Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Problemy z 20D - POMOCY

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Hmmm... jezeli wciaz nie przekonuja Cie argumenty podane przez poprzednikow wczesniej, zrob prosty eksperyment. Strzel fote np. ciemnego obiektu na tle nieba, raz blokujac ekspozycje na obiekt a drugi raz na niebo i co? W pierwszym przypadku niebo wyjarane, w drugim niedoswietlony obiekt. Zbyt duza rozpietosc tonalna. Sa to trudne sytuacje dla automatyki ekspozycji puszki, ktora stwierdza co niedoswietlic a co wyjarac. Sytacja podana wczesniej (ostro oswietlona twarz przez slonce, ciemny plaszcz i tlo) jest wlasnie takim przykladem. Automatyka glupieje. Matrycowy, centralnie wazony lub skupiony moga dac bledne odczyty swiatla w takich przypadkach i jezeli puszka nie ma spota trza korekte robic recznie, nie ma rady. Jedynie spot moglby cos zaradzic, ale wtedy twarz bedzie OK ale przykladowo plaszcz bedzie ciemna plama. Decyzja zalezy od pstrykacza a nie od puszki.

P.S Rob w RAW'ach. Ciemne obszary mozna wyciagnac, wypalonych nie.
    Ostatnio edytowane przez qwerty1237 ; 20-02-2007 o 22:58
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Przekonują mnie argumenty poprzedników, dociera również do mnie że Canon a Nikon to dwie różne rzeczy, różne algorytmy w pomiarach światła itd. i wiem że muszę się przestawić, ale nie daje mi to spokoju że jeżeli bez jakichkolwiek korekt Nikon sobie radzi dobrze to dla czego Canon nie, stąd mój wniosek że pewnie jest coś w nim zepsute.
    Czy ktoś z Was, kto ma 20D, 30D albo 300D, 350D i 400D może pokazać mi zdjęcie zrobione w ostrym świetle na pomiarze światła matrycowym bez jakiejkolwiek korekty i jest dobrze?

Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    ...bez jakichkolwiek korekt Nikon sobie radzi dobrze...
    To chyba zbyt mocno posuniete stwierdzenie nawiazujac do powyzszej sytuacji, bo chyba Nikon jeszcze nie wyprodukowal puszki dorownujacej dynamice oka ludzkiego...
    Ok lepszego przykladu nie znalazlem wiec zamieszczam to co mam.

Pieknie wyjarane niebo... ale nie niebo jest wazne na tym zdjeciu... Myslisz ze Nikon dalby rade??? A oto dla porownania scenka o mniejszej rozpietosci tonalnej:
    Ostatnio edytowane przez qwerty1237 ; 20-02-2007 o 23:46
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    1. Aparat błędnie mierzy światło, co powoduje prześwietlenia zdjęcia a co za tym idzie wysoki kontrast, a jak wszyscy dobrze wiemy AF ustawia ostrość na podstawie kontrastu. Skoro kontrast jest wysoki to i brak ostrości.
    Może nadgorliwie prostuje pewne błędy ale skoro mowa o 20D to AF oparty jest na detekcji fazowej, pomiar różnicy kontrastów realizowany jest jak najbardziej ale w kompaktach. :grin:

Uzależniony

Domyślnie

Wiesz co Kabu, nie ciągnij już dalej tej dyskusji. Jesteśmy już na poziomie detekcji fazowej i polemiki na temat czy głębia ostrości przy zablokowanym AF przemieszcza się względem aparatu czy też fotografowanego obiektu przy uwzględnieniu kątowego przemieszcenia osi obiektywu. Fajnie, tylko Ty chyba dalej nie wiesz co sądzić o swoim aparacie. Ja na Twoim miejscu widział bym dwa wyjścia: 1. Serwis i oczekiwanie na poprawę lub przynajmniej miarodajną opinię tegoż o puszce. 2. Ćwiczenia (jak ktoś już napisał powyżej). Opcja 2 wydaje mi się sensowna. Każdy aparat (samochód, piekarnik pralka automatyczna czy jakiekolwiek inne mniej lub bardziej skomplikowane urządzenie) ma specyfikację techniczną i instrukcję obsługi. I oczekiwania użytkownika. A te nie zawsze idą na 100% w parze z tym, co obiecywał producent. W jednym egzemplarzu coś wychodzi tak, w innym inaczej. Ale póki odchyłki mieszczą się w normie i można sobie z nimi poradzić, jest OK. W końcu aparat wart jest tylko tyle co człowiek, który go używa. Z całą świadomością że w takiej to sytuacji trzeba wspomóc automatykę, a w innej ostość będzie lepiej ustawić ręcznie. Przez moje ręce przeszło bardzo wiele różnych aparatów. Każdy był inny, miał swoje cechy, które musiałem poznać i o nich pamiętać. A wiekszość z nich to analogi - o pomyłkach dowiadywałem się dopiero po wywołaniu błony. Teraz nawet niewielki wyświetlacz 20D daje ci znacznie więcej informacji niż oglądanie negatywu przez lupkę i histogram na bonus. Ćwicz, analizuj rezultataty. To Ci da dużo więcej, niż zadręczanie się, czy aby aparat nie jest zepsuty.

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Fotki, które pokazałeś nie zostały wykonane w identycznych warunkach i dotyczą różnych obiektów - w takiej sytuacji ich porównywanie mija się z celem.

Sam problem prześwietlania niektórych elementów fotografii wyjaśniono Ci już wyżej. Dotyczy rozpiętości tonalnej sceny i jest trudny do rozwiązania - wymaga to dużego doświadczenia.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

zygzak
    Guest

Domyślnie

Hi Kabu, to chyba jakas choroba Canona. Jak wielu innych mialem ten sam fenomen na 350d z kit objektywem. Skora w sloncu wypalona. Poslalem calosc do serwisu z opisem ze aparat przeswietla. Niby nic nie znalezli, ale puszka kompletnie ustawiona (focus 100%!!!) i dostalem nowy objektyw. Od tego czasu zdjecia sa normalne.
    Jedyny problem u ciebie, ze masz Tamaron - moga probowac zwalic na cudzy objektyw.

Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zygzak Zobacz posta
    Hi Kabu, to chyba jakas choroba Canona. Jak wielu innych mialem ten sam fenomen na 350d z kit objektywem. Skora w sloncu wypalona. Poslalem calosc do serwisu z opisem ze aparat przeswietla. Niby nic nie znalezli, ale puszka kompletnie ustawiona (focus 100%!!!) i dostalem nowy objektyw. Od tego czasu zdjecia sa normalne.
    Jedyny problem u ciebie, ze masz Tamaron - moga probowac zwalic na cudzy objektyw.
    A ja mysle ze to raczej 'choroba' fotografujacego a raczej niewiedza o zasadzie pomiaru swiatla przez puszke...

zygzak
    Guest

Domyślnie

mowie przeciez, ze mojego naprawili.
    Jak sie rozejrzysz w sieci to znajdziesz sporo takich poniedzialkowych egzemplarzy.
    http://www.geocities.com/alecu_101/test/01.JPG
    http://freenet-homepage.de/hoopaholi...7524_klein.jpg

Dopiero zaczyna Awatar woyakus

Domyślnie

mam ten sam problem ze wspaniala 20d, moja juz wogule nieostrzy i byla x2 na zytniej (na gwarancji) teraz pojedzie 3 raz (bez gwarancji) a jak dalej bedzie ten problem to chyba na smieci :-D

co mozna zrobic z tym problemem? bo widze ze to dosc czeste wsrod 20,pozdr

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów