Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Zdjęcia 300D z Kitowym obiektywem

michal_uaz
    Guest

Domyślnie Zdjęcia 300D z Kitowym obiektywem

Witam, jako ze jestem poczatkującym amatorem chcialbym prosic Was o wytyczne jak focic tym aparacikiem. Tzn chodzi mi o robienie zdjec np w gorach, widoki itp. Ja staram sie uzywać jak najmniejszych ISO oraz ustawiam Av i przysłona w okolicach 11. Czy nalezy uzywać wiekrzych wartości przysłon? Jak probowalem podejśc pod 20 to zaczyna byc widac wszystkie syfy
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_uaz Zobacz posta
    Witam, jako ze jestem poczatkującym amatorem chcialbym prosic Was o wytyczne jak focic tym aparacikiem. Tzn chodzi mi o robienie zdjec np w gorach, widoki itp. Ja staram sie uzywać jak najmniejszych ISO oraz ustawiam Av i przysłona w okolicach 11. Czy nalezy uzywać wiekrzych wartości przysłon?
    Tutaj posiadacz S3IS miał podobne dylematy:
    http://canon-board.info/showthread.p...459#post281459

Jak probowalem podejśc pod 20 to zaczyna byc widac wszystkie syfy
    Pozdrawiam.
    http://canon-board.info/showthread.php?t=16745
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak najbardziej używaj ISO 100, f11 - f16 powinno wystarczyć. Gneralnie robiąc widoczki trzeba obiektyw przymykać, aby cały obraz był ostry.
    Jeśli czasy będą zbyt krótkie, użyj statywu i wężyka / samowyzwalacza. Chociaż w górach z ustawieniem statywu może być różnie :-)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    Jak najbardziej używaj ISO 100, f11 - f16 powinno wystarczyć. Gneralnie robiąc widoczki trzeba obiektyw przymykać, aby cały obraz był ostry.
    Znajomość pojęcia "odległość hiperfokalna" pozwala używać do zdjęć krajobrazu nawet przysłon f/2.8 przy szerokim kącie.

michal_uaz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    Jeśli czasy będą zbyt krótkie, użyj statywu i wężyka / samowyzwalacza. Chociaż w górach z ustawieniem statywu może być różnie :-)
    Zgadza sie ze statywem w górach moze być problem . Slyszalem ze najdluzszy czas przy jakim mozna focic z reki to 250, Czy to prawda ?

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zgadza sie ze statywem w górach moze być problem . Slyszalem ze najdluzszy czas przy jakim mozna focic z reki to 250, Czy to prawda ?
    To zależy przy jakiej ogniskowej.
    Przyjęło się tak, że np. przy ogniskowej 200mm nie schodzi się z czasem poniżej 1/200s, 50mm - 1/50s itd.
    system EOS

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Nie.

Weźże sobie poczytaj trochę o podstawach fotografowania.
    linki już były:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=1510
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7161
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12

To sobie ściągnij:
    http://www.speedyshare.com/476834328.html

Tu poczytaj:
    http://www.aparaty.tradycyjne.net/

Cytat Zamieszczone przez chavez Zobacz posta
    Przyjęło się tak, że np. przy ogniskowej 200mm nie schodzi się z czasem poniżej 1/200s, 50mm - 1/50s itd.
    Przyjęło się dla kliszaków.
    W przypadku cyfry z cropem trzeba jeszcze wziąć poprawkę i skrócić czas o wartość cropa i tak dla 50mm ten czas to 1/80, dla 200mm - 1/320, itd...
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 15-02-2007 o 12:25
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Witam, jako ze jestem poczatkującym amatorem chcialbym prosic Was o wytyczne jak focic tym aparacikiem. Tzn chodzi mi o robienie zdjec np w gorach, widoki itp. Ja staram sie uzywać jak najmniejszych ISO oraz ustawiam Av i przysłona w okolicach 11. Czy nalezy uzywać wiekrzych wartości przysłon? Jak probowalem podejśc pod 20 to zaczyna byc widac wszystkie syfy
    Pozdrawiam.
    Zrobiłem takim zestawem kilka tysięcy zdjęć pejzażowych w górach. Moje ogólne obserwacje i sugestie:
    - użytkowy zakres przysłony: f/6.3 - f/11, większe domykanie niewiele daje, najlepsze efekty osiąga się w zakresie f/8 - f/11, przy dalszym zmniejszaniu otworu przysłony zaczyna spadać jakość obrazu.
    - tryby AV i M, w słoneczne dni warto wprowadzić korektę -0,3 do -0,6 EV od pomiaru podawanego przez aparat, ale to trzeba samemu "wyczuć"
    - użytkowe ogniskowe 18 - 35 mm, przy dłuższych wyraźnie spada ostrość
    - użytkowe czasy naświetlania: (dla ogniskowej 18 mm) - nie dłuższe niż 1/50s, przy dłuższych zdarza się poruszyć zdjęcie, podane przez kolegów zależności czasu naświetlania od ogniskowej są jak najbardziej prawidłowe, ale to tylko wartości orientacyjne, ta 1/50 s dla ogniskowych 18-35 jest wartością "bezpieczną"
    - do pejzażu bardzo potrzebne są dwa filtry: polaryzacyjny i połówkowy szary, poprawianie kontrastu przez filtr UV to mity i z powodzeniem można go sobie odpuścić. Do amatorskiego użytku w zupełności wystarczą na pocżątek filtry Hoya, serii "fioletowej",
    - przy fotografowaniu musisz uwzględnić siłę wiatru i przeanalizować obecność w kadrze elementów, które mogą być przez niego poruszane (liście na drzewach, trawy etc), jeżeli odczuwalnie wieje to trzeba skracać czas naświetlania, tak aby ruch tych elementów zamrozić bo wyjdą poruszone (poruszone a nie rozmyte, to nie wygląda dobrze, rozmywanie obrazu to inna bajka), nawet kosztem zwiększania ISO, ale ISO 400 to wartość skrajna, przy 800 szumy na niebie, wodzie itp są już wyraźnie widoczne.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 15-02-2007 o 13:42
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

ExtazY
    Guest

Domyślnie Zdjęcia w 300D

Witam. Mam takie pytanie: Wiadomo, że żeby zrobić zdjęcia dobrej klasy trzeba posługiwac sie manualnymi ustawieniami i samemu ustawiać czas naświetlenia, przysłonę itd... jednak są tacy ktorzy się nie znają i niewiedzą kiedy i jaką wartość dać na czas bądz przysłonę. Niewiem na jakiej wartości jaka wyjdzie jakośc zdjęcia dlatego też prosił bym o wytłumaczenie, pokazanie bądz cokolwiek żebym choć troche wiedział co i jak zrobic aby zdjęcie było dobrej jakośći. Moj sprzęt to Canon 300d Digital rebel + 18-55. Ponoc nawet na takim kitowym sptrzęcie mozna zrobic dobrej jakości zdjęcia makro i nietylko.

Jeszcze raz proszę o Pomoc

Pozdrawiam.

Zablokowany
    Miasto
    białystok

Domyślnie

Trudno tak powiedzieć w 2 -3 zdaniach. Po to masz aparat cyfrowy żeby eksperymentować z czasem i przesłoną itp
    Poczytaj sobie tu http://www.horazy.republika.pl/2.htm
    Kub sobie jakąś książkę dla początkujących i strzelaj foty. Praktyka czyni mistrza

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów