Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 58 z 58

Wątek: Sigma 150/2.8 czy Sigma 180/3.5

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Podpisuje sie pod tym obiema rekami i nogami

A w kwestii Sigmy 150. Czy ma ktos z Was doswiadczenie w uzywaniu jej z telekonwerterem 1.4x? Robi sie wtedy 210mm f/4. Jak z jakoscia obrazu? Zastanawiam sie, czy dla swiatla dokupic TC, majac juz Canona 100-400. Bo jesli zestaw Sigma+TC trzeba bedzie przymykac do f/8 zeby jakosc obrazu byla w miare, to chyba lepiej juz zostac przy 100-400 na pelnej dziurze, prawda?
    Mam bardzo podobne obiektywy, czyli Sigmę 180/3.5EXmacro i Canon 400/5.6L. Moje spostrzeżenia są takie, że niezależnie do jakiego obiektywu zakładam telekonwerter to spada jego jakość optyczna. Może nieznacznie a jednak... Czyli oczywiście 100-400 bez tc będzie miał lepszą jakość. Ale w niektórych przypadkach zakładam tc1.4 do 400tki, głównie jeśli światło na to pozwala. Chce zaznaczyć, że tc Canona nie pasują mechanicznie do Sigmy 180/3.5EX macro, myślę że podobnie będzie z Sigmą 150
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    Mam bardzo podobne obiektywy, czyli Sigmę 180/3.5EXmacro i Canon 400/5.6L. Moje spostrzeżenia są takie, że niezależnie do jakiego obiektywu zakładam telekonwerter to spada jego jakość optyczna. Może nieznacznie a jednak... Czyli oczywiście 100-400 bez tc będzie miał lepszą jakość. Ale w niektórych przypadkach zakładam tc1.4 do 400tki, głównie jeśli światło na to pozwala. Chce zaznaczyć, że tc Canona nie pasują mechanicznie do Sigmy 180/3.5EX macro, myślę że podobnie będzie z Sigmą 150
    Dzieki za info. W takim razie odpuszczam. Moja ciekawosc nie przewazy Z drugiej strony troche to dziwne, ze TC Canona nie pasuje... Widocznie kazda z firm stawia na swoje.
    .

Domyślnie

Jeśli chodzi Ci o zwiększenie odwzorowania z Sigmą 150 to może zastosuj pierścienie pośrednie? Przykład:
    1 Sigma 180 f8
    2 Sigma 180 f8 1:1
    3 Sigma 180 f8 z kompletem pierścieni pośrednich Kenko DG

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Temat trochę przycichł, może jednak w trakcie makro-sezonu ktoś zechce podzielić się spostrzeżeniami z użytkowania sigmy 150/2.8? Chętnie z odniesieniami do innych szkieł makro, jeszcze chętniej z przykładami..

Głównie chciałbym poczytać o zachowaniu tego szkła pod wredne światło, o oddawaniu szczegółów w ostrych światłach w bokehu, o blikowaniu (zmora sigmy 105/2.8) itp. Wiem, że to dobre szkło, ale chętniej poczytam o jego wadach niż zaletach.
    Jarek

Domyślnie

Jest test na optycznych sigmy 150/2.8, mysle ze można w dużej mierze mu wierzyc tak jak i opinii na temat sigmy 180/3.5 - mam podobne zdanie i wrazenia z pracy z tym obiektywem co autor testu. Jesli chodzi pod swiatlo to Sigma 180 wypada znakomicie, Canon 70-200/2.8 wymieka- robi straszliwe flary pod swiatlo, Sigma dobrze rysuje nawet ze sloncem w kadrze. Używam tez zamiennie 180tke z Sigma 50/2.8 EX macro, ktora jest lepsza pod wzgledem ostrosci, kolorów, ale pod swiatlo wypada duzo gorzej, podobnie jak sigma 105. Wiec jesli wg testow i przykladowych zdjec 150tka wypada lepiej od i tak swietnej 180tki to uwazam ja za rewelacyjne szklo do macro. Moze zdziałać cuda...
    Poniżej przykład rozmycia tła w dwóch obiektywach macro, odwzorowanie zbliżone, efekty rożne. Widać dużą przewagę długiej ogniskowej w fotofgrafii macro
    Sigma 180/3.5 EX
    Sigma 50/2.8 EX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

To ja o 150. Byłem pod wrażeniem tego szkła po zapięciu do 40D. Początkowo był kłopot z AF ale w Gdyni ładnie go ustawili. Nie zauważyłem jeszcze problemów z pracą pod światło. Jeśli chodzi o bokeh to jest tendencja do "rozdwajania" cienkich obiektów przed punktem ostrości. Czytałem, że może to być skutek korekcji aberracji sferycznej (szkła makro projektowane są tak, żeby uzyskać jak najbardziej płaską płaszczyznę ostrości). Autofocus stosunkowo wolny, 85 1.8 to błyskawica w porównaniu z nim. Jeśli jest kłopot z ustawieniem ostrości lubi wejść w tryb połowicznej prędkości i jechać powolutku po zakresie. Parę razy zdarzyło mi się, że AF zaczął "wariować" w przód i w tył, gdy punkt AF obejmował obiekty blisko siebie w różnej odległości od matrycy (np. trawki), ale może to problem decyzyjności samej puszki.
    Po zapięciu do 5D - wow. Ostrości na 2.8 przybyło jeszcze bardziej. No i kąt widzenia zmienił się na jakiś fajniejszy
    Poniżej takie dwa bokehowe przykłady z 5D, pierwszy na f/2.8, drugi na f/3.2.

.

Domyślnie

Uzytkownicy Sigmy 150 macro wciaz zadowoleni z zakupu, czy po jakims czasie cos denerwuje albo przeszkadza w tym obiektywie?

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów