Witam
mam taki mały problem.
Byc może niedługo przeskoczę na lustrzanke (najprawdopodobniej 300d)
i chciałbym sie zapytać jaki najlepszy obiektyw do niego kupić ale żeby nie był drogi .
Jak się zorientowałem to takie rzeczy to tylko w erze , ale może bardziej naprowadzę główny cel tych fotografii.
Na razie dysponuje Canonem a610 i raczej mnie nie zawodzi , ale przy zdjęciach halowych (pokazy taneczne ) to na wide (iso 100 , ze statywu) jeszcze jest dobrze. a na tele to już niestety gorzej (ciemny obiektyw , a ISO to raczej max 100 dla tego aparatu , przy kadrowaniu zdjęć).
Stąd moje pytanie jak skompletowac zestaw aby te zdjęcia powiedzmy zbytnio na pierwszy rzut ona nie rózniły się od tych z kompaktu
Tzn pomijam tutaj aspekt że kompakty ostro ostrzą a lustra bardziej miękko rysują.
Chciałbym własnie taki obiektyw (jak najtańszy który nie niszczyłby zdjęć- wiadomo że zawodowiec od razu wychwyci wszystkie błędy obiektywu , ale czego oczy nie widzą/znają tego sercu nie żala moje oczy chcą tylko tego aby fotki dla powiedzmy amatora były akceptowalne.(np brak duzego mydła))
aha , ja jak na razie pracowałem ze średnimi ogniskowymi i własnie o takie obiektywy chciałem sie zapytac.
czyli gdzieś do 80mm , 105mm , czy 115mm.Mysle ze na razie mi to wystarczy.
(jak na razie na oku mam taka maszynkę CANON EF 50 f/1.8 II ale przydałby sie ten zoom 2 razy większy - bez wydawania pieniędzy na dwa obiektywy)
Pozdrawiam wszystkich canonowców![]()