Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: SONY - 1/1.8" high speed CMOS sensor

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie SONY - 1/1.8" high speed CMOS sensor

Wlasnie pojawila sie na dpreview 10 minutek temu wiadomosc ze sony oglosilo nowy sensor CMOS 1/1.8"

interesujace sa dane tego sensora:

6.4M-pixel images at 60 frame/s

cala masa szczegolow i danych technicznych na dpreview:

http://www.dpreview.com/news/0702/07...hspeedcmos.asp

w sumie otwiera to ciekawe mozliwosci robienia jednoczesnie filmu w rozdzielczosci 6mpix i do tego w tym samym czasie zdjec o tej samej rozdzielczosci, no coz wowczas canon ze swoja szybkostrzelnoscia na poziomie 10fps moze sie schowac

w koncu wiadomo do czego przydadza sie karty SanDiska E IV z szybkoscia zapisu x266, no i chyba nalezy sie wowczas spodziewac kart x500 w nie tak znowu odleglej przyszlosci

zrodla u samego SONY:

http://www.sony.net/Products/SC-HP/c...np_imx017.html

oraz ciekawa matryca 2,4mpix i 180fps (przykladowe zdjecia):

http://www.sony.net/Products/SC-HP/c...featuring.html

Ja ze swojej storny tylko sie ciesze, bo to oznacza ze SONY byc moze zmusi Canona do jakis innowacji i wypuszczenia calkowitych nowosci, np na jesieni.
    Ostatnio edytowane przez miszaqq ; 18-02-2007 o 17:26
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    w sumie otwiera to ciekawe mozliwosci robienia jednoczesnie filmu w rozdzielczosci 6mpix i do tego w tym samym czasie zdjec o tej samej rozdzielczosci, no coz wowczas canon ze swoja szybkostrzelnoscia na poziomie 10fps moze sie schowac
    no jasne kwestie AF, pomiaru swiatla itd sa drugozedne ;-) wystarczy FPS :-) i MEGApiksele

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    no jasne kwestie AF, pomiaru swiatla itd sa drugozedne ;-) wystarczy FPS :-) i MEGApiksele
    zauwaz ze ta matryca ma tylko 6,4mpix wiec o jakiej megapixelomanii mozemy tutaj mowic ? chodzi tylko o szybkostrzelnosc i tylko ten parametr porownywalem, oczywiscie jesli SONY jeszcze popracuje chociazby nad AF to wowczas chyba wszyscy powinnismy sie cieszyc, bo to oznacza tylko zmuszenie canona to wiekszej innowacyjnosci

do tego zwroc uwage ze watek jest TYLKO o matrycy, ktora SONY moze sprzedawac np. nikonowi i innym producentom wiec wtracanie uwag o AF i pomairze swiatla ma sie nijak do tematu, no ale widocznie masz dzis zly dzien i chciales wtracic swoje 3 grosze
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

moim zdaniem.
    jest to szansa na to, że nikon zamontuje taką matrycę (w formacie aps-c) w kolejnej odsłonie d2hs.
    bo tka jak mówił jac - potrzeba jeszcze szybkiego af, pomiaru światła, a także szybkeigo kłapania lustrem.

a sony chyba tego nie ma?
    chociaż minolty niektóre wolne nie były..
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

IMHO to matryca glownie do kamer a nie do foto - owszem bedzie mozna w pewnych okolicznocisach wyciagac pojedyncze klatki... ale cena napewno wszytkich ostudzi - w kompaktach tego napewno nie bedzie, rowniez klapanie lustrem nie przejdzie.... polprzepuszczalne lustro to strata swiatla itd.... tylko kamery ;-)

Domyślnie

Sorry, ja się tam nie znam, ale jakie kłapanie lustrem chcecie przy matrycy 1/1.8"?
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

no jak to jakie? podobno canon ma sie schowac ze swoimi 10fps ;-) no to za co mogl by sie schowac? no tylko za lustro

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ale przecież to matryca do kamer. Tyle że CMOS. Dotychczas zdecydowana większość to były CCD. Po za tym ta matryca umożliwi zastosowanie CMOS-a w kompaktach, bo o ile wiem nie wymaga migawki.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów