Ja tam sobie na razie nie wyobrażam żadnego focenia bez wszystkich moich szkieł przy sobie. Często jedynie kliszak zostaje w domu, no ale to z wiadomych przyczyn. Kup eLę i futerał przypinany do paska, przepinaj szkła i ciesz się zdjęciami![]()
Ja tam sobie na razie nie wyobrażam żadnego focenia bez wszystkich moich szkieł przy sobie. Często jedynie kliszak zostaje w domu, no ale to z wiadomych przyczyn. Kup eLę i futerał przypinany do paska, przepinaj szkła i ciesz się zdjęciami![]()
pewnie ze super, gorzej jednak z uniwersalnoscia bo przy 28mm na cropie bez kita sie nie obejdziesz.. i tu pomysl noszenia jednego szkla bierze w leb..
no i na marginesie - pomysl by zastepowac 24-70L przez 28-135 jest IMHO to bez sensu.. to nie lepiej juz kupic szklo o nieco innym zakresie
![]()
Może i lepiej kupić coś w innym zakresie...
Już sama nie wiem.
Na kolejne L-ki, czy inne droższe cuda wolałabym jednak zarobić i kupić później coś naprawdę sensownego.
A teraz zastanawiam sie po prostu nad sensownym spożytkowaniem cashback'u. Tak jak mówiłam zależy mi na obiektywie wykorzystywanym wyłącznie na spacery z dzieckiem i rodzinne wypady.
Już pomijając wagę C24-70L, to te ogniskowe nie bardzo nadają sie do takich celów, no i nie ma stabilizacji. Poza tym z osłoną jest on wielki i uwierzcie mi, że nie jest wygodnie nosić "takie coś" na szyi i jeszcze biegać za 2letnim maluchem - już to przerabiałam...
Z drugiej strony, kupując takiego C85 F1.8 mogłabym robić Córci piękne portrety... Te 70mm, które mam to troszeczkę zbyt mało...
No i tak, napisałam własny wątek, to został doklejony do "uniwersalnego zooma", a teraz już temat sie zmienia...
Dzięki !
Ja czekam na przelew. Źle mnie zrozumiałeś
![]()
my tego tym bardziej wiedziec nie bedziemk..
czyli jiz nie architketura ;-) ??
stabilizacja nic Ci nie da przy 2 letnim maluchu - on sie ciagle bedzie poruszal a IS jest do statycznych ujec albo panoramowania..
70mm po cropie to 112mm - maloprzy ilu mm Ty chcesz robic te portrety ;-) ?? pisza ze ef 1200 ma dobry stosunek jakosci do ceny ;-)
sama pisalas o "jednym obiektywie na spacery" wiec watek jak najbardziej odpowiedni :-)
moja rada - siadz sobie przy zdjeciach, ocen w jakim zakresie ogniskowych robisz ich najwiecej albo jakiego zakresu Ci brakuje, zastanow sie czego oczekujesz od nowego obiektywu i wtedy zadawaj pytania bo mam wrazenie ze na razie rozmowa zmierza do nikad ;-)
Ech, to nie tak...
Obiektyw na spacery i wakacyjne wypady to również obiektyw do architektury, landszaftów i fotografowania dziecka. Czyli ogólnie mówiąc do wszystkiego, stąd wskazana IS.
Tak jak pisałam, mając nikona miałam 18-200VR i świetnie sprawdzał sie jako spacerowy zoom i nie tylko. Uwierzcie mi, że w czerwcu miałam go zapiętego do body na rodzinnej imprezce, która odbywała sie w domu. Mam rewelacyjne, ostre, naprawdę piękne zdjęcia !
Miałam jeszcze wtedy tamrona 28-75 - świetne szkiełko, miałam super udany egzemplarz, ale brakowało mi czasem szerokiego kąta do robienia zdjęć w domu, dlatego tamtego dnia miałam swojego hiperzooma.
Teraz zmieniłam system. Aparat ma mi służyć do celów zarobkowych, stąd priorytetem był zakup czegoś dobrego. Dlatego kupiłam 24-70L.
Ale tak jak już też pisałam, ten obiektyw nie bardzo nadaje sie w moim przypadku na spacery :
jest dość ciężki, z osłoną bardzo duży, a to nie jest dla mnie wygodne, bo muszę jeszcze biegać za 2letnim dzieckiem i trochę męczy mnie ten ciężar na szyi w takich sytuacjach,
dwa, nie ma on stabilizacji - fajnej do fotografowania landszaftów, czy architektury, a takie zdjęcia również robię w czasie spacerów będąc gdzieś na wakacyjnym wypadzie,
24 troszkę za wąsko, 70 troszkę za mało...
Pomijajam, że jest to świetny obiektyw i pozwala cieszyć sie pięknymi zdjęciami.
Dlatego mam trochę wątpliwości. Swoje typy Wam podałam. Wybrałam 3 na podstawie dyskusji wątkowej, 3 spośród których dokonam ostatecznego wyboru.
Ale czasem mam wątpliwości, bo żaden z nich nie spełni swojego zadania tak jak nikonowski 18-200VR. Dlatego czasem wpada mi też taka myśl, żeby jednak specjalnego spacerowego zooma nie kupować, bo nie będę z niego zadowolona, tylko kupić coś lepszego, w uzupełnieniu do posiadanego przeze mnei zestawu. Przewinęły mi sie przez myśl C50 F1.4, C85 1.8, C70-200 F4L (nawet używany), a nawet C50 F1.8 z manfrotto...
Wiem, że decyzję muszę podjąć sama. Dlatego już o nic Was nie pytam, poczekam na ten przelew z cashback'u, zobaczę co czas pokaże, może będę miała więcej pieniędzy za tydzień, dwa, lub trzy i będzie mi łatwiej zdecydować.
Dziękuję Wszystkim za okazaną pomoc i wszystkie dobre rady.
To by było na tyle.
PS. Canon 18-200 ma pojawić sie co prawda w połowie września (a pewnie sie pojawi na Photokinie), ale znając życie, jego cena przez pierwsze miesiące będzie dość zaporowa... tak to bywa z nowościami. Zobaczymy.
Pozdrawiam !
no to jeszcze osttnie 3 grosze ;-)
- jesli 24-70 L jest za waski to tym bardziej waski bedzie 28-135
- Tamron 18-250 odpada bo chcesz stabilizacji w obiektywie
- canon 18-200 nie wiadomo kiedy bedzie i za ile
- pozostaje sigma 18-200 z OS ale co do jakiosci sie nie wypowiadam - nie mialem ale rozne opinie slyszalem/czytalem
kupno uzywanego obiektywu nie powinno byc problemem..na marginesie - niedawno nowe byly po 1800 minus CB.. popytaju forumowych tip'ow - moze jeszcze maja to szklo z rachunkami z czerwca - zalapiesz sie wtedy jeszcze na zwrot (chyba ok 180 zl) :-)
Od paru miesiecy jestem właścicielem T 18-250. Polecam go jako jedyny obiektyw na wycieczki, uniwersalny mega-zoom. Można nim spokojnie zrobić zdjęcie pszczółki na kwiatku, szeroki widoczek, można wykonać spore zbliżenie czegoś co jest w oddali. Brak IS z pewnością jest wadą, ale przy podniesionym ISO można z ręki zrobić zdjęcie w ciemnym lesie kiedy zaczyna się szarówka. Obiektyw jest dość lekki i mały, więc można nosić aparat cały dzień na szyi i nie bawić się z zmiany obiektywów. Oczywiscie polecam go tylko tym, dla którzy chcą robić zdjecia na wycieczkach... a nie wycieczki dla zdjęć![]()
SPROCKET
80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
Moja wycieczkowa galeria