Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Problemy z 20D - POMOCY

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Robiąc zdjęcie, zwykle obieram sobie obiekt, który ma być ostry poczym z zablokowaną ostrością przekadrowuje i robię zdjęcie. Problem polega na tym, że to na czym była ustawiona ostrość wcale nie jest ostre - ostrość jest w innym miejscu.
    W jaki sposób blokujesz ostrość? Jeśli przez spust migawki, to możliwe, że po przekadrowaniu aparat zmienia ostrość na nowy obiekt. Najlepiej w Custom functions rozdziel sobie blokowanie ostrości i ekspozycji na przycisk z gwiazdką (obok miejsca, gdzie trzymasz kciuka) oraz spust. Możesz też ustawić AF'a na One Shot, by aparat na 100% nie zmieniał ostrości.

Na dodatek jak robię zdjęcia w słońcu to skóra twarzy albo rąk jest po prostu wypalona.
    Ustaw sobie pomiar ekspozycji na centralny i zablokuj ekspozycję z twarzą na środku kadru, dopiero potem przekadruj - powinno być dobrze. Powinieneś też poeksperymentować z korektą ekspozycji i sprawdzić, czy nie masz za dużej czułości/czasu/przysłony (może robisz w trybie Tv/Av/M?).
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    W jaki sposób blokujesz ostrość? Jeśli przez spust migawki, to możliwe, że po przekadrowaniu aparat zmienia ostrość na nowy obiekt. Najlepiej w Custom functions rozdziel sobie blokowanie ostrości i ekspozycji na przycisk z gwiazdką (obok miejsca, gdzie trzymasz kciuka) oraz spust. Możesz też ustawić AF'a na One Shot, by aparat na 100% nie zmieniał ostrości.

Ustaw sobie pomiar ekspozycji na centralny i zablokuj ekspozycję z twarzą na środku kadru, dopiero potem przekadruj - powinno być dobrze. Powinieneś też poeksperymentować z korektą ekspozycji i sprawdzić, czy nie masz za dużej czułości/czasu/przysłony (może robisz w trybie Tv/Av/M?).
    Zwykle używam Av, M gdy muszę, Tv sporadycznie.

link do fotek: http://www.speedyshare.com/289445521.html

Ja mam 2 tezy:
    1. Aparat błędnie mierzy światło, co powoduje prześwietlenia zdjęcia a co za tym idzie wysoki kontrast, a jak wszyscy dobrze wiemy AF ustawia ostrość na podstawie kontrastu. Skoro kontrast jest wysoki to i brak ostrości.

2. Ja albo jestem przewrażliwiony albo coś źle robię. Wcześniej robiłem zdjęcia Nikonem D70s i wydaje mi się, że nie było sytuacji, w których twarz modela byłaby tak przepalona.
    Ostatnio edytowane przez Kabu ; 20-02-2007 o 00:08

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

1. Aparat błędnie mierzy światło, co powoduje prześwietlenia zdjęcia a co za tym idzie wysoki kontrast, a jak wszyscy dobrze wiemy AF ustawia ostrość na podstawie kontrastu. Skoro kontrast jest wysoki to i brak ostrości.
    Logika twojego myślenia mnie zadziwia :-) AF rzeczywiście działa na zasadzie wyszukiwania największego kontrastu, ale bierze obraz z obiektywu, przed zrobieniem zdjęcia, a nie z matrycy - więc wynik pomiaru światła nie ma w tym przypadku nic do rzeczy. Poza tym, ja nie widzę na podanych zdjęciach braku ostrości na twarzy - może mam zbyt małe wymagania? ;-)

Wcześniej robiłem zdjęcia Nikonem D70s i wydaje mi się, że nie było sytuacji, w których twarz modela byłaby tak przepalona.
    Wybrałeś trudną scenę, bo aparat stara się i w miarę dobrze naświetlić twarz oraz otoczenie, i oddać szczegóły w ciemnym ubraniu modelki. Tak jak ci radziłem, ustaw tryb pomiaru na centralny, zablokuj eskopycję na twarzy modela, przekadruj, strzel - zamieść zdjęcia na forum :-) Powinno pomóc.

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze

Uzależniony

Domyślnie

To sie nazywa "rozpiętość tonalna". Na Twoich zdjęciach jest duża. Automatyka nie wie na co się zdecydować i ekspozycję dobiera wg. softu (pomiar matrycowy to kilkadziesiąt tysięcy foto-sampli) zaszytego w aparacie. W takich przypadkach tylko rękodzieło. Kombinować trzeba, tak jak bywało w czasach analogów. A wtedy nie było podglądu! A co do ostrości to ja też nie widzę problemów.

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Może nadgorliwie prostuje pewne błędy ale skoro mowa o 20D to AF oparty jest na detekcji fazowej, pomiar różnicy kontrastów realizowany jest jak najbardziej ale w kompaktach. :grin:

Uzależniony

Domyślnie

Wiesz co Kabu, nie ciągnij już dalej tej dyskusji. Jesteśmy już na poziomie detekcji fazowej i polemiki na temat czy głębia ostrości przy zablokowanym AF przemieszcza się względem aparatu czy też fotografowanego obiektu przy uwzględnieniu kątowego przemieszcenia osi obiektywu. Fajnie, tylko Ty chyba dalej nie wiesz co sądzić o swoim aparacie. Ja na Twoim miejscu widział bym dwa wyjścia: 1. Serwis i oczekiwanie na poprawę lub przynajmniej miarodajną opinię tegoż o puszce. 2. Ćwiczenia (jak ktoś już napisał powyżej). Opcja 2 wydaje mi się sensowna. Każdy aparat (samochód, piekarnik pralka automatyczna czy jakiekolwiek inne mniej lub bardziej skomplikowane urządzenie) ma specyfikację techniczną i instrukcję obsługi. I oczekiwania użytkownika. A te nie zawsze idą na 100% w parze z tym, co obiecywał producent. W jednym egzemplarzu coś wychodzi tak, w innym inaczej. Ale póki odchyłki mieszczą się w normie i można sobie z nimi poradzić, jest OK. W końcu aparat wart jest tylko tyle co człowiek, który go używa. Z całą świadomością że w takiej to sytuacji trzeba wspomóc automatykę, a w innej ostość będzie lepiej ustawić ręcznie. Przez moje ręce przeszło bardzo wiele różnych aparatów. Każdy był inny, miał swoje cechy, które musiałem poznać i o nich pamiętać. A wiekszość z nich to analogi - o pomyłkach dowiadywałem się dopiero po wywołaniu błony. Teraz nawet niewielki wyświetlacz 20D daje ci znacznie więcej informacji niż oglądanie negatywu przez lupkę i histogram na bonus. Ćwicz, analizuj rezultataty. To Ci da dużo więcej, niż zadręczanie się, czy aby aparat nie jest zepsuty.

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Dziękuję Panowie, po części mnie uspokoiliście, ale zarówno co do ostrości jak i co do naświetlenia tych zdjęć, aby jednak mieć już całkowitą pewność, że z aparatem jest wszystko Ok wieczorkiem wrzucę linki ze zdjęciami zrobionymi z Nikona D70s i jeszcze raz z Canona 20D. Jeżeli waszym zdaniem jest wszystko w jak najlepszym porządku to będę uszczęśliwiony.
    Ostatnio edytowane przez Kabu ; 20-02-2007 o 20:24

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

OK, tak jak obiecałem podaję linka:

http://www.speedyshare.com/409633504.html

Znajdziecie tam zdjęcia zrobione w ostrym słońcu aparatem Canon 20D i Nikon D70s. Zdjęcia robione były na Av i pomiar światła matrycowy. Z Canona skóra na twarzy jest mocno prześwietlona (wyjarana) a z Nikona jest super. Proszę o pomoc, tylko nie piszcie mi że źle zmierzyłem światło, bo zdjęcia robiłem tak samo jak Nikonem.

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Z Canona skóra na twarzy jest mocno prześwietlona (wyjarana) a z Nikona jest super. Proszę o pomoc, tylko nie piszcie mi że źle zmierzyłem światło, bo zdjęcia robiłem tak samo jak Nikonem.
    Rzeczywiście Nikon spisał się lepiej od Canona, ale pokazałeś zdjęcia zrobione w różnych miejscach, o różnej porze (na plaży wydają się lekko ciemniejsze) i modelki są inaczej ubrane! Ta robiona 20D miała ciemne ubranie, te z Nikona miały białe lub bikini. Poza tym zauważyłem, że na paru fotach z D70s użyłeś lampy, a w 20D ani razu, za to raz ustawiłeś ISO 400 w pełnym słońcu . Powinieneś zrobić bardziej miarodajne porównanie.

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

No tak Arku, masz rację ale chciałem pokazać, że chodzi mi właśnie o takie zdjęcia jak zrobił Nikon a nie takie jak zrobił Canon, chodziło mi o to że zdjęcia zrobione również w ostrym oświetleniu nie wyszły mocno przebarwione i wypalone (kolor skóry i cienie na twarzy). Przy założeniu, że ustawiając w aparacie tryb Av i ustawieniu przesłony rzędu f10 to przy ISO 200 czas byłby czysto teoretycznie np. 1/250 a przy ISO 400 2 dwa razy krótszy. Więc tak naprawdę, jeżeli nie wychodzę poza możliwości najkrótszego czasu migawki, jaki oferuje aparat to bez różnicy powinno być czy jest to ISO 100, 200 czy 400, zdjęcia powinny być naświetlone tak samo, bo to przecież aparat ustawia nam czas naświetlania do zadanej przesłony uwzględniając ISO. Porównanie tych zdjęć daje mi do myślenia, że powinienem wysłać aparat do serwisu tylko teraz, co mam im napisać że niby co się dzieje, prześwietla? czy może pisać coś o tym że może błędnie mierzy światło + oczywiście załączę im zdjęcia na CD z Nikona i Canona. Co o tym myślisz?

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów