Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Który zestaw wybrać ??

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scooter Zobacz posta
    Na cropie szkło 100-400 daje 160-640, więc zamiana na ff spowoduje brak jakichś 240 mm a szkło typu 600/5.6 na 1000% jest droższe od 10-22.
    tak, to prawda - jesli faktycznie wykorzystujesz ten zakres w calosci to masz problem, to na tyle z wad przy tym zestawie na FF; a zalety? ... myslales o nich, ile i jakie sa: plastyka zdjec, iso ...

zawsze jest cos za cos - kwestia czego potrzebujesz bardziej

nikt cie tu nie namawia na 5D ale jesli wybierasz juz szkla za te 8-10k pln to pomysl rowniez nad przyszloscia i ewentualna przesiadka na FF (3D, 1D III ... cokolwiek sie bedzie nazywal). ja przy kupnie pierwszych szkiel nie myslalem, sprzedalem ze strata, przy kupnie drugich myslalem wylacznie o FF i ... nie zaluje

up to you

pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez Zodiakalny Rak ; 14-02-2007 o 15:04
    z pozdrowieniami "69"

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

ale na 10-22 przeciez nie straci az tak duzo znajac (przynajmniej dotychczas zaobserwowana zaleznosc) rynek. powiedzmy 500zl. jezeli tak a potrzebny ten szeroki bardzo to zanim 5d potanieje to mysle ze warto kupisz wide.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    ale na 10-22 przeciez nie straci az tak duzo znajac (przynajmniej dotychczas zaobserwowana zaleznosc) rynek. powiedzmy 500zl. jezeli tak a potrzebny ten szeroki bardzo to zanim 5d potanieje to mysle ze warto kupisz wide.
    dla mnie 500 pln to nie malo, to prawie 430ex
    z pozdrowieniami "69"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    DSLR też się nie starzeją. Czy mój 300D zaczał robić gorsze zdjęcia? Nie.
    Dla Ciebie i dla mnie się nie starzeją ale mało mieliśmy przypadków na forum ludzie wymieniali puchy jak tylko się nowa pojawiła. Zgadzam się z Tobą w 50%, bo fajnie byłoby mieć FF z normalnym wizjerem ale moim zdaniem lepiej zainwestować w szkła niż kupić samo body 5D (przyjdzie na to czas jak odczuje taką potrzebę), a że kiedyś może stracić na sprzedaży? To akurat normalne, co byś nie kupił i próbował sprzedać nawet po 5 minutach i tak stracisz.

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Kurde i namieszaliście mi w głowie !!!!!!

Lubię pstryknąć coś z daleka....

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy jak wytnę ze zdjęcia z 5d fragment wielkości klatki z 30d to jakość będzie podobna ??

Czy nie zgubię detali ??

Czy nie pojawi się problem z robieniem większych odbitek np 20x30 lub 50x75 ??

Uzależniony

Domyślnie

Crop z APS-C z 5D to ca 5MP.
    Zamiast myslec o wymianie puszki IMHO lepiej kase pakowac w szkla. Moim zdaniem zestaw 2 to optimum do cropa (i nie tylko). A jak kiedys przyjdzie ochota na FF to zostanie tylko 10-22 do sprzedania.
    Wlasnie sie na ebayu zakonczyla aukcja dwuletniej Tokiny 12-24 na ktora poluje. Poszla za 330euro czyli 70e mniej niz nowka z HK, wiec nie przesadzalbym z utrata wartosci uzywanych szkiel.

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Nie każdy musi mieć FF, zestaw 2 jest optymalny. Pomyśl o tym że żeby mieć zakres ogniskowych po cropie do 640 mm to i tak do 5D musisz dokupić jeszcze jedno szkło!!!
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

już zdecydowałem biorę 5d + 100-400 + za jakiś czas 24-105

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SdoubleU Zobacz posta
    Nie każdy musi mieć FF, zestaw 2 jest optymalny. Pomyśl o tym że żeby mieć zakres ogniskowych po cropie do 640 mm to i tak do 5D musisz dokupić jeszcze jedno szkło!!!
    Nie koniecznie. Możesz posiłkować się extenderem x1,4 lub x2. Oczywiście spadnie jakość i światło szczególnie przy drugiej opcji, ale stosunek kosztu do uzyskanej ogniskowej jest bardzo korzystny.

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wziąłbym zestaw numer 2.

Nie myślałbym o 5D i FF, bo jak planujesz 100-400, to pewnie i sport, samoloty, przyrodę. A w takim wypadku przydałoby się szybsze body.

Ja po zakupie 40D zmieniłbym 70-200f4 na 100-400 a tamrona 28-75 na EFS17-55IS. Pomiędzy mam jeszcze EFS 60 macro.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów