Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 124

Wątek: Uniwersalny zoom

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

jak bys chciala, to na digiPhoto w weekend pewnie bede i moge zabrac te sigme ze soba.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

W!

Robilem kilkadziesiat w swoim zyciu koncertow, spedow i tym podobnych imprez. Tamrony, Sigmy i podobne 'badziewia' maja jeden podstawowy mankament - nieprzewidywalny efekt zdjeciowy. Najlepsze rozwiazanie na koncert to:
    C 24-70/2.8 L, 70-200/2,8 IS L oraz 85/1.8.
    I to tyle w tym temacie. Najlepsza puszka z moich doswiadczen, XXD lub 1D.
    XXXD ze wzgledu na maly wizjer oraz slabe AF srednio nadaja sie na 'dobre zdjecia'. Sigma 70-300 APO, powyzej 200mm nie istnieje i jakosc ze tak powiem, szczegolnie na powiekszeniach - fatalna! Co do zmian szkiel, pamietam jak moja pierwsza bojowa impreze robilem na pierwszym Zarnowcu. Mialem dwie puchy oraz kolo 10 szkiel i wszystkich uzylem. Przystanek W. to smieszna zabawa, przy tym co tam sie w Zarnowcu dzialo. Ostatnio zmienialem szkla na punkowym koncercie, obok mnie skakli i na moje plecy wpadali ludzie i jakos udawalo mi sie zmienic szklo... Kwestia wprawy i przyzwyczajenie. Z tego co Ci proponowali to i tak ta Sigma 70-300 najlepsza, ale nadal fatalna... Kup sobie stalki, 50 i 85, bedziesz miala dobre szkla i uniwersalne. Zoomy sa raczej dla ludzi ktorzy nie wiedza czego chca lub pracuja w takiej dzialce jak ja ;-) No i kwestia kasyyyy (usprawiedliwiona) ;> Lepiej zbierac na dobre szkla nizli pakowac kase w dziadostwo.

Zdrowko

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vixen Zobacz posta
    już sie rzuciła gubiąc po drodze obcasy
    obejrzała i uznała że nie kupi białego obiektywu bo kolorem do body nie pasuje
    Znam ten ból... Nie dość, że nie pasuje kolorem to jeszcze ma ochydne dwa paski w poprzek. :-D Czyż one aż tak się w słońcu grzeją, że muszą być w tym strasznym, zwracającym na siebie uwagę, kolorze? Już to widzę, jak czarne lufy rozciągają się w świetle estradowym jak struny gitar

znajde wolną chwilę, przejde się do sklepu, pooglądam, pomarudzę...
    ta sigma jest chwilowo jedynym wyborem, trochę musiałam kryteria finansowe zawęzić
    Zebyś tylko później nie żałowała... Jest ciemna (nie mam na myśli obudowy ) i nie najlepsza optycznie. Przetestuj dużo przed kupnem w ciemnych pomieszczeniach z kontrastowymi światłami.

Cytat Zamieszczone przez lukep Zobacz posta
    Robilem kilkadziesiat w swoim zyciu koncertow, spedow i tym podobnych imprez. Tamrony, Sigmy i podobne 'badziewia' maja jeden podstawowy mankament - nieprzewidywalny efekt zdjeciowy. Najlepsze rozwiazanie na koncert to:
    70-200/2.8 IS L jest dobry ale "biały" i raczej drogi

Natomiast sam coraz bardziej skłaniam się do zakupu EF 85/1.8, co również w tym przypadku doradzam. To szkło portretowe daje wyśmienity obraz i mieści się w założonych widełkach cenowych przy kwocie około 1500zł. Na 350d będzie odpowiednikiem szkła o ogniskowej 135mm.

Przejrzyj poprzednie zdjęcia i oceń z jakich ogniskowych najczęściej korzystałaś.
    Canon 350D + 24-105/4 L IS + 18-55/3.5-5.6 + w odstawce Sigma 18-200/3.5-6.3

Vixen
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukep Zobacz posta
    Najlepsze rozwiazanie na koncert to:
    I to tyle w tym temacie. Najlepsza puszka z moich doswiadczen, XXD lub 1D.
    dziękuję Ci za jakże trafne i cenne uwagi. tylko nie zauważyłeś co pisałam o cenie i możliwościach finansowych. taki drobiazg. szczególik po prostu

jak mnie bedzie stac to sobie kupię 5 aparatów, po 10 szkiełek do każdego i małego murzynka, żeby to za mną nosił

Cytat Zamieszczone przez Frg Zobacz posta
    Znam ten ból... Nie dość, że nie pasuje kolorem to jeszcze ma ohydne dwa paski w poprzek.
    no właśnie, 8k za obiektyw który ma nieodpowiedni kolor? zeby chociaz różowe robili

Przejrzyj poprzednie zdjęcia i oceń z jakich ogniskowych najczęściej korzystałaś.
    przejrzałam i niewiele mi to mówi canon a410 i konica-minolta dimage Z5 to zakres 5-17 mm (tyle mam w danych exif, i niejasne wrażenie że jakoś to trzeba przeliczyć). tymi robiłam koncerty plenerowe. w klubie już mając 350d używałam całego kitowego zakresu czyli 18-55 i to 55 było trochę za krótkie. a czeka mnie m.in. koncert na dużej plenerowej scenie, raczej bez możliwości wejścia nań dlatego potrzebuję coś z długą ogniskową.

coraz większy mętlik mam w głowie. i jesli nie zdarzy się cud to znacznie mniej pieniędzy do wydania, bo 1500 musi starczyć na obiektyw, zapasowa baterie, druga karte...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

przejrzałam i niewiele mi to mówi canon a410 i konica-minolta dimage Z5 to zakres 5-17 mm (tyle mam w danych exif, i niejasne wrażenie że jakoś to trzeba przeliczyć).
    w przypadku A410 te 5-17mm to jest cały jego zakres i odpowiada to 40-130mm dla kliszy
    Po uwzględnieniu mniejszej matrycy w 350D odpowiada to 25-80mm i właśnie takich ogniskowych potrzebujesz, aby w 350D mieć ten sam zakres co był w A410.

Dla Z5 te 5-17mm to są ogniskowe początkowe, jako że cały zakres Minolty wynosi około 5-70mm i odpowiada 35-420mm dla kliszy.
    Zatem w przypadku Z5 5-17mm to wyjdzie jakieś 35-120mm, a po uwzględnieniu cropa 22-75mm.

Jak widać wyszło bardzo podobnie jak w przypadku A410 (co nie dziwi, bo oba wspomniane aparaty mają podobny rozmiar matrycy światłoczułej.

w klubie już mając 350d używałam całego kitowego zakresu czyli 18-55 i to 55 było trochę za krótkie. a czeka mnie m.in. koncert na dużej plenerowej scenie, raczej bez możliwości wejścia nań dlatego potrzebuję coś z długą ogniskową.

coraz większy mętlik mam w głowie. i jesli nie zdarzy się cud to znacznie mniej pieniędzy do wydania, bo 1500 musi starczyć na obiektyw, zapasowa baterie, druga karte...
    Ja bym wybierał wśród następujących obiektywów:
    Tamron 28-75/2,8
    Canon EF85/1,8
    Canon EF 100/2
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    wroclove

Domyślnie

1,5k i mamy:
    sigma za jakies 800/900,
    karta sandisk 4gb extream III za 230,
    akumulatorki z allegro po 20 za sztuke.
    spokojnie sie miescisz
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

Uzależniony

Domyślnie

"Lepiej zbierac na dobre szkla nizli pakowac kase w dziadostwo."

imho lepiej kupic za tyle $ ile sie ma czyli pewnie

50/1.8
    tamron jakis 2.8
    sigm 70-300

i co zaskakujace ROBIC zdjecia a nie czekac latami az sie kupi elke

jak juz sie dorobi to mozna tamto sprzedac z niewielkim spadkiem to nie body wszak a szkla a one jakos nie chca taniec

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    sigma na koncerty moze byc ciutke ciemna i wolna, ale poza tym bardzo lubie to szklo. jak dla mnie daje dobrej jakosci zdjecia i przyzwyczailem sie nawet do jej bzyczenia, do tego stopnia, ze denerwuje mnie teraz brak bzyczenia w nowej 85tce usm :P
    Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    1,5k i mamy:
    sigma za jakies 800/900,
    karta sandisk 4gb extream III za 230,
    akumulatorki z allegro po 20 za sztuke.
    spokojnie sie miescisz
    Czy jesteś pewien, że możesz doradzić tę sigmę?
    Jak sprawuje się AF przy złym świetle?
    Czy sam używałeś ją w podobnych warunkach do omawianych tutaj?

Tak, wiem, że 85/1.8 sam sobą wypełnia całą kwotę 1500zł, ale czy zakup Sigmy przy tego rodzaju fotografii będzie trafiony? Przy takiej minimalnej przysłonie jaką oferuje i tak da się korzystać tylko z początku jej przedziału ogniskowych aby jak najmniej zdjęć wyszło poruszonych. Chyba, że ten pomysł ze statywem był na serio i jest taka możliwość

Jeżeli sytuacja jest bardzo gardłowa, może by się dało pożyczyć jakiś dobry obiektyw na ten koncert i kontunuować zbieranie pieniędzy do następnego? Aby potem nie zostać z obiektywem, którego się nie potrzebuje :rolleyes:
    Canon 350D + 24-105/4 L IS + 18-55/3.5-5.6 + w odstawce Sigma 18-200/3.5-6.3

Vixen
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    w przypadku A410 te 5-17mm to jest cały jego zakres i odpowiada to 40-130mm dla kliszy
    Po uwzględnieniu mniejszej matrycy w 350D odpowiada to 25-80mm i właśnie takich ogniskowych potrzebujesz, aby w 350D mieć ten sam zakres co był w A410.
    dzięki za przeliczenie

nie ukrywam że się gubię z tym przeliczaniem i czasami nie wiem czy obiektyw ma podane ogniskowe dla pełnej czy niepełnej klatki małego obrazka.

problem w tym że ten "długi koniec" w a410 to za mało, nie wystarczał.
    podobna długość ogniskowej w Z5 też bywała za mała.

dlatego wydaje mi się że stałka ~80mm będzie niewystarczająca.

jeśli nie Sigma 70-300 to co? w podobnej cenie i o podobnym zakresie ogniskowych. troche tego jest ale nijak nie umiem ocenić wartości rzeczywistej.

Miasto
    wroclove

Domyślnie

no oczywiscie, ze lepiej wziac 85/1.8, bo sigma jest fajna, ale w dzien. nie ma co tu sciemniac. w ciemnosciach jest ciezko.

jesli nie stalka, to w tej klasie cenowej sigma jest chyba najciekawszym wyborem.

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów