Witam,
od czasu rozpoczęcia tego wątku mój fotozestaw się już troszkę rozwinął... i niestety, może wywoła to Wasze oburzenie ale...
Ładowanie ciemnych szkieł (f4 i ciemniejsze) do aparatu 400D i liczenie na szybkość, jakość i Bóg wie co jeszcze to moim zdaniem loteria, bo efekty daleko będą od zadowalających - przynajmniej w trudnych warunkach oświetleniowych.
W 2007 zakupiłem 400D i jednak postawiłem na 17-40/4 i 24-105/4 i nadszedł czas testowania - koncert i focenie przy świetle zastanym. Niestety efekty które uzyskałem na pewien czas zniechęciły mnie do focenia tego typu imprez. Niewiele w sumie fotek było z trafioną ostrością. Nawet centralny punkt AF w 400D nie radził sobie. Zmobilizowało mnie to do zakupu 40D... a to już zupełnie inna bajka. Ten został do dziś.
Zatem jeśli chodzi o 70-300 to podstawowe pytanie chyba jest do jakiego typu fotografii chcesz go używać i czego po nim oczekujesz. Ja osobiście z tym czego doświadczyłem na własnej skórze odnośnie 400D bym się poważnie zastanawiał nad tym zestawem.