Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Cokin z hong kongu - czy tylko moj taki jest?

Mieszany widok

Domyślnie Cokin z hong kongu - czy tylko moj taki jest?

wlasnie otrzymalem moj piewszy holder do filtrow cokina. wylada na tani chinski plastik - kupilem go swoja droga na ebay'u z hong kongu.

najgorsze jest to ze holder jest nie stabilny - kreci sie bardzo latwo na pierscieniu. jak dla mnie jest poprostu za luzny-mysle ze powinien po wcisnieciu go na pierscie wogole sie nie ruszac. ale moze sie myle...

jest tez widczny na zdjeciu przy najnizsze ogniskowej 10mm - mam szeroka sigme.
    czy wszystkie holdery sie tak zachowuja, czy tylko moj to tanie chinskie gowno?
    lepiej kupic oryginalny cokinowski na allegro za 50zl?

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale przecież o to chodzi, żeby holder się swobodnie obracał na pierścieniu. Przecież dzięki temu możesz np. przyciemnić filtrem połówkowym określoną stronę kadru, niekoniecznie zawsze górę czy dół - np. obracasz holder po skosie i masz gradient po przekątnej.
    Co do szerokiego kąta to wcale mnie winietowanie nie dziwi. W końcu holder wystaje cokolwiek trochę. Na to nic nie poradzisz. I cena nie ma tu znaczenia. Nie na darmo do szerokich kątów stosuje się filtry "slim". No, chyba że zamiast systemu P kupisz wersję Z-Pro albo X-Pro, które to są dużo większe, więc jest szansa, że nie będą ci włazić w kadr.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Coś już napisał Awatar petryczk
    Miasto
    Juz niestety spowrotem w Polsce - Warszawa

Domyślnie

Peri Noid - masz taki holder albo jakies z nim doswiadczenia (ja czekam na przesylke z takim...)...
    Dopiero zaczyna :-D
    MOJE PLFOTO
    Puszka30D; Szkla: Canon 10-22mm; 50mm f1.8 MK I; 24-105 L f4 IS;
    Statyw Manfrotto 3001BN+Head, Lowepro Nature Trekker AW II i troche innych szpargalow...

Uprawnienia umieszczania postów