Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: piski w nowym 17-40L normalne czy nie?

Dopiero zaczyna

Domyślnie piski w nowym 17-40L normalne czy nie?

W związku z tym, że jest to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym się niniejszym przywitać .
    Kupiłem kilka dni temu 17-40L (nowy) - na początku euforia i testowanie szkła. Zdjęcia płotów, siatek, drzew pod słońce itp. Wszystko było ok pierwszego dnia. Na drugi dzień test ręcznego doostrzania pierścieniem - czytaj "zabawa". I tutaj pojawił się hmm... problem? Obiektyw po tych "zabawach" zaczął wydawać dziwne, metaliczne piski w trakcie pracy autofocusa - w zasadzie słyszalne w momencie "przejazdu" od bliskiego obiektu na daleki i odwrotnie. Przy małych różnicach odległości obiektów efektu nie ma. Dźwięk przypomina wzajemne tarcie metalowych pierścieni "bez smarowania" . Jest on krótki, metaliczny o wysokiej częstotliwości i słyszalny. Czasami, gdy ustawię w pewnej pozycji pierścień dźwięk znika. Jednak wystarczy lekko przekręcić i pojawia się znowu. Dodam, że ostrzy w punkt pewnie i celnie. Do jakości optycznej też nie mogę się przyczepić. Generalnie ok, gdyby... nie te denerwujące piski. Czy ktoś się spotkał z czymś takim w 17-40? Czy przejmować się tym? Może się "wyrobi"? Co o tym myślicie? A może to normalne? Czy u kogoś jest może podobnie?
    Dzisiaj w południe "wybywam" na 2 tyg. i jeżeli mogę prosić kogoś o słowo na ten temat do tego czasu, to byłbym bardzo zobowiązany.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jeśli jest mocno słyszalny to raczej nie jest to normalne. Lekkie popiskiwania czasami słychać (akurat mam na myśli 70-200) ale jest to praktycznie pomijalne.
    Może się dociera .
    A nie masz możliwości gdzies porównać. W jakimś sklepie na przykład?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Wyspa Uznam

Domyślnie

Miałem podobną sytuację z 100-400.
    Powiem tak.
    Jedź i rób zdjęcia. To da sie usunąć, ale na Żytniej. Trochę to trwa.
    Wymieniają cały mechanizm AF.
    Ważne, aby zdążyć przed upływem gwarancji.
    Chyba, że wymienisz w sklepie na inny.
    Czytam. Czytam.
    Robert
    Kalibrajce na Wyspach

Początki nałogu

Domyślnie

Mój pracuje prawie bezgłośnie. Przed jego kupnem przeczytałem kilka recenzji, a w nich opisy zaskoczenia tych co kupili - bo działał tak cicho, że myślel,i iż nie działa!
    Według mnie wymiana lub serwis.

Pozdrowienia, swnw.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rpoto Zobacz posta
    Miałem podobną sytuację z 100-400.
    Powiem tak.
    Jedź i rób zdjęcia. To da sie usunąć, ale na Żytniej. Trochę to trwa.
    Wymieniają cały mechanizm AF.
    Ważne, aby zdążyć przed upływem gwarancji.
    Chyba, że wymienisz w sklepie na inny.
    Wymiana raczej nie wchodzi w rachubę . Sklep internetowy, a ja dzisiaj lecę do Indii (dlatego właśnie ten zakup + fotobank, cf, akku itp.). Obawiam się trochę Żytniej - sporo tutaj przeczytałem na ich temat tj. braku kompetencji. Rozkręcą go i straci swoje zalety (ostrość, celność i szczelność ). W dodatku dostanę garstkę śrubek . Dźwięk jest słyszalny w ciszy ale przez to, że są to wysokie tony - irytujący. Mam trochę doła... nastawiłem się na pstrykanie przyzwoitym szerokim a tu takie coś. Wiecie, takie poczucie zawodu. Coś na zasadzie - kupujesz S Mercedesa i hamulec mu piszczy przy wciskaniu. I niby śmiga, wszystko spoko ale ten niesmak niestety pozostaje. Po cichu liczę na to, że jak dostanie temperatury (tam jest upał) to się wyrobi

Domyślnie

BTW w s-clas hamulec faktycznie piszczy;p

Domyślnie

Zdarzają się piszczące egzemplarze
    http://canon-board.info/showthread.p...220#post217220
    ale skoro słychać go tylko w całkowitej ciszy otoczenia,
    to daj mu spokój i rób zdjęcia! :-)
    W całkowitej ciszy raczej nie przyjdzie Ci focić zbyt często... ;-)

Domyślnie

witam,

przed rokiem kupiłem 17stkę i faktycznie miała podobne objawy do tych co opisujesz ... z ciekawości udałem się do sklepu w którym ją kupiłem aby porównać ją z innymi egzemplarzami - w rezultacie wymieniłem na szt. nie "piszcząca"

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

stary wyluzuj... moja tez piszczy a dzis wydałem furmanke pieniedzy na nowy obiektyw w ktory IS chodzi jak traktor i tak samo chodził w pozostałych 5 obiektywach ze sklepu
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    stary wyluzuj... moja tez piszczy a dzis wydałem furmanke pieniedzy na nowy obiektyw w ktory IS chodzi jak traktor i tak samo chodził w pozostałych 5 obiektywach ze sklepu
    Na jaki?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów