Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Zanim się pokłócicie ;-) to rozróżnijcie dwie rzeczy:
1) przekadrowanie - czyli wyostrzenie motywu środkowym punktem AF, a następnie przesunięcie aparatu celem umieszczenia głównego tematu zdjęcia w innym miejscu,
2) przezoomowanie - zmiana ogniskowej po wyostrzeniu (hint: parafocal, varifocal lens)
NIe ma sie o co kłócić. Jest własnie tak. I w przypadku przekadrowania wszystko co było w płaszczyźnie GO jest nadal ostre. Płaszczyzna owa się nie przesuwa, jest wciąż w takiej samej odległości od aparatu (punktu znaczonego -0- )Trzeba tylko mieć trochę wyobraźni, czy biorąc pod uwagę kątową zmianę kluczowy obiekt nadal się w niej mieści. Moim zdaniem to nie jest przyczyna ww. kłoptów. Zmiana ogniskowej po ustaleniu ostrości, to zupełnie inna sprawa. Nie wiemy, z jakim z tych 2 przypadków kolega ma do czynienia
Poddaję w wątpliwość....
To w końcu jest ostre, czy bywa też nie ostre?Dla mnie sprawa jest prosta ale ktoś początkujący mógłby lekko zostać zaskoczony tą dosyć dwuznaczną wypowiedzią.
Wszystko raczej zależy od wielkości GO, gdyż przy nawet kilku centymetrowej GO każde przekadrowanie niweczy ustawienia AF tym bardziej że mowa była o zdjęciach zbliżonych do portretowych.