Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: może ktoś powie co jest nie tak...

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie może ktoś powie co jest nie tak...

zacząłem robić do mojej nowej strony fotki moich ciasteczek(które sam produkuję)... chciałbym by były one ciekawe ale nie mam weny i w ogóle nie moge poczuć tematu (pewnie matka wariatka by mi odstrzeliła lecz wolę sam) tu jest pierwa:

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja bym spróbował pstryknąć je trochę bardziej z boku (obniżyć obiektyw) i na mniejszej GO, tak żeby trzecie ciasteczko było już nieco rozmyte. Można by je też równomierniej oświetlić.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

oświetlałem bardziej równo z lampą zmiękczoną przez namiot ale wydawało mi sie za płasko- podobały mi sie te cienie... tu jest w namiocie ale światło tylko z okna- tuż obok
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 12-02-2007 o 22:46

Domyślnie

Nie widzę potrzeby zmniejszania GO - to raczej tani bajer. Fotografia produktów żywnościowych to dość skomplikowane zajęcie - na zachodzie są ludzie żyjący tylko z tego, zresztą na ten temat powstało już kilka poważnych opracowań.
    Wracając do zdjęcia. Przede wszystkim tło. Z pewnością spróbowałbym powalczyć z tłami: albo składającymi się z produków (mąka, jaja, pokruszona czekolada, etc) albo ciasteczka ustawione na wystawce/stole. Tło z pewnością w kolorze dopełniającym - więc jakiś granatowy obrus. Ciemny - by w ten sposób wydobyć główny motyw.
    To, co mnie razi, to światło zastane. Do focenia tego typu rzeczy jednak wymagane jest światło studyjne, by móc je w pełni kontrolować.
    Trudno mi jest cokolwiek skrobnąć, nie wiedząc jakim rodzajem oświetlenia dysponujesz i jak bardzo panujesz nad światłem.
    Dlatego na początek polecam Google i temat fotografowanie żywności.
    Ostatnio edytowane przez Michu (Pentax) ; 12-02-2007 o 22:51
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cienie mogą zostać, ale zwróć uwagę że tyle ciasteczko jest trochę prześwietlone na górze.
    Oprócz tego pokombinuj z różnymi tłami, robiąc np draperie z kolorowych obrusów i elementami uzupełniającymi kompozycję, jak np filiżanka z kawą, tacka z nierdzewki lub drewna, wałek do ciasta, jakieś ładne słoiczki z przyprawami korzennymi itp.

Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

michu- światła moge dokupić narazie mam namiot i 430ex ale wiem ze cos studyjnego trza i softboxy bo podobno sam namiot nie zmiekczy dostatecznie..??

może jakaś literatura??

Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Cienie mogą zostać, ale zwróć uwagę że tyle ciasteczko jest trochę prześwietlone na górze.
    Oprócz tego pokombinuj z różnymi tłami, robiąc np draperie z kolorowych obrusów i elementami uzupełniającymi kompozycję, jak np filiżanka z kawą, tacka z nierdzewki lub drewna, wałek do ciasta, jakieś ładne słoiczki z przyprawami korzennymi itp.
    ja mam MacGyver ok 70 różnych ciasteczek i strona bedzie głównie przeznaczona dla odbiorców hurtowych. Dlatrgo zastanawiam się czy oni bedą zwracać aż tak na apetyczność moich wyrobów..? Może i tak ale głównie ich interesuje cena i czy smaczne - a może faktycznie tez ich zachęci "obraz smaku"??
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    dzieki michu
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 12-02-2007 o 22:58 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Wiesz, ja się tam nie znam - ale generalnie to nie ma znaczenia dla kogo robisz te zdjęcia - mają one po prostu przedstawiać w najlepszy z możliwych sposobów to, co sprzedajesz.
    A tak z innej beczki. To prócz linka zapodanego w poprzednim poście, polecam wrzucić w Google food photographer i popatrzeć sobie na strony, które wyskoczyły.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Twoje zdjęcie nie jest złe, rzekłbym że jest standardowym zdjęciem ciasteczek. Przejrzałem na szybko googla i ze trzy foto-stocki i większość zdjęć tych produktów wygląda podobnie do Twojego - od prawidłowe technicznie zdjęcie bez emocji.
    Jeśli chodzi Ci wyłącznie o przedstawienie Twoich produktów to spokojnie możesz powrzucać zdjęcia takie jak to, odstraszać na pewno nie będą. Jeśli masz czas się bawić i chcesz ze zdjęć uczynić dodatkowy atut nośnika reklamy jakim będzie Twoja strona www to się pobaw.
    A czy ktoś będzie zwracał na to uwagę, cóż, trudno wyrokować, ale jeśli hurtownikiem bądź jego przedstawicielem dokonującym wyboru dostawcy będzie kobieta to z dużą dozą prawdopodobieństwa nie umknie to jej uwadze.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 12-02-2007 o 23:08

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów