Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Opcje EOS 300??

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leprekan
    Przy wielokrotnych zmianach filmów, trzeba uważać na możliwość zmniejszenia szczelności kasety. Miałem przypadek zaświetlenia kilku klatek. Trzeba też zwrócić uwagę aby nie dostały się żadne okruszki - przy kolejnym wyciąganiu/zwijaniu filmu można go porysować.
    ha!
    Spróbuj rozszczelnić Tri-X'y Kodaka :-)
    Tydzień temu w ciemni musiałem użyć kombinerek, żeby się dobrać do negatywów

Wyżej wymienionych urządzeń do wyciągania negatywu nie używam z prostego powodu - kolejna szansa na nowe rysy, jak się ponownie przeciąga klisze przez tak wiązki otwór...
    [fotolog] faj3r.blogspot.com
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----
    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fajer
    ha!
    Spróbuj rozszczelnić Tri-X'y Kodaka :-)
    Tydzień temu w ciemni musiałem użyć kombinerek, żeby się dobrać do negatywów
    Nieszczelność pojawia się w wylocie kasety - materiał uszczelniający przy wielokrotnym wysuwaniu/zwijaniu filmu mniej dociska do negatywu, no i jest zaświetlenie.

Filmy, które używam nie mają rozbieralnych kaset, a chyba większość Canonów w CF ma opcje wystającej końcówki filmu.
    Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Bywalec Awatar ziemna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Kiedyś, dawno temu, robiłem takie rzeczy. Z pakowanymi w długie zwoje filmami ORWO i FOTOPAN. Wyciąganie w połowie filmu (miałem taki zgrabny rękaw/mieszek/mufkę z czarnego aksamitu), ładowanie do kaset... Ech, nostalgia
    Teraz, jak są cyfrowe body, w analogowym 300 mam film dostosowany do aktualnie przewidywanych warunków a wszelkie próby naświetlań i odstępstwa od zakładanej pogody załatwiam cyfrakiem. Zdaje egzamin. A dwa body to nie taki znowu ciężar...

Jeżeli ten patent jest niemożliwy do zrealizowania to, niestety, trzeba stosować sprawdzone filmy, używać filtrów, a przede wszystkim, znaleźć właściwy lab. To ostatnie będzie najtrudniejsze, bo dobrych nie ma dużo.
    EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

Orel
    Guest

Domyślnie Ranking filmów??

Czy jest gdzieś w sieci jakis portal lub strona z rankingiem filmów? (począwszy od najlepszych/najbardziej polecanych, a skończywszy na najgorszych/najmniej renomowanych).
    Na rynku jest dosyć dużo produktów i nie bardzo sie we wszystkich orientuje.

Z góry dziękuje za pomoc...

Pozdrawiam - Orel.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów