Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: cień na zdjęciu przy pełnym zoomie w A510

elipsa
    Guest

Domyślnie cień na zdjęciu przy pełnym zoomie w A510

Witam,

zauważyłem taki problem w moim nowym a510. Otóż przy włączonym zoomie na jasnym tle na zdjęciach pojawia się ciemniejszy obaszar, jakby taka jakaś smuga w lewej dolnej części. Dokładnie widać to na zdjęciu w ramce.

Czy ktoś może ma pomysł skąd to się bierze i co można z tym zrobić?

Pozdrawiam serdecznie.
    Ostatnio edytowane przez elipsa ; 16-02-2007 o 23:39

Domyślnie

pewnie jakiś paproch albo "maziaj" na matrycy lub w obiektywie... Ja miałem coś podobnego, tylko bardziej wyraźne i niezależnie czy z zoomem, czy bez - plama ta była cały czas w tym samym miejscu... Wysłałem na Żytnią, wrócł po tygodniu (610) bez plamki, w karcie gwarancyjnej było: "wymiana obiektywu"...
    Nie wiem czy coś z tym zrobisz samodzielnie...

Docent68
    Guest

Domyślnie

Tak jak pisze lewAp7 - może to być paproch w obiektywie lub na nim. Jeśli tak to możesz spróbować przedmuchać obiektyw spręzonym powietrzem, lub przeczyścić go np. pianką do czyszczenia ekranów i patyczkiem higienicznym.

Jeśli to coś w środku to jednak serwis.

elipsa
    Guest

Unhappy

Właśnie się dowiedziałem, że moja gwarancja na aparat jest nic nie warta (zakup na Allegro). Pytałem w serwisie - powiedzieli, że najprawdopodobniej jest zabrudzenie na którejś z soczewek. Ale za naprawę czegoś takiego zażyczyliby sobie ok. 150 zł, co mnie troszkę podłamało. Teraz więc zastanawiam się, czy nie spróbować może samemu rozkręcić obudowy i powycierać te soczewki. Jak myślicie, da się radę to zrobić? Może ktoś ma jakieś doświadczenia w napraie PowerShotów A5xx?

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Myśle że jak sam rozkręcisz to nie złożysz jak potrzeba i będziesz miał nieostry obraz - lepiej oddać do jakiegoś serwisu (nie koniecznie na Żytniej)
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Uprawnienia umieszczania postów