a Tamron 18-250 ?? mały, lekki, tani i o calkiem fajnych osiągach :-)
MZ ciekawa propozycja w klasie "obiektyw do wszystkiego" :-)
a Tamron 18-250 ?? mały, lekki, tani i o calkiem fajnych osiągach :-)
MZ ciekawa propozycja w klasie "obiektyw do wszystkiego" :-)
Tak, to jest ciekawa propozycja, ale trochę boję się takiej ogniskowej bez stabilizacji kupować...
wiekszosc zdjec 400 5,6 robie z reki - uwierz mi ze tym bardziej nie ma problemu z utrzymaniem 250mm bez OS/IS :-)
jesli chodzi o stosunek jakosc/cena/uniwersalnosc to ten tamron wydaje sie najlepszym rozwiazaniem :-)
Na chwilę obecną takie są moje typy :
Canon 28-135 F3.5-5.6 USM IS
(chociaż 135 to trochę za mało, ale czytałam o nim bardzo dobre opinie)
Tamron 18-250 F3.5-6.3
(jego minusem jest brak stabilizacji, co może przeważyć jednak na "nie" i jest trochę ciemny. Nie wiem tylko i muszę poszukać informacji od jakich ogniskowych zmieniają sie przysłony)
Tamron 28-300 XR VC
(musiałabym trochę dołożyć do założonego budżetu, ale ma stabilizację i dość dobre opinie jak na hiperzoom. Nie ma szerokiego kąta, ale może mu wybaczę).
Canon 55-250 odpada. Jakiś zbyt plastikowy, marny pierścień do manualnego ustawiania ostrości i dość kiepskie opinie...
Jeśli będę mogła wydać 2 tysiące, zdecyduje się na pewno na Tamrona 28-300.
Jeśli pozostanie 1500zł, prawdopodobnie zdecyduję sie na Canona 28-135 IS. Chociaż tamron kusi, ale brakuje mu stabilizacji, która czasem przydaje sie do fotografowania wakacyjnych widoczków i budyneczków.
Dzięki za pomoc.
18-250 nie jest troche ciemny, tylko jest jak czarna dziura. 6.3 na 250mm to na prawde ciemnooooooooo!!. Z tych 3ech polecam 28-135 a jesli juz tak bardzo Ci brakuje ogniuskowej wez tego tamrona ze stabilizejszon
[SIGPIC][/SIGPIC]
Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX
Abstrachując od tych nie istotnych IMHO różnic w świetle to jednak pomysł Tomka z tym 55-250 IS nie jest zły. Nie wiem gdzie wyczytałaś te złe opinie. To całkiem przyzwoite uzupełnienie kita - choć wiem, że mniej wygodne bo trzeba porzepinać.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
A może S5IS![]()
Kolekcjoner, wolałabym jednak na spacery zabierać aparat do colta i nie zmieniać obiektywów, pomijając inne podane argumenty.
Micles, ja pytam o obiektyw a nie kompakt
Kubak82, ale canon ma stabilizację, do architektury super sprawa.
Ech nie wiem doprawdy co robić. Może dać sobie spokój z kupowaniem KITów, a dołożyć do czegoś bardziej ambitniejszego...
W sumie to na spacery mam 18-55IS, 55 to niby bardzo mało, ale... nie można mieć wszystkiego.
Marzy mi sie 70-200 F4 IS... Może bez IS sobie kupię... Nie wiem już sama...
Jeśli zaś zostanę przy wcześniejszych planach zakupu spacerzooma to chyba będzie to jednak Canon 28-135 IS.
Dzięki i pozdrawiam !