No wiec zrobilem kilka wydrukow czarnobialych na A4 lecz szczerze - nie chcialo mi sie odpalac drugiego kompa i ich skanowac (skaner do tego mam zepsuty i robi paski poprzeczne). Generalnie na tych zamiennikach na papierze mabitech A4 nie wyszlo to dobrze. Po usunieciu kolory ze zdjecia, dodaniu kontrastu i ok 3 godzinnym robieniu probek z roznym ustawieniem suwakow na zdjeciu w jasnych partiach wchodzilo za duzo magenty (np na albie i twarzy chlopca) a w cieniach wylazi zielen. Nijak nie jestem w stanie tego zmienic tak zeby tusze dobrze oddawaly odcienie szarosci. Na oryginalach z kolei na ustawieniach suwakow na zero kolor wychodzil lekko rozowy na fotkach czb lecz nie operowalem suwakami bo szybko sie tusz skonczyl. Z kolei na zamiennikach przy wylaczeniu kalibracji kolorow z poziomu sterownika (zdjecie czb) dominuje kolor niebieski i tez nie jest to fotka czb.
Czy zna moze ktos sposob zeby ip4700 do czb wykorzystywal WYLACZNIE czarny tusz ? Mysle, ze to by zalatwilo problem - moze bylaby ciut gorsza jakosc lecz przynajmniej w odcieniach czb. O ile z kolorem oko ludzkie jest w stanie stolerowac wieksze niedociagniecia o tyle czb po prostu musi byc czb i paradoksalnie o wiele trudniej jest ustawic poprawne odwzorowanie odcieni szarosci.