"kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."
Dzięki za info! Na razie będę jeszcze wyciskał ostatnie soki ze starej drukary ale myślę już o nowej. Do starej tusz (podróba bo oryginałów nie znalazłem) kosztuje 10 zł i wychodzi mi ok. 80 szt. pocztówek. Ekonomiczniejszej jeszcze nie spotkałem a jakośćkolorowych wydruków jest b. dobra. Niestety B&W jest nie do przyjęcia bo drukuje kolorowymi tuszami i nie można jej ustawić bez zafarbu. Cena C Pixma iP 4500 jest dobra tylko tusze są dość drogie.
Faktycznie ciekawy model, taka r2400 z głowica pozbawiona polowy dysz. Tylko czy ilosc dysz wplywa na jakosc czy tylko czas druku?
Osobiscie niemam o tym zielonego pojecia. Moze wypowie sie ktos kto sie orientuje w temacie![]()
Canon eos 6D
- EF 24-105mm f/4 IS L
- EF 50mm f/1.4
- Speedlight 430ex II
No to ja używam Epsona 1400. Drukuję sobie fotografie rodzinne, na papierze epsona Glossy photo paper - i jakośc jest IDEALNA. Fotografie jak z labu a moze i lepsze. Przy użyciu profilu papieru epsona, kolory zbliżone do tego co pokazuje skalibrowany Eizo 1931. Ale ocena wierności koloru, w moim przypadku, zależy od światła, pory dnia i takie tam - czasem wydaje się, że jast idealnie jak na monitorze. W każdym będź razie przyjemność z wydruków WIELKA... aaa i wydruki fajnie pachną - jak odbitki odbierane w Labie![]()
A jakie sa koszty eksploatacji? Probowales kiedys przeliczyc ile kosztuje Cie wydrukowanie jednej odbitki A3?
Canon eos 6D
- EF 24-105mm f/4 IS L
- EF 50mm f/1.4
- Speedlight 430ex II
Bez papieru to około 6 do 10 zł. Liczy się to tak: Jeden oryginalny atrament kosztuje ok 50 zł. W drukarkach Epsona jest 6 lub 8 pojemników. Wydrukuje się na nim ok 50 fotografii A3.
Ilość dysz ma związek z jakością taki, że im więcej tym są mniejsze i bardziej wrażliwe. A jak część się zapcha to zaczyna drukować w paski. Szczególnie na ten feler podatne są tanie modele z dużą rozdzielczością.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 16-11-2008 o 16:22
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Co do kosztów wydruków, to oceniam, bardzo "na oko", że wydruk A4 z papierem Epsona Glossy Photo Paper to koszt ok. 6-7 zł. Co do zasychania, zapychania się dysz to nie wiem, nie miałem okazji doświadczyć. Drukuję rzadko, kilka-kilkanascie wydruków fotograficznych na miesiąc + klikanaście zwykłych kartek z czarnym tekstem. Tusze zużyłem w ok. rok, tzn. czarny, a pozostałe jeszcze ledwie zipią, i mimo tak rzadkiego drukowania, póki co nic nie zasechło, nie zauważyłem też żeby drukarka jakoś niezwykle przedmuchiwała sobie dysze, nadal drukuje świetnie - mam wrażenie, że lepiej niż w labie.
Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Pixmi IP 4600. Jak dla mnie naprawdę super. A kałamarze stanieją i jakoś to będzie.
Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8