Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Balans bieli tylko wg wzorca w 300D

Mieszany widok

Bywalec Awatar darpla
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie Balans bieli tylko wg wzorca w 300D

Zastanawiałem się czy z moim EOS-em jest coś nie tak, ale jednak wyczytałem opinię Tomasza Kulaka na temat balansu bieli i potwierdził,że prawidłowy można uzyskać wg wzorca. Co prawda przy świetle słonecznym balans automatyczny czy `słońce` sprawdza sie dobrze ale już w warunkach studyjnych to spory problem.

Just learning and learning about EOS Canon camera`s.
    http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie Re: Balans bieli tylko wg wzorca w 300D

Cytat Zamieszczone przez darpla
    Zastanawiałem się czy z moim EOS-em jest coś nie tak, ale jednak wyczytałem opinię Tomasza Kulaka na temat balansu bieli i potwierdził,że prawidłowy można uzyskać wg wzorca.
    Sorki za ignorancję, ale czym i kim do licha się tak podnieca-ć/sz? Kto to jest T.K.? Dla mnie kolejnym autorem testu typu "Master your 300D na 2. stronach w Chipie"
    Poczytaj co pisze Radek o ACR, inCamera a w ogóle wszystko tam sobie poczytaj --> www.cdrom.pl
    Odsyłam Cię na stronę 66. książki Bruca Frasera "Real World CameraRaw with Adobe CS"
    Jest tam kilka zdjęć przed i po kalibracji "na Gretaga". Będziesz się cieszył, że kupiłeś 300D a nie 1Ds :wink: ...
    Nie ma takiego aparatu, który by ustawił wszystko idealnie / neutralnie
    Cytat Zamieszczone przez darpla
    Co prawda przy świetle słonecznym balans automatyczny czy `słońce` sprawdza sie dobrze ale już w warunkach studyjnych to spory problem.
    A nie ma w 300D- wasia balansu w Kelvinach? Wtedy mierzysz lampy i spokój.

Od siebie mogę Ci polecić WhiBall jako idealne narzędzie do WB w terenie.
    W studio target rozmiaru A4 Gretag ColorChecker DC plus PS plugin inCamera

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Sorki z ignorancję, ale... W tym problem, że po wprowadzeniu "wasiaware" nie ma możliwości mierzenia balansu w kelvinach.... Nie rozumiem, dlaczego tak na Darplę naskoczyłeś?... to co mu polecasz- owszem, kurcze, super, ale nie liczy się sam fakt, że ktoś próbując zdobyć jakąś wiedzę zadaje pytania, powołując się na kogoś innego niż mistrzowie?

Co do samego pytania Darpli- u mnie jakoś AWB sobie radzi- nawet, jak czasami w zamkniętych pomieszczeniach, w nocy, muszę robić zdjęcia z lampą. Kompletnie natomiast szaleje, jeśli robię zdjęcia nocne na zewnątrz, bez lampy. Ale to normalne. Ręczny balans- jak narazie spisuje się znakomicie w każdych warunkach.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pejot
    u mnie jakoś AWB sobie radzi- nawet, jak czasami w zamkniętych pomieszczeniach, w nocy, muszę robić zdjęcia z lampą.
    Z lampą to oczywiste. Aparat zna dobrze widmo swojej lampy.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Z lampą to oczywiste. Aparat zna dobrze widmo swojej lampy.
    Owszem WB z lampa wyjdzie oki pod warunkiem, iz lampa jest na wprost co tez nie jest dobrym rozwiazaniem (cienie).Z omnibouncem tez nie jest wesolo - zafarb jest ( gdyz palnik jest lekko w gorze)
    5D + L

Bywalec Awatar darpla
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

U mnie przy oświetleniu pokojowym mam problem z balansem bieli, oczywiście z lampą jest super. Na dworze w nocy na statywie przy długich czasach naświetlania zdjęcia wychodzą bardzo ładne.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

sprecyzuj super. dobry Balans, czy ladnie wyglada.

szczerze watpie czy w nocy AWB wyrabia
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Na dworze w nocy na statywie przy długich czasach naświetlania zdjęcia wychodzą bardzo ładne.
    Jasne że ładnie, ale czy z poprawnymi barwami? Mi tam zielony śnieg się podoba, ale...

p.s. Zdjęcia w świetle zachodzącego słońca... z natury swojej mają pomarańczowy, ciepły odcień. W żadnym wypadku bym tego nie usuwał ze zdjęcia- bo tak powinno być, bo tak ja to widzę. Z drugiej strony, znam ludzi do tego stopnia "zafascynowanych" korekcją barw, że właśnie ten pomarańczowy nalot w pierwszej kolejności by usuwali...

Bywalec Awatar darpla
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Super znaczy ze nie ma problemów z nieprawidłowo oświetlonym zdjęciami.

A na dworze doprawdy przy długich casach naświetlania zdjęcia są barwne i prawidłowo odzwierciedlają kolory.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

darpla, balans bieli nie ma nic wspolnego z "oswietleniem zdjec".

Kolory sa "prawidlowo odzwierciedlone" przy WB ustawionym na sloneczko. zawsze. w pokoju pod zarowka i w nocy. Ale to nie oznacza, ze WB jest zbedny. Po prostu dobry kolor to nie zawsze naturalny kolor.

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów