Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Szeroki kat do cropa

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie Szeroki kat do cropa

Witam.
    Od pół roku przymierzam się do kupna szerokiego kąta. Oczywista sprawa - pejzaże. Przeglądam sample na pbase, czytam Wasze wypowiedzi, dostałem kilka sampli w pełnych rozmiarach od użytkowników.
    Dziś byłem w sklepie i podpiąłem Tokinę 12-24. Obiektyw szybko ostrzył, był bardzo fajnie wykonany. Fakt, że pstrykałem na szybko. Ale po powrocie do domu i wywołaniu rawów - kiszka. Foty z kita są ostrzejsze. :-(
    Ale do rzeczy. Chciałbym spytać przede wszystkim tych z Was, którzy już mają szerokie szkła, typu sigma czy canon 10-22. Czy one już takie muszą być ze względu na ich budowę? - Po prostu nie są ostre, no może nie jak (sorry za głupie porownanie) 70-200 4L czy 50 1,8, ale żeby trochę bardziej od kita ?
    Bo może ja chcę po prostu zbyt wiele za "małą" kasę? Teraz czekam aż będą mieli w magazynie C 10-22. A może ktoś z Was prześle mi coś "większego" wykonanego tym szkłem - szerokim kątem przy przymkniętej lekko przesłonie? Z góry dzięki. Tamrona 17-50 już mi wybiliście z głowy ;-) Z elką 17-40 nie chcę wywoływać kolejnej wojny. Z sigmą mam nie za miłe doświadczenia, więc albo ta Tokina albo canon 10-22, ale cała nadzieja, że za 1/3 kasy więcej będzie dwa razy ostrzejszy...

Starych wyjadaczy - przepraszam za kolejny wątek z cyklu "co lepiej..." ;-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A zajrzałeś do tych już istniejących wątków? Pewnie nie. Bo byś wiedział, że jak masz kasę to Canon, a jak nie to Tokina. Jedno i drugie daje dużo zadowolenia. Taki wniosek płynie z większości z nich.

Złe zdjęcia z Tokiny? Kit lepszy? Albo coś technicznie popsułeś albo uszkodzony egzemplarz.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

ja ze swojej strony mogę polecić sigmę 10-20 mam udany egemplarz i jest zdecydowanie ostrzejszy niż kit który miałem (a ten też był wyjątkowo ostry jak na kita)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tamron 17-50 jest okropnie ostry przy 17mm, ale niestety ma sporą beczkę porównywalną do kita i pytanie czy taki kąt widzenia ci wystarczy? AF i tak nie jest ważny bo się ręcznie ustawia hiperfokalną itd.
    Mam teraz 10-22 i mogę potwierdzić że jest to bardzo ostry obiektyw ze świetnie skorygowaną dystorsją beczkową. Czasem przy 10mm widać trochę CA, ale nie ma to praktycznie żadnego znaczenia a poza tym można łatwo usunąć. Jest porządnie wykonany, znajomy używa go intensywnie 1,5 roku na różnych plenerach i nie ma żadnych problemów typu luzy czy że coś się rozlatuje. Ogólnie jestem bardzo z niego zadowolony, jak masz forsę to go kupuj. Jedyny zawód to brak osłony przeciwsłonecznej w komplecie, na szczęście trafiłem używaną za 70zł.

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

Ja mam Sigmę 10-20 i z czystym sumienie mmogę polecić Świetny optycznie i mechanicznie obiektyw. 10mm wymiata

Bywalec Awatar toni
    Miasto
    Warszawa/Rozlare

Domyślnie

mam Sigmę 10-20 , miałem canona 10-22....moim zdaniem sigma lepsza....różnica nie jest duża ....może to też kwestoa egzemplarza
    pozdrawiam
    loox@op.pl
    gg 1508208
    Toni Maola
    :wink:

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Witam.
    Od pół roku przymierzam się do kupna szerokiego kąta. Oczywista sprawa - pejzaże. Przeglądam sample na pbase, czytam Wasze wypowiedzi, dostałem kilka sampli w pełnych rozmiarach od użytkowników.
    Dziś byłem w sklepie i podpiąłem Tokinę 12-24. Obiektyw szybko ostrzył, był bardzo fajnie wykonany. Fakt, że pstrykałem na szybko. Ale po powrocie do domu i wywołaniu rawów - kiszka. Foty z kita są ostrzejsze. :-(
    A na ilu mm robiles te zdjecia Tokina ?
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toni Zobacz posta
    mam Sigmę 10-20 , miałem canona 10-22....moim zdaniem sigma lepsza....różnica nie jest duża ....może to też kwestoa egzemplarza
    A jak z kolorami w Sigmie? Obiegowa opinia jest taka że ociepla i pod tym względem C10-22 jest wyraźnie lepszy.

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Używam Tokiny 12-24, bardzo dobry stosunek jakości do ceny i solidne wykonanie. Mogę polecić.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Ja ze swojej strony mogę śmiało polecić Tokinę. Na 12 mm owszem są miękkie rogi, ale nie aż tak, żeby mówić o tragedii. W moim egzemplarzu przymknięcie do f6.3 dość znacznie poprawia jakość na brzegach kadru. Od 15 mm obraz w całej klatce staje się naprawdę ostry.

Jeżeli masz wystarczającą ilość $ to bierz C 10-20. Ja wybrałem tokinę bo była o około 900 zł tańsza. Dzięki temu mam forsę na lampę ;]
    pucha i grucha

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów