Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Szeroki kat do cropa

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    A na ilu mm robiles te zdjecia Tokina ?
    Robiłem na 12mm. Przesłona 4,0 oraz 16 (tu może przesadziłem). Mogłem zrobić 5,6 - 8. Było bardzo słonecznie, ostre światło. Strzelałem okolice sklepu (domy, drzewa, samochody) stojąc w cieniu. Był duży kontrast świetlny od głębokiego cienia po ostre słońce. Pomiar punktowy raz na jedne raz na drugie. Może tu jest pies pogrzebany. Trzeba było poczekać na pochmurny dzień i strzelić ze statywu...

Fakt, że solidne wykonanie kusi mnie bardzo. I nawet szybko ostrzy!
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No i tutaj jest nieco pies pogrzebany Jesli chcesz porownywac go do kita to musisz dac im te same szanse czyli ogniskowa 18 mm. Nie dziwne ze przy 12 mm rogi byly nieco slabsze ... to szklo UWA a nie idealnie skorygowana 50tka czy 85tka.

Zrob zdjecie na dworze przy tej samej ogniskowej i nie patrz na ostrosc ale na zdjecie, na plastyke, kontrast kolory. Ostroscia dobry kit pokonuje 17-40L ale plastyka tego drugiego juz jakby nieco inna.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Używam Tokiny 12-24, bardzo dobry stosunek jakości do ceny i solidne wykonanie. Mogę polecić.
    Czyżbys sie jej wstydził..? ;-) bo w podpisie jej nie widzę
    moje digarty
    EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    No i tutaj jest nieco pies pogrzebany Jesli chcesz porownywac go do kita to musisz dac im te same szanse czyli ogniskowa 18 mm. Nie dziwne ze przy 12 mm rogi byly nieco slabsze ... to szklo UWA a nie idealnie skorygowana 50tka czy 85tka.

Zrob zdjecie na dworze przy tej samej ogniskowej i nie patrz na ostrosc ale na zdjecie, na plastyke, kontrast kolory. Ostroscia dobry kit pokonuje 17-40L ale plastyka tego drugiego juz jakby nieco inna.
    Bardzo dziękuję.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Witam.
    Z sigmą mam nie za miłe doświadczenia, więc albo ta Tokina albo canon 10-22, ale cała nadzieja, że za 1/3 kasy więcej będzie dwa razy ostrzejszy...
    Ja też nie za bardzo miałem zaufanie do Sigmy dopóki jej w sklepie nie "pomacałem"... a teraz od tygodnia przypięta jest do mojego aparatu

Zaryzykowałbym wręcz stwierdzenie, iż jej wykonanie jest lepsze od 100/2.8 Macro Canona a na pewno jest lepiej doposażona.

Tak dziś trochę pstrykałem testowo, jakbyś chciał... (pełne jpg z 350D):

http://www.flickr.com/photos/tmaciak/394129401/
    http://www.flickr.com/photos/tmaciak/394129396/
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

tmaciak: tak przegladam sobie posty i na twoich fotach lewa strona mydli (http://www.flickr.com/photo_zoom.gne...4129401&size=l) ... bo chyba mi sie nie wydaje (okolice kotla).
    Mozesz napisac cos wiecej jak ci sie z nia pracuje po czasie ?
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Tak naprawdę to była moja pierwsza weekendowa sesja z tą Sigmą w ten weekend będzie druga (o tej porze roku ciężko coś w tygodniu pstryknąć ). Mnie też zaniepokoiła ta beczka, aczkolwiek inne zdjęcia z tej sesji tego nie potwierdzają.

Chyba raczej po prostu już z GO ta beczka wyszła, wbrew pozorom jest jakieś 3-4 m od miejsca na które była łapana ostrość. Może w ten weekend pstryknę jakąś ścianę aby mieć zdjęcie w którym cały kadr jest w tej samej odległości

Jak chcesz porównanie to znalazłem coś z bardziej urozmaiconą lewą stroną:
    http://www.flickr.com/photos/tmaciak/400204783/
    (ostrość miała być na głowę psa, ale akurat podbiegł a ja miałem OneShot i się rozmazał... )

(niezbyt ciekawe widoki ale niestety jak się buduje to się ma niezbyt dużo porządku na podwórku ).

A sama Sigma bardzo mi się podoba, porządnie wykonana AF cichutki i szybki. Niestety nie da się używać z lampą wbudowaną, rzuca cień
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Domyślnie

Zastanawialem się długo nad szerokim kątem do mojej 30tki.. moim zdaniem 10-22 Canona jest bezkonkurencyjna.. jestem zachwycony tym szkłem.
    Po przesiadce z tamrona 17-35, to jakbym przesiadł się z opla do mercedesa... 10-22 to świetny obiektyw...a poza tym naprawde jest szeroko i znniekształcenia daje boskie Polecam
    moje digarty
    EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.

Coś już napisał

Domyślnie szeroko na kropku

Kupując body z kropkiem 1,6 szkła te które lubię już jakby umiem sobie dopasować ( 28mmf1,8 + 50mm f1,4 + 85mm f1,8 ), ale pozostaje to czego dość rzadko, ale jednak używać trzeba, tzn. szeroki kąt. Dla mnie szeroko to już 28mm po kropku , trochę szerzej to już mjuuut z malinom. Myślałem o jakiejś stałce 20mm, może jakieś 18mm przed kropkiem , ewentualnie zoom 10-22. Jakieś dorady porady mile widziane. Ten zooom to dobry jest
    aaaa i nie bijcie , ze już było 1000 razy :cool:
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez STYX Zobacz posta
    ...ewentualnie zoom 10-22. Jakieś dorady porady mile widziane. Ten zooom to dobry jest ...
    Ano jest, jest... Tylko czasami musisz uważać, żeby w kadrze nie znalazły się przypadkowo Twoje własne buty
    .

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów