Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Problemy z 20D - POMOCY

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie Problemy z 20D - POMOCY

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Mam Canona 20D i od niedawna same problemy. Do aparatu używam obiektywu Tamron 28-75 f2.8. Robiąc zdjęcie, zwykle obieram sobie obiekt, który ma być ostry poczym z zablokowaną ostrością przekadrowuje i robię zdjęcie. Problem polega na tym, że to na czym była ustawiona ostrość wcale nie jest ostre - ostrość jest w innym miejscu. Na dodatek jak robię zdjęcia w słońcu to skóra twarzy albo rąk jest po prostu wypalona. Chętnie zamieściłbym jakieś przykładowe zdjęcia, ale nie wiem jak to zrobić.

Proszę poradźcie coś, zapewne pasowałoby wysłać aparat do serwisu, ale co mam im opisać, że jest popsute. Pragnę wspomnieć, że aparat był już w serwisie w związku z tym ustawianiem ostrości, ale oni zapewne zrobili test podobny do tzw. linijki i stwierdzili że jest ok.

Pomóżcie.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Mam Canona 20D i od niedawna same problemy. Do aparatu używam obiektywu Tamron 28-75 f2.8. Robiąc zdjęcie, zwykle obieram sobie obiekt, który ma być ostry poczym z zablokowaną ostrością przekadrowuje i robię zdjęcie. Problem polega na tym, że to na czym była ustawiona ostrość wcale nie jest ostre - ostrość jest w innym miejscu.
    Są dwie mozliwości:
    - przy przekadrowywaniu nieświadomie przyblizasz sie/oddalasz od motywu
    - masz problem typu Back/Front Focus (co jest prawdopodobne, zwłaszcza ze mamy do czynienia z jasnym Tamronem)

Na dodatek jak robię zdjęcia w słońcu to skóra twarzy albo rąk jest po prostu wypalona.
    Po prostu prześwietlasz zdjęcia.
    Przykładaj wiecej uwagi do pomiaru swiatła, wprowadzaj korekcje.

Chętnie zamieściłbym jakieś przykładowe zdjęcia, ale nie wiem jak to zrobić.
    www.imageshack.us
    http://www.speedyshare.com

Pragnę wspomnieć, że aparat był już w serwisie w związku z tym ustawianiem ostrości, ale oni zapewne zrobili test podobny do tzw. linijki i stwierdzili że jest ok.
    Czy był razem z obiektywem?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tamron 28-75 f2.8 jest znany z tego że niektóre egzemplarze źle ustawiają ostrość, szczególnie na szerokim końcu. Jeśli masz coś na zdjęciu prześwietlone to musisz popracować nad kontrolą i korektą ekspozycji, trybem pomiaru światła itd.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A czy bez przekadrowywania też jest nieostro ? Problem polega na tym, że każde przekadrowanie już po zablokowanym AF przemieszcza płaszczyznę ostrości za punkt w którym była ona ustawiona. Im mniejsza GO tym bardziej to widać.

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Są dwie mozliwości:
    - przy przekadrowywaniu nieświadomie przyblizasz sie/oddalasz od motywu
    - masz problem typu Back/Front Focus (co jest prawdopodobne, zwłaszcza ze mamy do czynienia z jasnym Tamronem)
    Nie, nie przybliżam się ani też nie oddalam.

Po prostu prześwietlasz zdjęcia.
    Przykładaj wiecej uwagi do pomiaru swiatła, wprowadzaj korekcje.
    Wszystkie parametry są na 0, próbowałem niedoświetlić, ale dużo to nie daje. Jak zmieniłem pomiar światła z segmentowego na uśredniony to było jeszcze gorzej.

Czy był razem z obiektywem?
    Nie, aparat nie był razem z obiektywem.

Jak załaduje kilka zdjęć to zaraz podeśle linka abyście mogli zobaczyć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Tamron 28-75 f2.8 jest znany z tego że niektóre egzemplarze źle ustawiają ostrość, szczególnie na szerokim końcu. Jeśli masz coś na zdjęciu prześwietlone to musisz popracować nad kontrolą i korektą ekspozycji, trybem pomiaru światła itd.

Właśnie, zapomniałem dodać że jak zrobie na 28mm to jest gorzej niż na 50mm czy też 70mm.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    A czy bez przekadrowywania też jest nieostro ? Problem polega na tym, że każde przekadrowanie już po zablokowanym AF przemieszcza płaszczyznę ostrości za punkt w którym była ona ustawiona. Im mniejsza GO tym bardziej to widać.
    Bez przekadrowywania to raczej jest ostre tam gdzie powinno być, ale zdjęcia które będę chciał wam pokazać były robione i na f8.
    Ostatnio edytowane przez Kabu ; 19-02-2007 o 13:05 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Problem polega na tym, że każde przekadrowanie już po zablokowanym AF przemieszcza płaszczyznę ostrości za punkt w którym była ona ustawiona.
    Możesz jaśniej? To ciekawe jest!

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    Możesz jaśniej? To ciekawe jest!
    Normalnie! Przekadrowując zmieniamy kąt osi obiektywu względem fotografowanego obiektu i tym samym zmieniamy płaszczyznę położenia GO. Przy płytkiej GO może być to po prostu widoczne na zdjęciach w postaci nieostrości wybranego obiektu.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Zanim się pokłócicie ;-) to rozróżnijcie dwie rzeczy:
    1) przekadrowanie - czyli wyostrzenie motywu środkowym punktem AF, a następnie przesunięcie aparatu celem umieszczenia głównego tematu zdjęcia w innym miejscu,
    2) przezoomowanie - zmiana ogniskowej po wyostrzeniu (hint: parafocal, varifocal lens)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Znacie jeszcze jakieś inne linki, dzięki którym będę mógł wrzucić kilka zdjęć, aby wam pokazać co jest nie tak?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Zanim się pokłócicie ;-) to rozróżnijcie dwie rzeczy:
    1) przekadrowanie - czyli wyostrzenie motywu środkowym punktem AF, a następnie przesunięcie aparatu celem umieszczenia głównego tematu zdjęcia w innym miejscu,
    2) przezoomowanie - zmiana ogniskowej po wyostrzeniu (hint: parafocal, varifocal lens)
    NIe ma sie o co kłócić. Jest własnie tak. I w przypadku przekadrowania wszystko co było w płaszczyźnie GO jest nadal ostre. Płaszczyzna owa się nie przesuwa, jest wciąż w takiej samej odległości od aparatu (punktu znaczonego -0- )Trzeba tylko mieć trochę wyobraźni, czy biorąc pod uwagę kątową zmianę kluczowy obiekt nadal się w niej mieści. Moim zdaniem to nie jest przyczyna ww. kłoptów. Zmiana ogniskowej po ustaleniu ostrości, to zupełnie inna sprawa. Nie wiemy, z jakim z tych 2 przypadków kolega ma do czynienia

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów