Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: czym RAW'y z 20d?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez king_nothing
    Witam,
    ciekaw jestem jak waszym zdaniem sprawdza sie Canon Digital Photo Proffesional w porownaniu z Adobe Photoshop Camera Raw i Capture One 3.6? Ktory najladniej wywoluje RAW'y z eosa 20d? Czy firmware to kompletna porazka czy ujdzie na tle profesjonalnych programow?
    pozdr,
    Chociaz ja mam 350D to jednak sie wypowiem :-)
    Mnie ten program rozczarowuje.... nie daje tak naprawde nic wiecej niz File Viewer - mam problem z ostroscia... brakuje zaznaczenia punktu , ktory oznacza taka ostrosc jaka byla ustawiona w czasie robienia zdjecia... w rezultacie mamy potencjometr, ktory mozna krecić ale nie wiadomo gdzie się jest. Poza tym znacznie bardziej obciaza procesor i pamieć ram... testowalem na slabszym kompie i wyszło ze przy konwersji juz do jpg to co File wiever robi w 1,5 min ten robi 15-20 minut.... i wyrzucało ze jest za mała pamiec.
    Oczywiscie wiem ze tamten komp był kiepski (Procesor a zwlascza RAM ale daje to pojecie o obciazaniu systemu przez program).

Pozdrawiam
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez froolk
    Vitez zassij trial - bodajże 30 dniowy jest dostępny na stronach adobe.
    Moje wrażenia podobne do tych Snowboardera - troszkę upiększone CS plus genialnie działający z 20D ACR.
    O , trial otwierajacy RAWy z 20D i jeszcze slicznie je wywolujacy. Zycie mi ratujesz!

Ja nie mam CS więc chyba kupię CS2 - tylko ta cena. W innym wątku już o tym rozmawialiśmy.
    No wlasnie... i dlatego sprobuje z upgrejdem 6.0 .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    O , trial otwierajacy RAWy z 20D i jeszcze slicznie je wywolujacy. Zycie mi ratujesz!

No wlasnie... i dlatego sprobuje z upgrejdem 6.0 .

Adobe niedawno przegralo pewien proces (szczegolow nie pamietam),
    ma to zwiazek wlasnie z upgrade'owaniem do pelnego PS,
    o ile sie nie myle, mozesz upgrade'owac z niepelnych starych wersji OEM.
    Taka wersja na ebay to mniej niz $30 + $145 (amazon, free shipping)
    za upgrade do CS2, dostepny oficjalnie JUZ a nie w Czerwcu.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Wprawdzie posiadam 300D a nie 20D , ale problem wywoływania rawów mnie też dotyczy , więc mam małe pytanko : na co zwracać uwagę po wywołaniu do tifa różnymi programami ??? Może to mój brak doświadczenia , ale przy odbitkach 20x30 nie widzę różnicy :-(

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Piszę z doświadczeń z 20d (300d nie znam ale myślę, że podobnie):
    DPP (Digital Photo Profesional czy jakoś tak) - tragiczna moira w cieniach, brak niektórych szczegółów (również w cieniach).
    ACR 2,4 - złe odwzorowanie kolorów (jak gdyby wyprany) wymaga korekty na krzywych.
    EOS Viewer - niezła jakość fotki i równocześnie tragiczna funkcjonalność programu.

ACR 3.0 - jak dla mnie bez wad

Innych programów nie znam więc ci nic o nich nie napiszę.

Bywalec Awatar Ted
    Miasto
    Nowy Targ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez froolk
    ACR 2,4 - złe odwzorowanie kolorów (jak gdyby wyprany) wymaga korekty na krzywych.
    EOS Viewer - niezła jakość fotki i równocześnie tragiczna funkcjonalność programu.

ACR 3.0 - jak dla mnie bez wad
    mam pytanie czy w ACR 3.0 przy wywoływaniu RAWa w zakładce "Calibrate" masz profil camery ACR 2.4 czy jakis inny??

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

jak na mój gust to DPP trochę "przeostrza" czy coś takiego. nawet na minimalnym ustawieniu jest to trochę przewalone. no i leci to w stronę o której pisał Vitez - artefakty. myślę, że trzeba by ten program dobrze rozpracować, aby uzyskać z niego dobre efekty. dziwi mnie to, bo jak na program dołączany do droższych aparatów niż 20D powinien być troszeczkę lepiej dopracowany.

przede wszystkim te ustawienia ostrości powinny być w trybie z podglądem a nie w momencie zapisu pliku. (albo ja tego już nie widzę).

brakuje mi kalibracji koloru w tym programie, ustawiania jakiegoś wzorca. co prawda kalibruje to sobie w systemie globalnie (Mac OSX), ale tam aparat jako urządzenie nie występuje :-?

C1 PRO rzeczywiście duuużo lepszy. niestety nie próbowałem tych profili - czy to jest sens kupować? może ktoś postawić fotę bez profilu i z profilem? narazie męczę triala. i tak miło, że w pełni funkcjonalny, a nie tylko możliwość otworzenia i poślinienia się (bez zapisu).

BibblePro bardzo przyjemny. Używam go dopiero parę dni (też fajne że trial działa dwa tygodnie), ale podoba mi się. jest podgląd generowanej ostrości.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów