Bierz Sigmę 70-300 APO będziesz zadowolona, na coś innego to szkoda kasy tracić. Zawsze możesz się wspomagać kitem
Bierz Sigmę 70-300 APO będziesz zadowolona, na coś innego to szkoda kasy tracić. Zawsze możesz się wspomagać kitem
Cannon 350D 50F1.8, EFS 18-55, 70-200F4 L ,Takumar 28F3.5, Sonnar 135F3.5, Speedlight 430EX
Tak jakoś znalazłem i musiałem zobaczyć no bo cena atrakcyjna tylko to uszkodzenie??:
allegro.pl/item167001501_nowy_promocyjna_cena_70_200_f_2_8_ex _apo.html
No tak, przy kicie przy takich zczasach da się zrobić nieporuszoną fotkę. Ale przy dłuższych ogniskowych zapomnij. Wraz ze wzrostem ogniskowej potrzebujesz proporcjonalnie krótszego czasu na zrobienie nieporuszonego zdjęcia. Np dla 200 mm czas to min 1/200s (a przy cropie 1/320s).
No niestety nie ma tak dobrze. Jak napisał gwozdzt ta sigma ma w 350D zakres ok. 38-216. Więc raczej dłuższy niż krótszy. Jakość optyczna jest taka sobie. Dosyć spore aberracje (niebieskie obwódki) i nie najlepszy kontrast. Wersji dedykowanej do cyfrówek DG nie ma - sprawdzałem
. Przy czym pamiętaj, że jasność tej sigmy spada bardzo szybko to 2.8 to jest praktycznie tylko na 24 zaraz później masz F4. Także tą jasnością bym się nie podniecał zbytnio. Do tego jeszcze dość głośny AF którego szybkim bym nie nazwał.
Jednak mając świadomość tych wad i biorąc pod uwagę, że używany (bez osłony - 100zł - na koncertach się może bardzo przydać) można kupić już za ok. 900 zł. To jest to całkiem niezłe uzupełnienie kita.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Info dla zainteresowanych:
Wg. dystrybutora sigmy w Polsce 18-200/3.5-6.3 DC OS będzie dostępny na przełomie marca i kwietnia br. Cena dystrybutora: 2490 zł.
Strona z informacją dystrybutora.
Mocowanie do canona w pierwszej kolejności.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 16-02-2007 o 03:03
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
chyba ostatecznie kupię tę Sigmę, dokupię jakieś gadżety i będę udawać fotografaa na lepsze obiektywy nadal zbierać.
dziękuję wszystkim cierpliwie czytającym moje wypowiedzi![]()
teraz będę zastanawiać się czy potrzebuję battery grip i jak wątła kobietka ma utrzymać w rękach ponad kilogramowy aparacik![]()