Strona 43 z 78 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 776

Wątek: Jaka drukarka do zdjęć?

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Z takimi nabojami jest trochę problem bo ciężko spowodować takie samo podciśnienie jak w oryginalnych. Musi być określone, bo jak za małe to tusz zalewa drukarkę a jak za duże to dysze są puste. Testowałem to na wszelkie sposoby, i zgodnie z zaleceniami producenta i na swój sposób. Nie polecam.
    Ale piszesz o tych samoresetujacych czy o ciss ? Bo tak troche nie moge do konca zrozumiec Jesli ciss, to ktorego producenta jesli bys mogl napisac. Jest tego troche

A co do pojemnikow z samoresetujacym sie chipem - czytalem ze ludzie maja niezle jazdy. Znika im tusz strasznie szybko. A wszystko dlatego ze co wlaczenie/wylaczenie - chip sie resetuje i drukarka przechodzi proceduje jakby sie wlozylo nowe pojemniki, przelewa dysze, czysci itp. Dlatego przy nich najlepiej albo drukowac duuuzo naraz. Albo nie wylaczac drukarki W innym przypadku reseter do chipow za ok 100zl. Tyle udalo mi sie doczytac. To samo jest z ciss'em ktory ma samoresetujace sie chipy. Wtedy ponoc przy wlaczaniu/wylaczaniu drukarka przechodzi procedure instalacji nowych pojemnikow i ssie strasznie tusz Ale skoro hp stoi wlaczone non stop od lat i nic sie nie stalo. To mam nadzieje ze canon sie nie zbuntuje. Dzis jade kupic

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Ale piszesz o tych samoresetujacych czy o ciss ? Bo tak troche nie moge do konca zrozumiec Jesli ciss, to ktorego producenta jesli bys mogl napisac. Jest tego troche
    Naboje i CISS to to samo.

A co do pojemnikow z samoresetujacym sie chipem - czytalem ze ludzie maja niezle jazdy. Znika im tusz strasznie szybko. A wszystko dlatego ze co wlaczenie/wylaczenie - chip sie resetuje i drukarka przechodzi proceduje jakby sie wlozylo nowe pojemniki, przelewa dysze, czysci itp. Dlatego przy nich najlepiej albo drukowac duuuzo naraz.
    Nie to nie tak. Układ licznika się resetuje kiedy osiągnie zero. Problem zużycia wynika właśnie z wcześniej opisanego powodu. Po prostu wypływa grawitacyjnie.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Naboje i CISS to to samo.
    No wlasnie jak tak czytalem opisy na innych forach, to jest CISS z autoresetem. I sa normalne wklady z autoresetem do dolewania bez CISS'a. Ale w sumie fakt, to moze byc to samo, tylko ze dochodza rurki i zbiorniki Ludzie nawet sami przerabiaja oryginalne pojemniki na CISS i ponoc im to chodzi.
    Nie to nie tak. Układ licznika się resetuje kiedy osiągnie zero. Problem zużycia wynika właśnie z wcześniej opisanego powodu. Po prostu wypływa grawitacyjnie.
    Skad uklad licznika (chip, to to chyba masz na mysli) ma wiedziec ze osiagnol zero, skoro nie ma tam za bardzo zadnego miernika ? Oryginalny chip ma zaprogramowane cos jak kierowca w samochodzie. Zalalem 30 litrow benzyny, pali mi 7l/100km. Wiec zrobie 400km. Ale nie bierze pod uwage stylu jazdy. Moze wyjsc 450km, a moze wyjsc i tylko 300km. To jest wszystko wg obliczen programu ktory przesyla info do pamieci chipa. Nowy chip = nowa (czysta) pamiec. Wiec jedyne wyjscie zeby sie resetowalo to chip z pamiecia ulotna - wylaczasz zasilanie - stan licznika znika. Wlaczasz - drukarka zabiera sie za instalowanie nowego pojemnika i ciagnie tusz. Innej opcji nie ma, zauwaz ze jak drukarka pokaze ze pojemnik jest pusty to mozna z niego jeszcze odciagnac pewna (czasami nie mala) ilosc tuszu

Chyba ze miales na mysli to ze chip resetuje sie w momencie nie zera, a w momencie przyblizonego zera (wg obliczen wyslanych do chipa) Ale nie widzialem opisu takich chipow jeszcze nigdzie

W kazdym badz razie - jesli kupie/zrobie ciss'a bo mnie te 9ml pojemnki zdenerwuja to na pewno opisze jak dziala, czy przelewa, czy nie itp ;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mam pytanie do użytkowników pixmy(zastanawiam się nad kupnem).
    Jak wygląda sprawa z odwzorowaniem kolorów/przekłamaniami?
    Monitor może przekłamywać, konwersje między różnymi przestrzeniami barw, tonery itp. itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

No wlasnie jak tak czytalem opisy na innych forach, to jest CISS z autoresetem. I sa normalne wklady z autoresetem do dolewania bez CISS'a. Ale w sumie fakt, to moze byc to samo, tylko ze dochodza rurki i zbiorniki Ludzie nawet sami przerabiaja oryginalne pojemniki na CISS i ponoc im to chodzi.
    Jak dochodzą rurki i zbiorniki to juz jest CFS, a nie CISS. Przy CFS nie ma niebezpieczeństwa wylewania atramentu, bo atrament jest zasysany, sam z siebie przy poprawnym umieszczeniu zbiorników nie poleci.

Chyba ze miales na mysli to ze chip resetuje sie w momencie nie zera, a w momencie przyblizonego zera (wg obliczen wyslanych do chipa) Ale nie widzialem opisu takich chipow jeszcze nigdzie
    Licznik ma po każdym wydruku podaną przez drukarkę ilość atramentu do odjęcia. Oczywiście przybliżoną bo drukarka nie ma możliwości ocenić ile naprawdę go poszło. Jeśli wartość w pamięci osiągnie zero, specjalny układ zapisze z powrotem wartość maksymalną.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec
    Miasto
    Pommern

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niubie Zobacz posta
    Mam pytanie do użytkowników pixmy(zastanawiam się nad kupnem).
    Jak wygląda sprawa z odwzorowaniem kolorów/przekłamaniami?
    Monitor może przekłamywać, konwersje między różnymi przestrzeniami barw, tonery itp. itd.
    Mam pixmę 4500, drukowała rewelacyjnie z foty z 400D, naczytałem się forum, zmieniłem aparat i w efekcie wydruki wychodzą gorsze Na dobrym papierze Canona czy innym markowym zdjęcia kolorowe wychodzą rewelacyjnie. Niestety nad czarno-białymi nie można zapanować. Trzeba uważać przy zmianach papieru, ten sam wydruk na papierze Canona i np tetenala lub epsona może wyglądać zupełnie różnie. Ale to chyba tyczy się wszystkich drukarek. Świetnie drukuje na płytach glossy na matowych badziew straszny. Najgorsze jest to, ze ceny tuszu zwariowały. W 2008 zestaw kosztował 5x35pln teraz 5x55.
    EOS 5, 500N, 400D, 50D

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Jak dochodzą rurki i zbiorniki to juz jest CFS, a nie CISS. Przy CFS nie ma niebezpieczeństwa wylewania atramentu, bo atrament jest zasysany, sam z siebie przy poprawnym umieszczeniu zbiorników nie poleci.
    "A continuous ink system (CIS), also known as a continuous flow system (CFS), bulk feed ink system, or an off-axis ink delivery system is a method for delivering a large and practically unlimited volume of liquid ink to a comparatively small inkjet printhead."

Wiec ja juz przestaje rozumiec Niby to samo, a dowiaduje sie ze nie to samo

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam epsona P50 z CISS (tak myślałem) czy raczej CFS (butelki + rurki, tusz sam się zasysa) działa to bardzo dobrze nic się nie wylewa. Jedyna uciążliwość, to że trzeba co jakiś czas zrobić reset, bo drukarce wydaje się, że pojemnik się skończył.

Do tego koreańskie tusze (ink mate) i francuski papier (armor), Bez profilowania jakość jest lepsza niż na 5 gwiazdkowym papierze Epsona z oryginalnym atramantem - wydruki są ostrzejsze (to zaleta papieru) i minimalnie wierniejsze pod względem kolorów (to zaleta kombinacji papier+tusz, ale z tym samym tuszem i papierem epsona też jest lepiej więc i sam tusz jest lepszy niż oryginalny). Pierwsze podejście do oprofilowania za mną, coś nie zadziałało tak jak miało, bo wierność była dużo gorsza niż bez profilu. Podobno tusze są powtarzalne, nawet jeśli nie to i tak butelki z tuszami są na tyle duże, że ponowne oprofilowanie po zakupie nowej partii jest dla mnie akceptowalne. Koszt wydruku jednej strony A4 jest około 1,5zł. Porównywałem wyniki z różnymi IP i na różnych papierach i jakość z mojej drukarki jest dużo lepsza.

Dopiero zaczyna Awatar DjWojt
    Miasto
    Ciechanów

Domyślnie

Cześć. Nie wertowałem 42 stron postów, ale ciekawi mnie jedna rzecz. Na początku wiele osób chwali drukarki canon IPxxxx, jako dobre do wydruku zdjęć. Ostatnio widziałem w sklepie tanią drukarke Canon IP1900, czy ktoś z obecnych miał ją i drukował nią jakieś zdjęcia? Nadaje się ona do czegokolwiek ?
    in nomine magnae veritas

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DjWojt Zobacz posta
    Cześć. Nie wertowałem 42 stron postów, ale ciekawi mnie jedna rzecz. Na początku wiele osób chwali drukarki canon IPxxxx, jako dobre do wydruku zdjęć. Ostatnio widziałem w sklepie tanią drukarke Canon IP1900, czy ktoś z obecnych miał ją i drukował nią jakieś zdjęcia? Nadaje się ona do czegokolwiek ?
    Ja mam, kupiłem żonie do wydruku materiałów na lekcje do szkoły - to jest taka plastikowa zabawka, super-tandetna - jak się skończą tusze to się kupuje nową bo komplet oryginalnych tuszy jest droższy od drukarki - osobiście bym na niej zdjęć nie próbował drukować - taniej będzie w labie a jakościowej przewagi nie będzie.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 43 z 78 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów