Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Przenoszenie zdjęć z karty do PC

krzynio100
    Guest

Question Przenoszenie zdjęć z karty do PC

Witam serdecznie

Jestem amatorem w dzidzinie fotografi i szczęśliwym posiadaczem (od 7 mies.) Canona 350d , zauważyłem u siebie pewną niedogodność.
    Zdjęcia na karcie w trakcie przeglądania w 350d są posortowane względem kolejności zrobienia fotografi (co jest oczywiste) a gdy przeniosę je na PC dzielą się na _MG_(tu numer porządkowy) są to zdjęcia zrobione przy ustawieniu pełnej automatyki oraz IMG_(tu numer porządkowy) są to zdjęcia przy wykorzystaniu pozostałych trybów pracy aparatu.
    W rezultacie numery porządkowe są pomieszane.
    Sprawdzałem u znajomego, na jego 350d (łącznie z ustawieniami aparatu i wersją oprogramowania, które były identyczne) i tam jest wszystko ok. kolejność zdjęcia jest zgodna numerem porządkowym po przeniesieniu na PC.
    Bardzo proszę o pomoc jak mógłbym się pozbyć tego feleru :sad:
    Serwis z Żytniej w rozmowie tel. zrzucał winę na sposób przenoszenia zdjęć z karty do PC (nie docierało do wiadomości, że sprawdzałem z kartą znajomego ) a tak naprawdę to nie zrozumiałem Pana serwisanta.:-|
    Ostatnio edytowane przez krzynio100 ; 17-02-2007 o 01:24

Uzależniony

Domyślnie

Jeśli - jak sądzę - dzieje się to w ZoomBrowser, ustaw sortowanie według (view>sort by) i wybierz porządek, jaki Ci pasuje. Jeśi natomiast jest tak w folderze, w którym są zdjęcia, popróbuj klikając w nagłówki kolumn (nazwa, rozmiar, typ itd.) Może wówczas ustawią się tak jak chcesz.
    Ostatnio edytowane przez rolaj ; 17-02-2007 o 01:32

krzynio100
    Guest

Domyślnie

Witam

Dziękuję za podpowiedź.
    Domyślam się, że ZoomBrowser to jest przeglądarka do zdjęć ?
    Nie zna się na tym, do tej pory wkładałem kartę do czytnika i kopiowałem do PC i tyle.
    Jak mogę poznać Czy korzystam z ZoomBrowser'a ?
    Odnośnie ustawień w folderze to klikając na nagłówki nie zmienię nazwy MG na IMG, wydaje mi się że ta zmiana nazewnictwa (bez mojego udziału) jest tutaj kluczem do tej zagadki.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z głupia frant się zapytam - nie przestawiłeś przypadkiem przestrzeni barw na Adobe RGB (z domyślnego sRGB)?
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzynio100 Zobacz posta
    Jak mogę poznać Czy korzystam z ZoomBrowser'a ?
    1. Czy zainstalowałeś soft dostarczany z aparatem (z płyty)?
    2. Jeśli tak, to powinieneś mieć to w programach, a i skrót na pulpicie też

Domyślnie

W czym przeglądasz te zdjęcia/pliki w kompie?

krzynio100
    Guest

Domyślnie

Witam serdecznie.

Dziękuję za podpowiedzi, sprawcą mojego problemu było przestawienie przestrzeni barw na ADOBE RGB :razz: :razz: :razz: (a myślałem,że sprawdziłem u znajomego wszystkie ustawienia) .
    Obecnie nie mam wgranego softu z płyty ponieważ mam problemy z kompem (jeszcze tydzień) ale wkrótce nie omieszkam tego uczynić.
    Na tą chwilę korzystam z przeglądarki Windows'a, stąd moje "głupie" pytanie.
    Bardzo dziękuję wszystkim i z pewnością w krótce zgłoszę się z prośbą o pomoc z kolejnym "czeskim błędem:wink: :wink: :wink: "

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzynio100 Zobacz posta
    Witam serdecznie.

Dziękuję za podpowiedzi, sprawcą mojego problemu było przestawienie przestrzeni barw na ADOBE RGB
    Btw: Profil Adobe jest przydatny, gdy szykujesz zdjęcia do druku. Do opracowywania i oglądania w komputerze oraz robienia odbitek w fotolabach lepszy jest srgb. Wiele maszyn - a z nimi laboranci - nie radzi sobie za dobrze z profilem Adobe.

krzynio100
    Guest

Domyślnie

Dzięki rolaj w takim razie zostaję przy sRGB

Uprawnienia umieszczania postów