Cytat Zamieszczone przez kml
gietrzy, ten tutoral jest super tylko szkoda że słabo czaje ENG :/
nie ma jakiegoś polskiego odpowiednika tych kart ?? bo ten balans bieli mnie dobija !
Ano nie ma
co do kolorymetru to ile on kosztuje ?
Vitez !
Możesz mnie zabić :wink: FAQ! Cholera leniwy jestem z natury i tego co Ty napisałeś już mi się nie chciało , bo wydawało mi się oczywiste (kupno lamp do których jest podana temp K).
kml
Moja wina , nie kupuj kolorymetru. Myślałem, że możesz poprosić "kolegę z drugiego studia" lub zapytać na forum kogoś kto ma identyczne i kolorymetr.
a jeżeli jest bardzo drogi to nie ma innych sposobów na ustawienie barwy ??
1. WhiBall
2. wzorzec (np. IT 8, Gretag ColorChecker DC) i plugin inCamera -tu z G3 mam baardzo miłe wspomnienia
3. kupno lamp z temp w Kelvinach podaną w specyfikacji lamp.

Zobacz .mov na russellbrown.com odnośnie CameraRaw. Fotograf z Hollywood Greg Gorman używa Gretaga i to ColorChecker nie ColorCheckerDC w studio.
Jeszcze możesz sam spróbować skalibrować swój aparat przy pomocy Gretag ColoChecker metodą Bruce Fraser'a (adobe/forums/pshop-Windows/cameraraw forum). Jest do tego skrypt automatyzujący gdzieś w Sieci.

Jednak jeśli chodzi o pracę w studio pkt. 3 to właściwie standard. Najlepsza rada. To właśnie dlatego mamy w korpusach możliwość wpisania temp K. Najlepiej taką jak producent lamp podaje w specyfuikacji :wink: