Strona 18 z 78 PierwszyPierwszy ... 816171819202868 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 776

Wątek: Jaka drukarka do zdjęć?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simon83 Zobacz posta
    W przypadku zachniecia tuszu pomaga czesto przetarcie glowicy spirytusem, np. za pomoca wacika do uszu. W starszych drukarkach rowniez pomocne bylo wlozenie na kilka chwil pojemnika z tuszem (i glowica) to cieplej wody. Nie wiem czy sprawdzi sie to w dzisiejszych modelach. Sprobowac chyba zawsze mozna
    odradzam czyszczenie wacikiem do uszu. Co do wkładania do wody - zły pomysł. Lepiej zamoczyć w cieplej wodzie , lub spirytusie chusteczkę higieniczna i na to położyć głowicę. Nie zapominajmy ze głowica to nie tylko dysze ale i elektronika nimi sterująca a ta nie lubi wody.
    Ps mam HP8250 i mimo ze rzadko drukuje NIGDY głowica się nie zatkała. może HP zrobił coś mądrego, oprócz tego nie traci tuszu podczas czyszczenia- ponoć wtłaczany jest on z powrotem do zbiorniczków - Cuda jakieś czy coś?

Domyślnie

Mnie się moja 3 razy zatkała i konieczna była kąpiel (łażnia wodna). Pomoglo z tym, że ostatni raz (po przerwie ponad miesiąc w drukowaniu). Kilka razy musiałem grzać i tak do końca żółta dysza się nie otwoprzyła, doszła do siebie dopiero po kilku dniach drukowania. Tą metodę polecił mi serwisant Canona. Powiedział też, że oryginalne tusze mają jakieś dodatki, które w zetknięciu z podróbami ścinają się w żel i przytykają dysze. Żadnego mechanicznego czyszczenia nie polecał tylko moczenie (przez kilkanaście minut) w dobrze ciepłej wodzie (sam spód głowicy). Zalecił temperaturę ok. 50 st. ale ostatnim razem to już dałem nawet 80 st. bo nic nie miałem do stracenia. No i pomogło.

Domyślnie

Serwisant canona dobrze Ci polecił najlepsza jest ciepła woda do 50 st celsjusza ponieważ powyżej tej temperatury możliwe jest uszkodzenie glowicy, natomiast spirytus pomimo tego że często urzywany potrafi czesto pogorszyć sprawe a już napewno w przypadku długiego moczenia. Najlepsze efekty uzyskałem z żółtym płynem do czyszczenia głowic z agawy lub tzw nozzle rozket też z agawy.

Domyślnie

Odebrałem swój sprzęt z serwisu (pampers tylko wyprany) i pogadałem trochę z gościem. Polecał mi drukarkę HP 980 (?). Twierdził, że te nowe są nie zawodne i tanie w eksploatacji bo można kałamarze napełniać (?). Powiedział też, że można kałamarz z kolorowym tuszem napełnicz czarnym i wtedy będzie drukować B&W (???). Canona nie zachwalał ale na moją prośbę o pokazanie HP (była w naprawie tylko starszy model). Canona nie było (!) więc może jest rzadko spotykany albo mniej awaryjny.
    Teraz się zastanawiam nad C iP 4500 bo tanie tusze i dostępne. Do C iP 4600 nigdzie tuszy nie ma (na razie?) no a w cennikach dość drogie (37 - 50 zł/kalamarz). Tak więc jeden wsad to wydatek do 250 zł.

Domyślnie

Sam miałem podobny problem z wyborem drukarki. Po długim zaczytywaniu się i ogólnie wybrałem C ip4500 i powiem szczerze jak narazie jestem bardzo zadowolony, szczególnie jakość wydruku zdjęć na dobrym papierze jest naprawdę dobra. Wg mnie drukarka warta ceny, poza tym drukuje na większej gramaturze papieru niż 4600 i dlatego warto wybrać właśnie ten model.
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oszczepnik Zobacz posta
    Sam miałem podobny problem z wyborem drukarki. Po długim zaczytywaniu się i ogólnie wybrałem C ip4500 i powiem szczerze jak narazie jestem bardzo zadowolony, szczególnie jakość wydruku zdjęć na dobrym papierze jest naprawdę dobra. Wg mnie drukarka warta ceny, poza tym drukuje na większej gramaturze papieru niż 4600 i dlatego warto wybrać właśnie ten model.
    Mnie najbardziej interesuje jakość wydruku zdjęć B&W. Jak takie wydruki wychodzą? No i czy drukowane mogą być tylko tuszem czarnym, kolorowym czy też czarnym i kolorowym równocześnie? Nie jestem pewny ale to się chyba nazywa "duplex".

Dopiero zaczyna Awatar Tomek S.
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Jakiś czas temu (1msc) kupiłem iP4500 drukuje wyśmienicie. Yellow i magneta wyczerpał się maxymalnie. Zostało jaszcze troczę cyjanu 1/2 zużycia. Co się tyczy czarnego do przejść tonalnych 1/3 zużycia. To co pisałem wyżej tyczy się wydrukowania 170 fotek 10X15cm bez marginesów.
    A cha byłbym zaponiał do tej całości należy dodać trzy zdjęcia A4 bez marginesów. Uważam że to świetna drukarka jak za te pieniądze. Poza tym cicha i ma druk dwustronny. Drukuję na orginalnych akcesoriach - tusze i papier.

Pozdrawiam Tomek
    Umiejętność wykorzystania w pełni tego co posiadamy jest wspaniałym darem, który otrzymujemy z rąk stwórcy.
    Tomek S.

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ile kosztuja cie komplet oryginalnych tuszy do tej drukarki ? oraz ile zamienniki ( mowa o zamiennikach na ktorych da sie drukowac fotki) ?
    Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB

Domyślnie

Tomku! To na pierwszych kałamarzach zrobiłeś te 170 szt.? Bo one zwykle są napełniane tylko do 1/3 pojemności (tzw. rozruchowe). To by się zgadzało bo oficjalne żródła podają wydajności ok. 450 sz.

Dopiero zaczyna Awatar Tomek S.
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Orginały -
    Cyjan, magneta, yellow i (czarny - do przejść tonalnych) - 42zł/szt.

Czarny wkład do tekstu PGI-5BK - 48zł/szt.

Ewentualnie zestaw tuszy: c/m/y + 50ark10X15cm - 115zł - http://cp1.pl/cena,5524,canon_zestaw...15_50_str.html
    Wszystko do kupienia w tym sklepie internetowym.

Co się tyczy zamienników:
    http://canon-board.info/showthread.p...ma+4500&page=2
    post 18-ty.

Wkłady które otrzymałem z drukarką niczym się nie różnią od tych które kupiłem dodatkowo (link do zestawu który kupiłem - podałem wyżej). Przyjechało w jednej paczce. Otworzyłem, zobaczyłem - to samo, 13ml i wszystkie były zapełnione full "te i tamte". Więc nie ma mowy o zestawie rozruchowym.
    A co się tyczy wydajności, to uważam że trzeba zwrócić uwagę na parametry wielkości obszaru, jak i wielkość formatu na którym dokonujemy zadrukowania. Co innego 5% pokrycia 10x15cm, a co innego 10% pokrycia formatu A4 - 210x297cm.
    Firmy zawsze naciągają ten wynik aby zbajerować klienta - (standardowa procedura :-D:rolleyes. Więc te 450szt to pewnie 5% pokrycia 9x13cm

Pozdrawiam serdecznie Tomek.
    Umiejętność wykorzystania w pełni tego co posiadamy jest wspaniałym darem, który otrzymujemy z rąk stwórcy.
    Tomek S.

Strona 18 z 78 PierwszyPierwszy ... 816171819202868 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów