jak patrze na to
http://www.photozone.de/8Reviews/len...6_is/index.htm
to poza 28 nie bardzo widze tego canona
jak patrze na to
http://www.photozone.de/8Reviews/len...6_is/index.htm
to poza 28 nie bardzo widze tego canona
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
A czemu zoom?
Do portretu z cropem polecam:
50/1.8 - tani a jakość bardzo dobra, ale brak USM
50/1.4 - rewelacja - super odwzorowanie kolorów, b. szybki i cichy autofokus. Nie będziesz żałował. Mam od niedawna - baaardzo polecam.
albo wspomnianą już 85/1.8
28-135IS posiadam. Dobry obiektyw, ale jakością optyki ustępuje bardzo stałkom. Mam zamiar go niebawem sprzedać. Jeśli chcesz - daj znać.
Zależy mi na zoomie, ponieważ chce tego obiektywu używać jako uniwersalnego, taki dodatek na dobry początek do KITa. O obiektywie o wiekszym zakresie ogniskowej (typu Canon EF 70-200mm f/4.0 L USM ) będę myślał troszkę później. Stało ogniskowy na razie odpada, ze względu na ograniczony budżet. Nor, jak już będziesz sprzedawał obiektyw 28-135IS, to prosiłbym o powiadomienie i o podanie proponowanej ceny, na pewno się nad tym zastanwię.![]()
Ja właśnie taki zanabyłem.Zmiana jeśli chodzi o ostrość lekko na minus bo poprzednio używalem Tamrona 17-50/2,8.Za to na + można zaliczyć lepsze oddanie kolorów i kontrast.Jeśli chodzi o powody dla których zdecydowałem się na to szkło..było kilka.Pierwsze zakres, drugie pewny i szybki AF z USM,kolejnym to IS który przy skrajnej dłuższej ogniskowej i świetle 5,6 bardzo się przydaje.Ostatni powód to plany na coś bardziej szerokiego (Sigma 10-20 lub Tokina 12-24).
Z Canona jestem jak narazie zadowolony a do portretów i tak polecam stałki![]()
Ostatnio edytowane przez Richie ; 21-02-2007 o 19:10
Ja co prawda nabylem 350D z kitem ale rozszerzenie o 28-135 IS to bardzo dobre posuniecie - polecam, przynajmniej na razie... dobra cena, uniwersalny. zawsze mozna dokupic kolejny a ten sprzedac. pozdro
Dopiero zaczyna :-D
MOJE PLFOTO
Puszka30D; Szkla: Canon 10-22mm; 50mm f1.8 MK I; 24-105 L f4 IS;
Statyw Manfrotto 3001BN+Head, Lowepro Nature Trekker AW II i troche innych szpargalow...
Witam,
Miałem kiedyś tokinę 28-70/2,8 (nie było jeszcze tamrona) i zamieniłem ją na 28-135 z powodów o których piszesz: zakres, USM, IS. Dla mnie to był krok wstecz. Jeśli chodzi o wszechstronność, światło 2,8 dla moich potrzeb (zdjęcia we wnętrzach, portret) miało o wiele większe znaczenie niż cechy canona. Chodzi mi o głębię ostrości, ilość światła zastanego którą większa dziura wpuszcza, nawet przy zdjęciach z fleszem ma znaczenie. Jeżeli obiekt się porusza (koncerty, imprezy) IS nie da Ci tego co f 2,8. Tak więc 28-135 poszedł do ludzi i szukam tamrona w dobrym stanie i w dobrej cenie.
podrawiam.
Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200
Jasne - rozumiem. Ja bardziej krajobrazy foce i architekture wiec dlatego dla mnie jest ok. Ale... wlasnie zakupuje klasyczna 50-tke 1.8 aby sie troche poprzymierzac do portretow i wnetrz. pozdrawiam serdecznie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dziekimilego dnia - zaraz - wieczory bo w Polsce to juz popoludnie he? pozdro
Ostatnio edytowane przez petryczk ; 23-02-2007 o 17:20 Powód: Automerged Doublepost
Dopiero zaczyna :-D
MOJE PLFOTO
Puszka30D; Szkla: Canon 10-22mm; 50mm f1.8 MK I; 24-105 L f4 IS;
Statyw Manfrotto 3001BN+Head, Lowepro Nature Trekker AW II i troche innych szpargalow...
Z trzech propozycji miałem w ręku tylko Canona, ale jakoś nie przypadł mi do gustu. Polecam tak jak inni Tamrona 28-75/2,8 (miałem przez pół roku i portreciki moich pociech były ok, a i AF jakoś nadążał za tymi diabłami wcielonymi). Z tańszej opcji na pewno Canony 24-85/3,5-4,5 lub 28-105/3,5-4,5. Gorsza jasność i jakość fotek (zwłaszacza przy pełnej dziurze), ale o 300-400zł niższa cena, lepsze wykonanie i USM. A tylko do portretów w przyszłości to tylko 85/1.8 (właśnie zbieram kasę :grin: )
Do portretu zdecydowanie polecam Tamrona 28-70, zakres ogniskowych idealny, światło 2,8 w całym zakresie. Jeszcze jedna rada, przy zakupie testuj szkło, najlepiej zabrać laptopa i na miejscu cyknąć kilka zdjęć na pełnej dziurze i zaraz obejrzeć na dużym ekranie. Chyba że dogadasz się w sklepie lub u sprzedawcy i będziesz miał możliwość testowania w domu a w wypadku niezadowolenia zwrotu. Ten model jest obarczony bardzo nie równą jakością, jak trafisz na dobry egzemplarz to śmiało, pod względem optyki można go porównać do elek. Niestety dużo jest mydlanych.
SdoubleU
---------------------------
Canon :-D