Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 124

Wątek: Uniwersalny zoom

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vixen Zobacz posta
    nie przekonam się do zmieniania obiektywów
    W mojej opinii bardzo dużo przez to tracisz. Próbowałaś? Może nie masz odpowiedniej torby/plecaka?

pytanie nie było "jaki obiektyw kupić" tylko "który z wymienionych"
    Mam informacje o sigmach 18-125 i 200. Budowa dobra, przymknięte do 8 są w miarę ok, na długim końcu przymykanie pomaga mniej. Nie przymknięte są po prostu słabe. Jeśli to światło Cię nie przeraża - to proszę bardzo ale byłaś ostrzegana!

Skoro 17-70 Ci się nie podoba to znaczy że potrzebujesz dłuższych ogniskowych. W hiperzoomach długi koniec zawsze jest kiepski.

Parę osób chwaliło Canona 28-105 3,5-4,5

BTW, jesteś przekonana, że potrzebujesz tak szeroko na krótkim końcu? 2x zdarzyło mi się byc na koncercie i w zasadzie nie zdejmowałem 70-210-ki.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Vixen
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    W mojej opinii bardzo dużo przez to tracisz. Próbowałaś? Może nie masz odpowiedniej torby/plecaka?
    plecak mam, bardzo fajny, ale jakoś nie widzę się w sytuacji zmieniania obiektywu kiedy ja stoję pod sceną, a za plecami rozbawiony tłum :wink:

starałam sie dowiedziec jak najwięcej o tego typu obiektywach, mniej wiecej znam ich wady i mimo to chcę taki właśnie obiektyw. oczywiście jak będę miała możliwości to kupię kolejne obiektywy, ale na razie ten wydaje mi się optymalnym wyborem.

Skoro 17-70 Ci się nie podoba to znaczy że potrzebujesz dłuższych ogniskowych. W hiperzoomach długi koniec zawsze jest kiepski.
    Parę osób chwaliło Canona 28-105 3,5-4,5
    BTW, jesteś przekonana, że potrzebujesz tak szeroko na krótkim końcu? 2x zdarzyło mi się byc na koncercie i w zasadzie nie zdejmowałem 70-210-ki.
    to co bardzo mi sie w kitowym canonie podoba to właśnie szeroki kąt ale to 55mm jest za krótkie, dlatego waham się przy tym 17-70 (w sensie że różnica między 18-55 a 17-70 nie jest warta wydawania ponad 1000,-)

koncert koncertowi nierówny, na ostatnim wolałabym miec jeszcze szerszy kąt niż 18 bo to nie wystarczało, fakt że to w klubie było i to specyficznym.

niestety nie stac mnie na kilka przyzwoitych obiektywów, na różne warunki

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

starałam sie dowiedziec jak najwięcej o tego typu obiektywach, mniej wiecej znam ich wady i mimo to chcę taki właśnie obiektyw. oczywiście jak będę miała możliwości to kupię kolejne obiektywy, ale na razie ten wydaje mi się optymalnym wyborem.
    Ja też tak myślałem ale okazało się to błedem, przed którym próbuję Cię teraz ustrzec. Całe szczęście obiektyw (Sigma 18-200) udało mi się odsprzedać z niewielką stratą.

Co do plecaka - ja mam Lowepro Slingshot 100. Wymiana obiektywu w tłumie nie jest przy nim problemem.

to co bardzo mi sie w kitowym canonie podoba to właśnie szeroki kąt ale to 55mm jest za krótkie, dlatego waham się przy tym 17-70 (w sensie że różnica między 18-55 a 17-70 nie jest warta wydawania ponad 1000,-)
    Na pewno nie dla samej ogniskowej. Gdyby światła Ci brakowało - wtedy tak.

Chyba Tobie chodzi o inne fotografowanie koncertów niż mi. Chodzi pewnie też o ludzi a nie tylko artystów na scenie. Wtedy szerokość faktycznie się przydaje.

niestety nie stac mnie na kilka przyzwoitych obiektywów, na różne warunki
    Pomału skompletuj zestaw.

Kita już masz. Dajesz nim radę, słabe światło mniej przeszkadza przy krótszych ogniskowych. Hiperzoomy, które wymieniłaś, w zakresie 18-55 nie dadzą w zasadzie żadnej poprawy.

No i teraz powtórzę z upierdliwością godną lepszej sprawy, ze lepiej (dla jakości zdjęć) dokupić drugi, dłuższy obiektyw niż hiperzooma.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Vixen
    Guest

Domyślnie

Ja też tak myślałem ale okazało się to błedem, przed którym próbuję Cię teraz ustrzec. Całe szczęście obiektyw (Sigma 18-200) udało mi się odsprzedać z niewielką stratą.
    możesz w miarę jasno i przystępnie powiedzieć co było z tym obiektywem nie tak?

Co do plecaka - ja mam Lowepro Slingshot 100. Wymiana obiektywu w tłumie nie jest przy nim problemem.
    plecak imponujący ja na razie mam Cobra LO-8-G i zazwyczaj go ze soba nie noszę a aparat w torebce mam

No i teraz powtórzę z upierdliwością godną lepszej sprawy, ze lepiej (dla jakości zdjęć) dokupić drugi, dłuższy obiektyw niż hiperzooma.
    trochę się boję zmieniania obiektywu w trudnych warunkach. impreza typu przystanek woodstock - brud, kurz w powietrzu niesamowity, i tak przez kilka dni. w tym czasie kilkukrotna zmiana obiektywu...

całkiem mozliwe że przesadzam i nie da się zniszczyć w ten sposób aparatu. to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka więc emocjonalnie do niej podchodzę i nadopiekuńczo

a jeżeli drugi, dłuższy obiektyw to co do 1500,- byś mi polecił?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

z tym oraz 18-125 to samo - jest mydło zamiast ostrości na otwartych przysłonach - trzeba przymykac do 8 a to juz znacznie wydłuża czas

trochę się boję zmieniania obiektywu w trudnych warunkach. impreza typu przystanek woodstock - brud, kurz w powietrzu niesamowity, i tak przez kilka dni. w tym czasie kilkukrotna zmiana obiektywu...

całkiem mozliwe że przesadzam i nie da się zniszczyć w ten sposób aparatu. to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka więc emocjonalnie do niej podchodzę i nadopiekuńczo
    Nie ma problemu - najwyżej nauczysz się do czego mozna jeszcze uzywać gruszki do lewatywy - ze zmianą obiektywów w plenerze nie ma problemu- nic się nie stanie - do paprochów w wizjerze przyzwyczaisz się - wlezą i tak nawet jak nie będziesz zmieniać szkieł.. Nadopiekuńczość minie, nie martw się.. 350D używam od porawie 2 tak - to bardzo wytrzymała puszka

Jak dłuższy? np. Canon 100-300USM i Sigma 70-300 APO DG

Pozdr
    Artur
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 15-02-2007 o 01:28
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Kupiłem 50 2.5 macro i zobaczyłem jakiej jakości zdjęcia mogą potencjalnie wychodzić z 350-ki.

Przymykając sigmę do 8 traciłem na plastyce. Próbując robić zdjęcia ptaszkom (długi koniec) w lesie poniosłem porażkę (ciemność, mydło). Wtedy postanowiłem kupić lepszy podstawowy obiektyw rezygnując z zakresu ogniskowych (długich - i tak kiepsko działających), więc ją sprzedałem aby mieć kasę.

Na marginesie: wydaje mi się, że lepszy efekt końcowy jeśli chodzi o węższe kąty widzenia da lepsze ale krótsze szkło i przycinanie potem kadru niż mydlany hiperzoom wyciągnięty na maksa. Piję tu do Sigmy 17-70. Zakres całkiem miły. Oprócz tego są 28-105 czy 24-130, choć na tę ostatnią patrzyłbym ostrożnie.

plecak imponujący ja na razie mam Cobra LO-8-G i zazwyczaj go ze soba nie noszę a aparat w torebce mam
    Ja zazwyczej nie noszę torebek A konstrukcja slingshota umożliwia wygodny dostęp do zawartości bez ściągania go z pleców po przejechaniu nim na brzuch.

No, to faktycznie ciężkie warunki... Hm... Cholera, no sam już nie wiem. Zmiana obiektywu w takim miejscu to faktycznie nienajlepszy pomysł. Ale naprawdę znalazłem w hiperzoomie wewnętrzne fuj.

Te Twoje zdjecia to szybka reporterka? Czy też możesz sobie pozwolić na odejście gdzieś w mniej zapylone miejsce aby tam zmienić szkło?

Bardzo jestem zadowolony ze swojego 70-210 3,5 - 4,5. Obiektyw nieprodukowany, trzeba szukać uzywek z allegro.

Oprócz tego funkcjonuja Sigma 70-300 APO i Canon 100-300 USM. Canon trochę wąski na szerokim końcu moim zdaniem.

Nie wiem jak z Twoim budżetem i czy np. miesiąc czy dwa zwłoki nie spowodowałyby, że w pole widzenia wszedł by 70-200 4.0 L. Ten jest uszczelniany i w ogóle inna liga.

Vixen
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    z tym oraz 18-125 to samo - jest mydło zamiast ostrości na otwartych przysłonach - trzeba przymykac do 8 a to juz znacznie wydłuża czas
    no to brzmi mocno niefajnie

Nie ma problemu - najwyżej nauczysz się do czego mozna jeszcze uzywać gruszki do lewatywy - ze zmianą obiektywów w plenerze nie ma problemu- nic się nie stanie - do paprochów w wizjerze przyzwyczaisz się - wlezą i tak nawet jak nie będziesz zmieniać szkieł.. Nadopiekuńczość minie, nie martw się.. 350D używam od porawie 2 tak - to bardzo wytrzymała puszka
    dyskusję o gruszce czytałam :-D bardzo pouczająca

na razie jestem nadopiekuńcza i trochę panikuję, wiem o tym 8)

Jak dłuższy? np. Canon 100-300USM i Sigma 70-300 APO G
    jeszcze trochę pomarudzę - taki, zeby za dużej "dziury" nie było między nim a kitem czyli raczej od 70mm. ta Sigma wygląda ciekawie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No, to faktycznie ciężkie warunki... Hm... Cholera, no sam już nie wiem. Zmiana obiektywu w takim miejscu to faktycznie nienajlepszy pomysł. Ale naprawdę znalazłem w hiperzoomie wewnętrzne fuj.

Te Twoje zdjecia to szybka reporterka? Czy też możesz sobie pozwolić na odejście gdzieś w mniej zapylone miejsce aby tam zmienić szkło?
    raczej "szybka reporterka". tak naprawdę to nie wiem na ile czyste musi być miejsce do zmiany obiektywu. i czy można czyścić aparat w plenerze. i (jak już wyżej napisałam) trzęsę się nad tym aparatem i jestem nadopiekuńcza

Oprócz tego funkcjonuja Sigma 70-300 APO i Canon 100-300 USM. Canon trochę wąski na szerokim końcu moim zdaniem.
    ta Sigma bardziej do mnie przemawia, zaczynam się poważniej nad nią zastanawiać.

Nie wiem jak z Twoim budżetem i czy np. miesiąc czy dwa zwłoki nie spowodowałyby, że w pole widzenia wszedł by 70-200 4.0 L. Ten jest uszczelniany i w ogóle inna liga.
    z moim budżetem niestety kiepsko. na ten 4.0 L to mnie długo nie bedzie stać. 1000-1500 to raczej maksimum moich możliwości.

a co sądzisz o tym obiektywie: Sigma 24-135mm F2.8-4.5 ASPHERICAL IF ?
    Ostatnio edytowane przez Vixen ; 15-02-2007 o 02:02 Powód: Automerged Doublepost

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Zresztą 70-200/4 L to nie do takich warunków. Zbytnio zwraca uwagę .
    Może poczekaj jeszcze kilka dni/tygodni. Chodzą słuchy, że canon ma wypuścić coś w interesującym Cię zakresie. Może właśnie takie 18-200 IS.

PS. Pomysł z 18-200VR i puszką Nikona uważam za na prawdę niezły. Warto wziąć pod uwagę.

A jeszcze co do tej sigmy 24-135. Nie wiem czy jest wersja DG, bo ta którą miałem bez DG była mało kontrastowa. No i zakres daleki od szerokiego kąta.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 15-02-2007 o 03:29
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

sigma na koncerty moze byc ciutke ciemna i wolna, ale poza tym bardzo lubie to szklo. jak dla mnie daje dobrej jakosci zdjecia i przyzwyczailem sie nawet do jej bzyczenia, do tego stopnia, ze denerwuje mnie teraz brak bzyczenia w nowej 85tce usm :P
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Bardzo jestem zadowolony ze swojego 70-210 3,5 - 4,5.
    Ja też :-)

Oprócz tego funkcjonuja Sigma 70-300 APO i Canon 100-300 USM.
    i na tym w zasadzie kończą się "budżetowe" telezoomy.

70-200 4.0 L. Ten jest uszczelniany i w ogóle inna liga.
    Liga inna :-)
    Jednak gwoli ścisłości, uszczelniany to on niestety nie jest:
    http://photonotes.org/articles/begin...s.html#weather
    Nie wszystkie L-ki są uszczelniane

Poza tym, nawet gdyby był, to w połączeniu z nieuszczelnianym korpusem traci to nieco na znaczeniu.
    Niemniej zbudowany jest niewątpliwie lepiej od 70-210/100-300 czy Sigmy i tu duzą zaletą L-ki jest niezmienna długość zarówno przy ostrzeniu jaki i zoomowaniu.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 15-02-2007 o 10:28
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów