Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Obiektyw na początek

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

Ja własnie nie wiem do końca jak sprecyzować pytanie

Mam np 300d i ten właśnie obiektyw i chciałbym zrobić taką fotkę jak w linku.
    (chodzi o głównie o głębie ostrości , ale też o jasność - bo jak w hali pojade po przysłonie na 22 to nic już nie będzie widać )

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Makudonarudo Zobacz posta
    Ja własnie nie wiem do końca jak sprecyzować pytanie
    i dlatego nikt za bardzo nie wie jak odpowiedziec ;-) ... chodzi o to ze nikt w tej hali nie byl.. ale sprobujmy :-)

kompakt ze wzgledu na swoja budowe i wielkosc matrycy ma bardzo duza GO - cokolwiek jest w kadrze, raczej bedzie ostre wiec ciezko porownywac tu te 2 aparaty.. co do samej numerkologii - w tej 50-tce bedziesz musial domknac przyslone a o ile - najlepiej policzyc - przy odleglosci 20m i przyslonie f5 powinienes mieć glebie ostrosci rozciagajaca się pomiedzy +/- 9m przed obiektem i 65m za obiektem czyli liczaca w okolicach 73 metrow.. to tylko przykład, chcesz wiecej swiatla - otwierasz przysklone, maleje Go i czasy.. naprawde ciezko jest „gdybac” nie bedac na miejscu – tyczy się to zwlaszcza oswietlenia a w zwiazku z tym przyslony do jakiej możesz domknac szklo i wartosci iso by zamrozic ruch J

nie wiem czy pomoglem, ciezko tu o jakies konkrety
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 19-02-2007 o 19:25

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

No właśnie o takie przykładziki by mi chodziło
    A jeszcze lepiej by było jakiś przykład z bliższymi obiektami - np tak na oko z tamtej fotki to moja odległość od nich była może około 7 metrów
    i jaka przysłona by była potrzebna aby właśnie otworzyć głębie ostrości w tej odległości o objąć powiedzmy kolejne 6 metrów (ew do nieskończoności)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Coś czuje że na tym pierwszym lustrze to będzie bardzo dużo eksperymentów
    Ostatnio edytowane przez Makudonarudo ; 19-02-2007 o 19:28 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

A jeszcze lepiej by było jakiś przykład z bliższymi obiektami - np tak na oko z tamtej fotki to moja odległość od nich była może około 7 metrów
    Im blizej będziesz, tym będziesz musial bardziej domknac przyslone.. z 7m by uzyskac glebie od +/- 2,5m do 8m to już gdzies f10 się klania

Coś czuje że na tym pierwszym lustrze to będzie bardzo dużo eksperymentów
    ale jakie to mile eksperymenty sa :-)

edit:
    tu mozesz sobie wszystko na szybko obliczyc :-)

http://www.silverlight.co.uk/resources/dof_calc.html
    http://www.dof.pcraft.com/dof-frames.cgi
    http://www.dofmaster.com/dofjs.html

na "dziendobry" polecam ten ostsatni link :-)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 19-02-2007 o 19:39

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    Im blizej będziesz, tym będziesz musial bardziej domknac przyslone.. z 7m by uzyskac glebie od +/- 2,5m do 8m to już gdzies f10 się klania
    Troche szkoda że aż tak trzeba domykac
    takie jaśniutkie szkło a do tego użytku musze dać przysłonę dwa razy większą niż w moim canonie na tele .(gdzie już zaczynało być ciemnawo)

Ale mam nadzieje że na ISO 400 w miare będzie dobrze...

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    ale jakie to mile eksperymenty sa :-)
    Oj , tak jak na razie experymentowanie z a610 jest bardzo wciagające , a lustrzanek na razie sie obawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Troche szkoda że aż tak trzeba domykac
    takie jaśniutkie szkło a do tego użytku musze dać przysłonę dwa razy większą niż w moim canonie na tele.
    tu chodzi po prostu o budowe aparatow.. lustrzanka pozwala Ci uzyskac mala GO ktora dla aparatu kompaktowego jest nieosiagalna.. i odwrotnie - kompakt prawie zawsze zrobi ostre zdjecie ze wzgledu na fizycznie duza GO :-)

pocwicz, na pewno nie bedziesz zalowac zakupu - to co napisalem to "tylko" teoria, praktyka to czasem zupelnie inna bajka

powodzenia :grin:

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

Oki dzieki
    Myśle że raczej nie będę żałował.
    Choć wzrosną ogólne wydatki w pewnym czasie , nie mówiąc już o uzależnieniu:P
    Ale to przyjemny narkotyk.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Trudno to ocenieć, ale chyba to zdjęcie jest zrobione na krótszej ogniskowej niż ekwiwalent 80mm (tyle będzie po podpięciu 50mm do 300D)

Jeśli bardzo chcesz mieć dużą GO w lustrzance bez ekstremalnego przymykania - to polecam szerszy obiektyw niż 50 mm. (Im krótsza ogniskowa, tym większa GO)

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

Ta fotka z kompaktu to była prawie bez zooma . jak ten aparat kompaktowy ma 7.3 mm do 29.2 mm to to było coś okolo 10mm , tak więc prawie bez zooma.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

10mm dla tego kompaktu daje ok 48mm dla małego obrazka, czyli ok 30mm dla cropa 1,6. Czyli, takiego zdjęcia niestety w ogóle nie zrobisz przy pomocy 300D+50/1,8, i nie chodzi o głębie ostrosci tylko o ogniskową.

Bardzo polecam dokupienie kita do tego 50/1,8...

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów