No i teraz jasne! Czytałem od drugiego wątku, skąd miałem wiedzieć, że są powiązane?pejot
o to mi chodziło - trzecia odpowiedź w wątku Mr. Green
No i teraz jasne! Czytałem od drugiego wątku, skąd miałem wiedzieć, że są powiązane?pejot
o to mi chodziło - trzecia odpowiedź w wątku Mr. Green
Qrcze ja zawsze mam problem z balansem bieli i jest to JEDYNA wkurzająca mnie rzecz w DIGITALu. To znaczy nie zawsze ale jeżeli chodzi o zdjecia w pomieszczeniach i np z lampą (550ex) to zawsze mi coś nie pasuje :/ a najczęściej zdjęcia są jakieś za czerwone :/
gietrzy, czy da sie gdzieś to u nas kupić ?? http://www.rawworkflow.com/products/whibal/index.html i dlaczego są tam różne odcienie , biel i czerń ?
Rzecz druga to balans bieli w studiu z czym mam równierz małe problemy .. (10d) są jakieś dobre sposoby na ustawienie balansu bieli w studiu ??
help !
Tak offtopicznie - przypomniales mi zdjecia moje Izy w swietle zachodzacego slonca. Bylo pare opinii "a skora to powjnna byc naturalna a nie pomaranczowa" "a bialka to powinny byc biale a nie zolte" ... ehZamieszczone przez pejot
to chyba wlasnie to o czym mowisz - specjalnie zostawilem taki kolor bo takie bylo oswietlenie w otoczeniu i tak to moje oczy widzialy... a sa wlasnie tacy co na sile "bo skora musi mie ctaki kolor a nie inny"
.
Obejrzyj video tutorialZamieszczone przez kml
Jasnoszary - WB w rawie
Biały - biała pipeta w oknie Levels w PShopie
Czarny - czarna pipeta
Ciemnoszary - białoczarna
Zapomniałem dopisać, że biały, czarny, ciemnoszary używamy do jpega.
No w studio to bajkaZamieszczone przez kml
Mierzysz kolorymetrem temp. barwową (Kelvin) lamp studyjnych i wpisujesz w aparat lub przy obróbce w rawie
Jeszcze napisz gietrzy ile taki kolorymetr kosztuje.
Nie więcej niż studio, poza tym nikt nie musi kupować. Od tego są fora by pytać. Ja nie mam urządzenia a mam temp. lamp 550/580.Zamieszczone przez Vitez
Vitez jeszcze jeden link dla Ciebie.
To oczywiście a propos Twojej poprzedniej wypowiedzi.
Chcialem tylko zasugerowac ze taniej wyjdzie kupic zarowy (halogen czy blysk) o okreslonej w dokumentacji technicznej przez producenta temperaturze barwowej niz kupowac byle jakie i do nich kolorymetr 8)
gietrzy, ten tutoral jest super tylko szkoda że słabo czaje ENG :/
nie ma jakiegoś polskiego odpowiednika tych kart ?? bo ten balans bieli mnie dobija !![]()
co do kolorymetru to ile on kosztuje ? a jeżeli jest bardzo drogi to nie ma innych sposobów na ustawienie barwy ??
Ano nie maZamieszczone przez kml
Vitez !Zamieszczone przez kml
Możesz mnie zabić :wink: FAQ! Cholera leniwy jestem z natury i tego co Ty napisałeś już mi się nie chciało , bo wydawało mi się oczywiste (kupno lamp do których jest podana temp K).
kml
Moja wina, nie kupuj kolorymetru. Myślałem, że możesz poprosić "kolegę z drugiego studia" lub zapytać na forum kogoś kto ma identyczne i kolorymetr.
1. WhiBallZamieszczone przez kml
2. wzorzec (np. IT 8, Gretag ColorChecker DC) i plugin inCamera -tu z G3 mam baardzo miłe wspomnienia
3. kupno lamp z temp w Kelvinach podaną w specyfikacji lamp.
Zobacz .mov na russellbrown.com odnośnie CameraRaw. Fotograf z Hollywood Greg Gorman używa Gretaga i to ColorChecker nie ColorCheckerDC w studio.
Jeszcze możesz sam spróbować skalibrować swój aparat przy pomocy Gretag ColoChecker metodą Bruce Fraser'a (adobe/forums/pshop-Windows/cameraraw forum). Jest do tego skrypt automatyzujący gdzieś w Sieci.
Jednak jeśli chodzi o pracę w studio pkt. 3 to właściwie standard. Najlepsza rada. To właśnie dlatego mamy w korpusach możliwość wpisania temp K. Najlepiej taką jak producent lamp podaje w specyfuikacji :wink:
czy w 300D po podpięciu 580ex aparat sam wykryje temperature błysku czy trzeba mu ją jakoś podać?
Eos 33V; Eos IX;EF 28-135 IS usm; 24-85usm; Speedlite EX580; i torba z bajerami. Zenit/helios; Zorki; PS A630