Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: Sigma 150/2.8 czy Sigma 180/3.5

Domyślnie

JA bałem się problemów z af, ale jednak postanowiłem zaryzykować tę sigmę właśnie ze względu na opinie Nikoniarzy o niej.

Miałem wziąć 135 f2L bo ja potrzebuję tego szkła do ciasnych portretów i make up, ale 135 ma dla mni zbyt małą odległość ustawiania ostrości, pomalowanego oka tym nie zrobię a tą sigmą tak - generalnie sigma zaskakuje mnie pozytywnie, nie spodziewałem się tak dobrej współpracy.

Ale jak mówię, po weekendzie więcej napiszę.
    Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
    Canon 24-70 f/2.8 L + 85 f/1.2 mkII L + Sigma 150 f/2.8 EX

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Magus Zobacz posta
    JA bałem się problemów z af, ale jednak postanowiłem zaryzykować tę sigmę właśnie ze względu na opinie Nikoniarzy o niej.

Miałem wziąć 135 f2L bo ja potrzebuję tego szkła do ciasnych portretów i make up, ale 135 ma dla mni zbyt małą odległość ustawiania ostrości, pomalowanego oka tym nie zrobię a tą sigmą tak - generalnie sigma zaskakuje mnie pozytywnie, nie spodziewałem się tak dobrej współpracy.

Ale jak mówię, po weekendzie więcej napiszę.
    No i to pomalowane oko będziesz z autofokusem robił ?
    Podjrzewam, że szybko przejdziesz na manual, bo tak jest prościej i szybciej.

Domyślnie

Skrót myślowy

Domyślnie

Dwa strzały z 150 EX z tego weekndu

f8

plus

f2,8
    z to croop 100% bez ostrzenia

Domyślnie

jak z AFem ?
    poprobuj troche w domu aa i looknij jak sie sprawuje na bokach tj 1/3 kadru lewa i prawa ?

Uzależniony

Domyślnie

kurcze coraz fajniejsze sampelki z tego szkielka widze, ze swojej 50 2.8 sigmy jestem jak najbardziej zadowolony, pozbylem sie tez uprzedzen do sigmy wiec moze zainwestuje i w dluzsza wersje, mozesz powstawiac troche wiecej sampelkow, albo dac jakiegos linka do swojego portfolio z fotami wlasnie z tej sigmy ?
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    jak z AFem ?
    poprobuj troche w domu aa i looknij jak sie sprawuje na bokach tj 1/3 kadru lewa i prawa ?
    Testowałem szkiełko na większych odległościach w niedzielę na f2,8 i AF nie pomylił się ani raz - zdecydowanie pewniejszy af niż w 85L, które często nie trafia w punkt - jak pisałem szybszy niż 85L ale wolniejszy niż 24-70 f2,8 - porównując do ogółu szkieł jakie miałem - jest szybki.

Co to "aa", które mam wypróbować ?? 1/3 wysokości przy krawędzi?

Sampelków więcej wrzucę jak tylko chwilke czasu miał będę.

Domyślnie Macro

Witam
    Ostatnio przymierzam się do kupienia obiektywu makro i zastanawiam się pomiędzy
    150mm F2.8 EX DG HSM APO Macro a Sigma APO 180mm F3.5 EX DG HSM* MACRO

Problem polega na tym ze ja nigdy nie miałem w rękach obiektywy o skali powiększania 1:1 i szczerze nie potrafię sobie jej wyobrazić jak to jest dużo stąd prośba do kolegów i koleżanek na forum jeśli ktoś z was ma obiektyw makro o skali odwzorowania 1:1 i chciałby wykonać zdjęcie na przykład główki zapałki i bez kadrowania zamieścić je na forum lub wysłać mi na pocztę
    dzięki takiemu zdjęciu będę mógł zobaczyć jakie faktyczne maksymalne zbliżenie można uzyskać z obiektywu makro
    Pozdrowionka dla wszystkich
    Kogut74@poczta.onet.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

troche teorii masz tu:
    http://fotohobby.terramail.pl/makro/teoria.htm

zdjecie moge wyslac Ci jutro wieczorem bo akuratnie nie mam pod reka swojego macro.. z tych 2 sigm celowalbym raczej w 150.. ogniskowa az nadto wystarczy (zdjecia macro i tak bedziesz musial robic ze statywu)..
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 19-08-2007 o 13:06

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    troche teorii masz tu:
    http://fotohobby.terramail.pl/makro/teoria.htm

zdjecie moge wyslac Ci jutro wieczorem bo akuratnie nie mam pod reka swojego macro.. z tych 2 sigm celowalbym raczej w 150.. ogniskowa az nadto wystarczy (zdjecia macro i tak bedziesz musial robic ze statywu)..
    "... będziesz musiał robić ze statywu" ???
    A to niby dlaczego ? A jak on statywu nie ma ? :rolleyes:

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów