Pokaż wyniki od 1 do 10 z 776

Wątek: Jaka drukarka do zdjęć?

Mieszany widok

Domyślnie

No świetnie! To już dowiedziałem się o tym, że to nazywają "sterownik drukarki" a nie program. Ten sterownik ma jednak dużo większe możliwości jak program "Canon Easy-print Tool Box" a także "Canon Easy-PhotoPrint".
    Teraz druga sprawa - na tym forum wszyscy jesteśmy równoprawnymi partnerami i zwracamy się do siebie per "Ty", jak kolega do kolegi.
    Nie twierdzę, że nie należy zdjęć obrabiać programowo przed ich drukowaniem
    tylko temat tego pytania jest inny a moje wyjaśnienia co do "korekcji" barw były niejako na jego marginesie. Podałem sposób w jaki postępuję przy korygowaniu różnic kolorów tuszu. Nawiązujęc do tematu głównego czyli - jaka drukarka?
    Po trzecie - to jest dział dla początkujących a "deejay24h" pytał o to, co ma zrobić aby w programie "CE-pTB" drukowane zdjęcia nie były obcinane.
    Teraz sobie przypominam, że na początku też chciałem z tego programu korzystać ale szybko zrezygnowałem z powodu małych jego możliwości i kiepskiej jakości odbitek. Spróbuję go jeszcze raz przeglądnąć to może coś wymyślę.
    Sprawdziłem ten program i rzeczywiście zdjęcia są obcinane o jakiś ok. 5% z szerokości i wysokości (zwracałem uwagę na wysokość). Jedyne co mi przychodzi do głowy to albo zmienić ("olać") ten program i skorzystać z innego (może z użyciem modyfikacji przy pomocy tych sterowników "M"?) lub w jakimś programie zrobić ramkę o szerokości takiej jak jest obcięcie i wtedy program będzie obcinał tylko ją a właściwe zdjęcie będzie nie tknięte. Prawdopodobnie przyczyną tego stanu rzeczy jest zbyt ubogi arsenał rozmiarów papieru i różnice w wymiarach 10x15 cm i 4x5". Swoją drogą nie zwróciłem na to uwagi bo zwykle daję większy margines bezpieczeństwa podczas kadrowania i to obcięcie mi nie przeszkadza.
    Ostatnio edytowane przez Preskaler ; 06-10-2008 o 23:26

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Preskaler Zobacz posta
    No świetnie! To już dowiedziałem się o tym, że to nazywają "sterownik drukarki" a nie program. Ten sterownik ma jednak dużo większe możliwości jak program "Canon Easy-print Tool Box" a także "Canon Easy-PhotoPrint".
    Ależ każdy program, po poleceniu wydruku (File->Print, Plik->Drukuj), daje dostęp do sterownika drukarki i jego ustawień. Może bardziej ukryty, ale jest. Niewykluczone, że oprogramowanie wymienione wyżej, Panu nie leżało, zdarza się. Jednak w tej chwili, nie używa Pan żadnego oprogramowania do przygotowania materiału do druku. To ważna i zasadnicza różnica. Idea tak zwanego "zarządzania kolorem" polega na manipulacji materiałem, przy stałych, i co jest sednem, znanych i zoptymalizowanych parametrach urządzeń wejściowych (aparat), wyświetlania (monitor) i wyjściowych (drukarka).

W Pana przypadku, używając któregoś z programów, jakość samego materiału idąca do wydruku, była conajmniej tak samo dobra, jak w tej chwili. Jeśli jest postęp, wniosek z tego, że problemem były ustawienia drukarki. Nie można więc powiedzieć "odkryłem lepszy program do drukowania", a raczej "w końcu ustawiłem drukarkę".

PS. Nie lubię amerykanizowania. W naszym języku są osobne zwroty i konwencje, używane w przypadku rozmów ze znajomymi i nie.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 06-10-2008 o 23:26
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Przepraszam Pana za zwłokę w odpowiedzi ale mam kulejący internet i dopiero teraz uzyskałem połączenie. Dzięki za naukę! Jestem bardzo potrzebujący w zakresie wiedzy o informatyce. W zasadzie jestem samoukiem w tym zakresie i to głównie moja wiedza bierze się z zasłyszeń i własnych prób i błędów. Postępuję tak bo nie spotkałem dobrej książki (takiej przynajmniej jak kiedyś, z której uczyłem się o fotografii). Zwykle odrzucają mnie od takiej literatury słowa, którymi jest tłumaczony jakiś problem a których znaczenie jest mi zupełnie nie znane. Jest to powszechnie popełniany błąd logiczny polegający na tłumaczeniu nieznanego przez nieznane.
    No dobrze, ale czy mógł by Pan odnieść się do problemu wiodącego w tym temacie a mianowicie co może być powodem obcinania zdjęć (przypuszczam, że ustawienia drukarki) i ważniejszej rzeczy – czy można te ustawienia zmienić tak aby to obcinanie było na poziomie poniżej 1%?
    Jak już napisałem, sprawdziłem wydruki i w obu przypadkach sposobu drukowania w programie CE-PT Box i bezpośrednio (z paska – drukuj) jest obcięcie lecz z paska minimalnie mniejsze. Oglądałem wszystkie przyciski w ustawieniach i nie mogę znaleźć tego, którym można by to było ustawić.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Co do literatury, ma Pan rację. Ciężko o rzetelną. Polecam Panu pozycję Profesjonalne Zarządzenie Kolorem autorzy Murphy, Fraser, Bunting, wydana przez Helion. Sporo Panu rozjaśni co i jak jest w komputerze poukładane jesli chodzi o kolor. Proszę się nie zrażać tytułem, książka jest napisana dla amatorów i ambitnych amatorów, a zaczyna od zupełnych podstaw.

Co do obcinania, nie znam programu Canon Easy-PrintToolBox, więc nie pomogę.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Co do literatury, ma Pan rację. Ciężko o rzetelną. Polecam Panu pozycję Profesjonalne Zarządzenie Kolorem autorzy Murphy, Fraser, Bunting, wydana przez Helion. ....

Książka niewątpliwie najlepsza z możliwych, choć tłumaczenie jest miejscami fatalne.

W dużym skrócie i nieco "po łebkach" jest tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

W zasadzie to kolor "czuję" bo z analogowym walczyłem kilkadziesiąt lat. Wszelkie poprawki związane z amatorskimi problemami stabilizacji temperatur w laboratorium, stopniowego zużywania się odczynników itp. Znam też problemy związane z powstawaniem barwnych obrazów na monitorze i w TV. Największe zapotrzebowanie mam na zdobycie i opanowanie a wcześniej na dobór, odpowiednich programów służących do obróbki i poprawy (retuszu) zdjęć cyfrowych. Na razie używam "Canon Photo Professional", testowałem też "PhotoFiltre" ale są to dla mnie zbyt ubogie w możliwości, programy. Jestem też "inwalidą językowym" (nie znam angielskiego) a to jest wielką przeszkodą w tej dziedzinie. Interesuje mnie też pozbywanie się zakłóceń (szumów) z wielu klatek, przez nakładanie ich na siebie. Taka metoda potrzebna jest do wykonywania zdjęć astronomicznych. Na razie jednak z tym muszę trochę poczekać bo nie skompletowałem jeszcze sprzętu do tego celu.
    Wracając do problemu z "Canon Easy-PrintToolBox" to problem jest w ustawieniach i chyba jedynym wyjściem jest dorobienie ramek do fotki o takich wymiarach aby po obcięciu nie były one widoczne a właściwe zdjęcie było obcięte minimalnie. Z tymi ramkami nie powinno być problemu chyba?

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Preskaler Zobacz posta
    Przepraszam Pana za zwłokę w odpowiedzi ale mam kulejący internet i dopiero teraz uzyskałem połączenie. Dzięki za naukę! Jestem bardzo potrzebujący w zakresie wiedzy o informatyce. W zasadzie jestem samoukiem w tym zakresie i to głównie moja wiedza bierze się z zasłyszeń i własnych prób i błędów. Postępuję tak bo nie spotkałem dobrej książki (takiej przynajmniej jak kiedyś, z której uczyłem się o fotografii). Zwykle odrzucają mnie od takiej literatury słowa, którymi jest tłumaczony jakiś problem a których znaczenie jest mi zupełnie nie znane. Jest to powszechnie popełniany błąd logiczny polegający na tłumaczeniu nieznanego przez nieznane.
    No dobrze, ale czy mógł by Pan odnieść się do problemu wiodącego w tym temacie a mianowicie co może być powodem obcinania zdjęć (przypuszczam, że ustawienia drukarki) i ważniejszej rzeczy – czy można te ustawienia zmienić tak aby to obcinanie było na poziomie poniżej 1%?
    Jak już napisałem, sprawdziłem wydruki i w obu przypadkach sposobu drukowania w programie CE-PT Box i bezpośrednio (z paska – drukuj) jest obcięcie lecz z paska minimalnie mniejsze. Oglądałem wszystkie przyciski w ustawieniach i nie mogę znaleźć tego, którym można by to było ustawić.
    ustaw w sterowniku drukarki skalowanie na 96% i powinno być git
    pozdrawiam
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Uprawnienia umieszczania postów