Strona 30 z 78 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 776

Wątek: Jaka drukarka do zdjęć?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Po 3 latach na parapecie wydruki sa "jak nowe" a odbitki z labu już nieco wyblakły.
    Szkoda czasu - mam kopioramę Theimera z jakąś upiorną lampą metalohalogenkową, smaży jak turbosolarium dla Somalijczyków . Podeślij te odbitki, to załatwię im plażowanie z opcją "fast forward"
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 24-03-2009 o 01:44

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

To ja mam kolejne pytanie - na co konkretnie wpływa ustawienie rodzaju papieru w sterownikach do Epsonów jeżeli Color Management jest Off ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    To ja mam kolejne pytanie - na co konkretnie wpływa ustawienie rodzaju papieru w sterownikach do Epsonów jeżeli Color Management jest Off ?
    Rodzaj papieru określa profil który będzie użyty w trakcie drukowania. Producent daje z drukarką profile dla swoich papierów. Żeby userowi nie mieszać w głowie "wywoływane" one (profile) są poprzez nazwę papieru.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 24-03-2009 o 23:22

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Rodzaj papieru określa profil który będzie użyty w trakcie drukowania.
    Jeśli CM jest wyłączony, to chodzi zapewne tylko o ilość atramentu jaki drukarka wyleje żeby uzyskać punkt.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie wydaje mi się, żeby CM można było wyłączyć w drukarce tak całkowicie. Nawet z wyłączonym CMS czy microsoftowym ICM drukarka musi wiedzieć na jakim papierze drukuje bo to warunkuje ilość atramentu wyplutego na papier ale również proporcje konieczne do uzyskania określonych barw. Czyli prawdopodobnie korzysta z LUT z profilu danego papieru.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie wydaje mi się, żeby CM można było wyłączyć w drukarce tak całkowicie. Nawet z wyłączonym CMS czy microsoftowym ICM drukarka musi wiedzieć na jakim papierze drukuje bo to warunkuje ilość atramentu wyplutego na papier ale również proporcje konieczne do uzyskania określonych barw. Czyli prawdopodobnie korzysta z LUT z profilu danego papieru.
    Da się, da się

Przełączanie pomiędzy rodzajami papieru zmienia linearyzację drukarki - jak powszechnie wiadomo papiery różnią się między sobą krzywymi przyrostu punktu rastrowego, maksymalną gęstością optyczną farby (przekładającą się na wielkość uzyskiwanego gamutu) oraz maksymalnym nafarbieniem, przy którym owa maksymalna gęstość jest osiągana. Producenci drukarek linearyzują drukarki pod dane rodzaje papieru ustawiając krzywe odpowiedzi tonalnej i maksymalne nafarbienie w taki sposób, by uzyskać balans pomiędzy możliwie dużą gęstością optyczną farby przy jednoczesnym zachowaniu dobrej liniowości.

Zarządzanie barwą to co innego - po zlinearyzowaniu drukarka jest oprofilowywana, tj. budowany jest jej profil, który informuje nas jaka barwa zostanie uzyskana po przesłaniu do drukarki danych koordynatów RGB, dzięki czemu możemy przeprowadzić stosowną konwersję z syntetycznej przestrzeni edycyjnej do której wyrenderowane jest zdjęcie do przestrzeni drukarki w sposób kontrolowany oraz - dzięki algorytmom odwzorowania percepcyjnego - na tyle na ile to tylko możliwe zachowujący wrażeniowo orginalny wygląd zdjęcia.

Podsumowując - przełączanie rodzajów papieru nie jest procesem związanym z zarządzaniem barwą - nie są dokonywane kolorymetryczne odwzorowania z przestrzeni wejściowej do PCS i z PCS do przestrzeni wyjściowej. Zmieniana jest jedynie linearyzacja, tj. sposób odpowiedzi urządzenia na dane koordynaty RGB. Lub używając innego sformułowania - zmieniając rodzaj papieru zmieniamy kalibrację drukarki. Analogią może tu być monitor - jego również najpierw kalibrujemy, a następnie tworzymy jego profil, który wykorzystywany jest przez CMM aplikacji do poprawnego wyświetlania zdjęć, niezależnie od przestrzeni w jakiej się znajdują.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 25-03-2009 o 22:25

Domyślnie

wykopalem stary watek
    interesuje mnie zakup drukarki photo lub urzadzenia wielofunkcyjnego z dobra jakoscia druku zdjec... bylbym wdzieczny za kilka opini i sugestii dotyczacych kilku wybranych modeli:
    Canon Pixma IP4600
    Epson PX700W
    Epson Stylus Rx585
    Canon Pixma MP620
    Canon Pixma MP700
    jak wyglada sprawa z tuszami, stalym zasilaniem do w/w drukarek i kosztami wydruku?
    canon

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yggdrassill Zobacz posta
    wykopalem stary watek
    trochę kiepsko trafiłeś - przeniosłem do właściwego :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    trochę kiepsko trafiłeś - przeniosłem do właściwego :-)
    tam gdzie bylo pisalem a szukalem cos podobnego w temacie
    canon

Strona 30 z 78 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów