Strona 35 z 78 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 776

Wątek: Jaka drukarka do zdjęć?

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

sleep

Są specjalne papiery foto do drukarek laserowych. Z papierem uważaj bo wydaje mi się że można uszkodzić drukarkę bęben chyba.

Coś już napisał Awatar sleep

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lok Zobacz posta
    sleep

Są specjalne papiery foto do drukarek laserowych. Z papierem uważaj bo wydaje mi się że można uszkodzić drukarkę bęben chyba.
    thx za info - może znasz nazwy firm które produkują papier foto pod laser. (sprawdzone). Zauważyłem że papier który mam w chwili obecnej nie nadaję się do wydruku.

Pozdrawiam

edit: doczytałem, zadzwoniłem - gdyby ktoś próbował drukować na laserze zdjęcie + papier foto, odradzam, Nie uzyskamy takiego efektu jak na drukarce atramentowej.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez sleep ; 05-10-2009 o 11:29
    40D, 5D2 + dwie L-ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Czy ma ktoś jakieś wskazówki dotyczące ostrzenia przy przygotowywaniu plików do druku (druk na Epsonie, A4) ? Używany kiedyś przeze mnie Nik Sharpener Pro miał presety dla różnych urządzeń wyjściowych i zarówno dla naświetlarek RA-4 jak i drukarek atramentowych generował coś co na ekranie wyglądało na wyraźnie przeostrzone...
    Jest jakiś rule of thumb ? W tej chwili używam tylko i wyłącznie USM jako że do zdjęć w sieci daje lepsze wyniki niż Nik, poza tym ten ostatni nie ma wersji 64 bit co go dla mnie dyskwalifikuje...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Czy ma ktoś jakieś wskazówki dotyczące ostrzenia przy przygotowywaniu plików do druku (druk na Epsonie, A4) ?
    Generalna zasada to konieczność przeskalowania zdjęcia do rozmiaru 1:1 z rozdzielczością 360dpi. Wynika to z konstrukcji głowic Epsona.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Generalna zasada to konieczność przeskalowania zdjęcia do rozmiaru 1:1 z rozdzielczością 360dpi. Wynika to z konstrukcji głowic Epsona.
    Dokładnie tak robię, pytanie jak dalej je wyostrzyć żeby wyglądalo dobrze ? Obserwacje tego co robił Nik i trochę googlowania wskazuje że trzeba ostrzyć mocniej niż tak żeby dobrze wyględało na ekranie - pytanie o ile mocniej ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dokładnie tak robię, pytanie jak dalej je wyostrzyć żeby wyglądalo dobrze ? Obserwacje tego co robił Nik i trochę googlowania wskazuje że trzeba ostrzyć mocniej niż tak żeby dobrze wyględało na ekranie - pytanie o ile mocniej ?
    Zależy od papieru, drukarki (są Epsony i Epsony) i widzimisia. Na pewno warto puszczać 180/360/720dpi, a ostrzenie najlepiej dobrać eksperymentalnie.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Dokładnie tak robię, pytanie jak dalej je wyostrzyć żeby wyglądalo dobrze ?
    Ja po przeskalowaniu ostrzę na oko/wygląd na monitorze. Nie przeostrzam, raczej odrobinę nie doostrzam. Metoda testowana na 800/950/2400/2880/3800/3880/4880. Raz jeden, na 3800 wychodziło mi tą metodą straszne mydło, ale możliwe że winę za to ponosiła inna wersja sterownika.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja zdaję się na interpolację hybrydową i defaultowe (5) ostrzenie Qimage - nb. genialny program.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Ja zdaję się na interpolację hybrydową i defaultowe (5) ostrzenie Qimage - nb. genialny program.
    A możesz - jeżeli to nie tajemnica - podać jak wygląda Twój workflow ? Tzn. co jest przed Qimage ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zdjęcie wyrenderowane do dowolnej syntetycznej przestrzeni edycyjnej (sRGB, AdobeRGB, ProPhoto, ECI) po postprocessingu, w oryginalnym rozmiarze. W Qimage ustawiam docelowy rozmiar wydruków, oraz rozmieszczam zdjęcia na rolce. Interpolacja do rozdzielczości docelowej (360 lub 180dpi), ostrzenie, konwersja do profilu drukarki/papieru odbywa się automatycznie w Qimage, co cholernie usprawnia i przyspiesza pracę.

Strona 35 z 78 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów