Pokaż wyniki od 1 do 10 z 776

Wątek: Jaka drukarka do zdjęć?

Mieszany widok

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrtnz Zobacz posta
    @ czornyj & Tom01; dzięki za rozjaśnienie o co chodzi. Czyli wniosek z tego taki, że wydruków czarno białych wykonanych atramentem Claria nie ma co wieszać na ścianie w pokoju. Chyba, że zdejmować je po zmroku
    Można ukręcić profil dla drukarki liczony dla światła żarowego i wtedy tylko rano i wieczorem zmieniasz dekoracje

Druga opcja jest taka, że do druku B&W stosujesz Quad Tone RIP i drukujesz zdjęcia z przewagą czarnego tuszu - nie jest to rozwiązanie idealne, bo jasne partie nie są idealnie gładkie a czarny tusz wbrew pozorom też nie jest całkowicie neutralny, ale efekty powinny być nieco lepsze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Można ukręcić profil dla drukarki liczony dla światła żarowego i wtedy tylko rano i wieczorem zmieniasz dekoracje

Druga opcja jest taka, że do druku B&W stosujesz Quad Tone RIP i drukujesz zdjęcia z przewagą czarnego tuszu - nie jest to rozwiązanie idealne, bo jasne partie nie są idealnie gładkie a czarny tusz wbrew pozorom też nie jest całkowicie neutralny, ale efekty powinny być nieco lepsze
    o właśnie, spróbuję tej drugiej opcji, właśnie wylookałem dyskusję na ten temat na forum nikona . Dzięki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta

A ja uważam że QuadTone rip to bardzo dobry sofcik.Ja nie mam problemów z przejściami tonalnymi.
    Trzeba tylko przeprowadzić poprawnie Linearyzacje i programik odpłaci piękną czernią bez względu na światło jakie pada na wydruk.Może ona się różnic tylko ciepłotą tonacji i jest to bardziej związane z papierem na jakim się drukuje.
    Jedyny mankament to taki że działa tylko z epsonami i nie wszystkimi??:
    Ale poza tym to rewelacja. Gorąco polecam:-D

Uprawnienia umieszczania postów