Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Rodzaje silników USM

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ale dalej mamy:
    # There are actually three different types of USM motors, although there’s no way to distinguish them apart by looking at them - the lenses are all simply marked “USM.” (use the PhotoNotes Lookup page to find which lens uses which motor)

The best USM motors are those used in most midrange and L series contemporary lenses - ring USM motors. A ring USM motor consists of two metal rings which vibrate at high frequencies, resulting in rotational energy. Full-time manual on a ring USM lens is easy - there’s a simple friction clutch which means you’re simply turning the whole motor by hand when you rotate the focus ring. This means you can focus the lens manually at any time, even if the camera is turned off or the lens isn’t attached to a camera.

# The second type of USM is the earliest design, and seen only on a few older lens designs and some longer telephotos. These are electronic focus ring USM lenses which can only focus manually when the camera is actually turned on. This is because turning the focus ring sends electronic commands to the lens motor, ordering it to rotate. The following lenses are old-style electronic full-time manual USM lenses:

EF 50mm 1.0 L USM
    EF 85mm 1.2 L USM
    EF 85mm 1.2 L USM II
    EF 28-80mm 2.8-4 L USM
    EF 200mm 1.8 L USM
    EF 300mm 2.8 L USM
    EF 400mm 2.8 L USM
    EF 400mm 2.8 L II USM
    EF 500mm 4.5 L USM
    EF 600mm 4 L USM
    EF 1200mm 5.6 L USM

# Finally, there are micromotor USM lenses. These are mostly inexpensive consumer lenses which do not support full-time manual, because they still use a mechanical geartrain. Arguably these lenses are barely USM, since the only real advantage they have over regular motors is that they’re slightly quieter.

There are a couple of exceptions to confuse matters, however. The 50mm 1.4 USM and the newer 28-105 4-5.6 USM lenses contain slip clutch mechanisms which let you use FTM in a fashion similar to a ring USM lens.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Dzięki wszystkim, wystarczy z zapasem A żeby było śmieszniej, to połowę tych linków mam w bookmarkach :-D

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Rozne jest jedynie zamocowanie i sterowanie ftm'em. W pierwszym wypadku krecisz silnikiem razem z soczewka, w drugim wysylasz te same sygnaly ktore wysyla aparat a silnik zamocowano na sztywno. Ale to nadal ten sam silnik jesli chodzi o pierscienie i element generujacy ruch.
    ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wg. canona jest w zasadzie jeden rodzaj. Micro jest tylko odmianą dla tańszych i mniejszych obiektywów. Zasada działania napędu jest ta sama .

http://www.canon.com/camera-museum/t...m/f_index.html
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ale na gorze wyraznie pisze o "ring type construction". Mico USM konstrukcyjnie nie rozni sie od mikromotorow. Jedyna roznica to zamiana wiertareczki na cos precyzyjniejszego i pracujacego ciszej.
    ...

Domyślnie

Taka mała uwaga odnośnie tematu
    Zasada działania silnika pierścieniowego USM i mikrosilnika USM jest taka sama ale różnice między tymi silnikami to:
    - cała konstrukcja silnika jest zupełnie odmienna
    - napęd Micro USM pozbawiony jest funkcji FTM [Full - Time Manual] dzięki której można szybko ręcznie dostrzyć obraz, kiedy zachodzi taka potrzeba, bez przełączania obiektywu z trybu automatycznego w manualny.
    - silnik pierścieniowy USM to wyższa półka obiektywów
    - mikrosilnik USM to cała reszta

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leszek Grygorczuk Zobacz posta
    - napęd Micro USM pozbawiony jest funkcji FTM [Full - Time Manual] dzięki której można szybko ręcznie dostrzyć obraz, kiedy zachodzi taka potrzeba, bez przełączania obiektywu z trybu automatycznego w manualny.
    Z dokładnością co najmniej do 50/1.4 Swoją drogą używanie FTM w micro-USM to dość ciekawe wrażenie organoleptyczne Tak śmiesznie szarpie ręką
    Cytat Zamieszczone przez Leszek Grygorczuk Zobacz posta
    - silnik pierścieniowy USM to wyższa półka obiektywów
    - mikrosilnik USM to cała reszta
    Ja bym to ujął inaczej: Micro-USM to najniższa (i to niewielka) półka obiektywów. Ring USM to cała reszta

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Z dokładnością co najmniej do 50/1.4
    I do np.: 70-300 IS .
    Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Ja bym to ujął inaczej: Micro-USM to najniższa (i to niewielka) półka obiektywów. Ring USM to cała reszta
    Za wyjątkiem tych, które mają jeszcze zwykły MM (jak np. 50/1.8) .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów