A nie bo 10D jest THE BEST ! *tup*Zamieszczone przez Robert Falco
![]()
![]()
A nie bo 10D jest THE BEST ! *tup*Zamieszczone przez Robert Falco
![]()
![]()
i tup tup![]()
Hmmm.. chyba mogę się dołączyć do tej dyskusji. Ja użytkuję D30 od samiuśkiego początku (cena w Polsce 11tyś zł zaraz jak ten aparat pojawił się w polsce). Moja D30 zrobiła już dłuuuugi przebieg, ma 3 migawkę, ponad 100 tyś fotek na koncie i powiem Wam, że w tym momencie wydaje mi się, że brakuje w tym aparacie następujaych rzeczy:
1) szybszego autofocusa (albo raczej - bardziej czułego)
2) 3MPixele to za mało jak na wydruki powyżej A3... (chociaż.... ;-) )
3) większego wizjera (ale to tak samo wada 'wyższych' modeli)
4) czułości ISO 3200
5) tylko 3fps
6) podświetlanego LCD'ka
Ale z drugiej strony jakie ma przewagi względem np. 300D:
- współpraca z lampami studyjnymi (i wyższe napięcie spustu błysku - do 24V - ISO)
- lepsze rozmieszczenie przycisków i kółeczko z tyłu
- LCD w górnej części
- ładniejszy wyglad :-) ...
- współpraca z BG-ED3
Zatem - co moze się podobać w D30? Dużo!... Ja mam w moim aparaciku jeszcze jeden 'bajerek' - ale to już moja prywatna rzecz - dziękują za to jedynie pewnej firmie z USA która robi matryce dla Sigmy :-)... - dlatego szybko na 10D lub 20D się nie przesiądę...
Ten aparacik mogę ze spokojnym sumienie polecić każdemu początkującemu - i tak jak ktoś wyżej napisał - jest naprawdę dobrą alternatywą dla innych cyfrówek (kompaktów).
Acha... zamieniłem 420EX na 550EX i musze przyznać, że jest jednak duża różnica w kulturze pracy, szybkości ładowania i oświetlenia AF... - na innym poście napiszę jak jednak dorobić sobie 'laserowe wspomaganie ostrości'...
Pozdrawiam wszystkich i miłego focenia każdym cudem Canon'a!![]()
5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...