po stronie fotografa oraz biorąc pod uwagę właściwie brak narzekań na FF/BF ze strony "analogowców" (może testy nie są takie proste do przeprowadzenia jak w cyfrze? ) można wnioskować, że albo coś jest nie tak z systemem AF w dslr'ach albo mamy na rynku sporo felernych obiektywów.
    W to drugie aż się nie chce wierzyć.
    Czytałem, że system AF do dslr'ów EOS został zaadoptowany z Elan'a 7 i ponoć ten system właśnie szwankuje w dslrach z matrycą z cropem x1,6 gdyż pierwotnie był on zaprojektowany do pracy na pełnoklatkowcach i nie bardzo sprawdza się na scropowanej matrycy.
    Zatem może ta niekompatybilność daje właśnie o sobie znać w tak jasnych szkłach jak te 50-tki? Wychodzi to również częściej na nie-canonowskich lensach...
    Ciekawy test i wnioski wyciągnął mishkin badając precyzję działania AF w 10D.
    Otwarte pozostają pytania:
    1. dlaczego z innymi egzemplarzami tego samego modelu obiektywu (tak miałem z 50 f/1.4) udaje się uzyskać właściwe ostrzenie w dslr?
    2. dlaczego są dslr (np. egzemplarz Viteza), które ponoć nie mają problemów z AF?
    Powyższe może jednak znaczyć, że wyjątki potwierdzają regułę...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

tak, pic w tym ze sensory w 10d i 300d sa zbyt duze do pola kadru... dopiero 20d ma nowe czujniki ktore maja zoptymalizowana wielkosc pkt. ustawiania ostrosci do wielkosci klatki z cropem

a dalczego Viteza 10d nie ma problemow z ostroscia? pewnie z tych samych powodow co moj

Przem
    Guest

Domyślnie Plansze

Ściągnąłem z netu plansze do testów głębi ostrości i dzisiaj się trochę pobawię. Dziękuję za rady.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów