No Panowie - i na czym stoimySam chyba dorosłem do kupienia nieco szerszej stałki w zamian za 28-75.
Teraz tak bawiłem sie Sigma 30mm i zrobiła niezłe wrażenie na mnie, HSM i ogólna budowa szkła wraz ze światełkiem 1,4.
Teraz wpadłem na pomysła ;-)coby sobie ja porównać do rzeczonego C28mmF1,8 i bardzo chętnie usłyszałbym jakieś konkrety na tematy w/w szkieł
![]()
Czy C28mm jest lepszym szkłem od F1,8 od Sigmy która już przy wartości 1,8 jest przymknięta.
Proszę o info i z góry jak zawsze;-) dziękuję![]()
5D + L
Na dpreview bylo kilka takich porownan. Sigma jest ostrzejsza od Canona na brzegach w zakresie f/1.8-2.5 jezeli dobrze uda sie jej trafic z ostroscia. Przy f/2.8 jest tak samo.
Przewagą Canona jest to, ze daje on kat widzenia 75 stopni, z Sigmy wyciagniesz jedynie 45 stopni. Jezeli tylko crop to chyba warto poszukac dobrze ostrzacej Sigmy. Jeszcze pozostaje rozmycie tla, w Sigmie jak to w Sigmie szarpie po oczach bardziej niz Canon.
Ktoś z Kolegów posiada własne foty zrobione Tymi szkłami![]()
Chętnie popatrzyłbym.
Apropos kąta widzenia to spora różnica jest( z tego co sprawdziłem Canon widzi tak jak tamron 28-75 na krótkim końcu )
Może ktoś pokaże jakieś sample i jeszcze wypowie się o tych szkłach - jako były lub obecny użytkownik.
Podratujcie koledzy ;-)
Ostatnio edytowane przez borkomar ; 04-04-2007 o 11:43
5D + L
Szwayko
widzę że masz w stopce EF20/2.8
byłbym wdzięczny za info jak się on sprawuje
na cyfrze z cropem
pozdrawiam
Moze to dziwne ale nie mam jeszcze wlasnej DSLR.
Natomiast na tych co czasem pozyczam np. na 350D to na brzegach dobry Kit 18-55 byl nieco lepszy.
Jezeli ktos uzywa tylko cropa to chyba nie ma co sie szarpac na takie szklo. Kit jest tylko pol dzialki ciemniejszy, a sporo tanszy i mniejszy. To szklo typowe dla pelnej klatki. Na f/4 jest lepsze od 17-40L.
dzięki
Jakby był ktoś zainteresowany, to miałem przez pewien czas (półtora miesiąca) Sigmę 30/1.4 i mogę podzielić się wrażeniami. Generalnie szkło superfajne do zdjęć w pomieszczeniach - GO ma porażająco małą. Jest tylko jeden problem - trzeba trafić dobry egzemplarz. Ja swoją Sigmę kupiłem jako chyba 4 lub 5 z testowanych. Moje zmagania, jeszcze z Nikonem, tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=20165
W innym wątku z przed roku Czacha testował tą Sigmę i bardzo się rozczarował. Ale to było rok temu. Teraz wygląda na to, że to naprawdę świetne szkło, znakomita cena i tylko trzeba właściwy egzemplarz trafić.
Dokładnie - dzisiaj ide testować kolejny. Chyba już z numerem 6![]()