Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: czym RAW'y z 20d?

Domyślnie czym RAW'y z 20d?

Witam,
    ciekaw jestem jak waszym zdaniem sprawdza sie Canon Digital Photo Proffesional w porownaniu z Adobe Photoshop Camera Raw i Capture One 3.6? Ktory najladniej wywoluje RAW'y z eosa 20d? Czy firmware to kompletna porazka czy ujdzie na tle profesjonalnych programow?
    pozdr,
    "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie Re: czym RAW'y z 20d?

Cytat Zamieszczone przez king_nothing
    Witam,
    ciekaw jestem jak waszym zdaniem sprawdza sie Canon Digital Photo Proffesional w porownaniu z Adobe Photoshop Camera Raw i Capture One 3.6? Ktory najladniej wywoluje RAW'y z eosa 20d? Czy firmware to kompletna porazka czy ujdzie na tle profesjonalnych programow?
    pozdr,
    DPP podobał mi się równe 10 minut, moim zdaniem szkoda czasu także na C1, samo wywołanie z RAW to nie wszystko, więc jak mogę to wszystko robić w jednym programie (PS) to na co mi inne?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Ktory najladniej wywoluje RAW'y z eosa 20d?
    Czy Ty przypkiem nie tęsknisz za kompaktem :wink: ?
    Na poważnie: co masz na myśli pisząc to co cytuję?

Czy firmware to kompletna porazka czy ujdzie na tle profesjonalnych programow?
    Jeśli chodzi o rozdzielczość to raczej tak. Porażka. Mam na myśli DPP.
    Kiedyś na dpreview autor BibblePro zapodał sample z różnych konwerterów. Najlepiej wypadł BibblePro, delikatnie gorzej ACR, DPP to była masakra. Wtedy na rynku nie było jeszcze C1. Teraz jest C1 i profile ETC.
    Najlepiej będzie jak wypróbujesz każdy. Ściągnij wersje testowe i do dzieła. Trzeba pamiętać o takich kwiatkach jak wplyw ustawień preferencji na wynik końcowy - BibblePro.
    BibblePro ma też najlepszy stosunek cena/możliwości. O ile pamiętam tylko $70.
    Spróbuj też ACR. Ustaw exposure/shadows na zero i zapodaj krzywą "a'la DPP" Tomka Knolla (0,0) (49,23) (60,40) (96,93) (197,205) (255,255) i zobacz czy wystarczy.
    Pamiętać trzeba o bandingu występującego w kanale niebieskim w modelu 20D. Najlepiej z tym radzi sobie C1 3.6

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Czy Ty przypkiem nie tęsknisz za kompaktem :wink: ?
    Na poważnie: co masz na myśli pisząc to co cytuję?
    Nie mialem kompakta wiec nie mam za czym teskinic :wink:
    Chodzi mi o wiernosc kolorystyki, przenoszenie szczegolow, psikusy takie jak banding itp.
    "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Chodzi mi o wiernosc kolorystyki, przenoszenie szczegolow, psikusy takie jak banding itp.
    C1 plus profile

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Reanimuję temat

Pochwalcie się proszę kto czego używa do wywoływania RAWów? Ja używam EOSViewer ale jestem srednio zadowolony - siła przyzwyczajenia.
    Bardziej poręczny i dający więcej możliwości jest DPP ale jakość wywołanej fotki - żenada. Canon powinien się wstydzić dołączać tak niedopracowane oprogramowanie
    A kolejne poprawki nie poprawiają końcowej jakości wywołanej fotki. Efektem końcowym (zdjęciem) EOSViewer bije go na głowę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez froolk
    Reanimuję temat

Pochwalcie się proszę kto czego używa do wywoływania RAWów?
    Tylko PS CS2. Niestety Adobe zdecydowalo, ze Camera Raw 3 nie bedzie dzialal
    z CS, wiec musisz update'owac do CS2, zeby go uzyc. Z drugiej strony trudno sie dziwic,
    bo to najlepsza rzecz w CS2! Bomba. Zapomnij o czymkolwiek innym
    (bylem beta-testerem CS2 przez kilka miesiecy, wiec CR3 ma opanowane ;-))

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Tylko PS CS2. Niestety Adobe zdecydowalo, ze Camera Raw 3 nie bedzie dzialal
    z CS, wiec musisz update'owac do CS2, zeby go uzyc. Z drugiej strony trudno sie dziwic,
    bo to najlepsza rzecz w CS2!

Tyle ze CS2 ma byc available "early June" a ja potrzebuje go na JUŻ !

Uzywam BreezeBrowser - sila przyzwyczajenia.
    Fileviewer powolny i kiepski, DPP szybki i kiepski.
    RawShooterEssentials - wygodny i szybki ale nieco zbyt automatyczny - mozna w nim poklikac, pobawic sie... ale wystarczy troszke z czyms przegiac i juz robi sieczke ze zdjec (nawet z TIFFow)... tak to jest z darmowym softem, Breeze jeszcze nigdy sieczki mi nie zrobil niezaleznie jak mocno przeginalem w nim z parametrami obrobki.
    Sieczka = artefakty widoczne po powiekszeniu obrazka, uniemozliwiajace precyzyjny retusz (widoczne przy 70% powiekszenia i wiecej).
    C1 - nie moge sie do obslugi przyzwyczaic choc lepszy od Breeza, szybszy, dokladniejszy, ladniej wyostrza i ladniej robi.
    Adobe Camera Raw jeszcze nie mialem okazji uzywac - PS Elements go nie obsluguje a na pelnego PSa to czekam na CS2.

Miasto
    Polska

Domyślnie

Dzięki - właśnie dumam jak i gdzie najtaniej kupić CS2

Miasto
    Polska

Domyślnie

Vitez zassij trial - bodajże 30 dniowy jest dostępny na stronach adobe.
    Moje wrażenia podobne do tych Snowboardera - troszkę upiększone CS plus genialnie działający z 20D ACR. Z ACR 2,4 zdjęcia wyglądały jak trochę wyprane - tu jest GIT.
    Nie wspomnę o automatyzacji i możliwości poprawiania zdjęć seryjnie - wygodne i działa
    Reszta - nie warta zakupu dla posiadaczy CS. Ja nie mam CS więc chyba kupię CS2 - tylko ta cena. W innym wątku już o tym rozmawialiśmy.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów