Jak ustawiacie ostrość w nocy lub gdy nie ma dobrego światła i trzeba to zrobić ręcznie?
Jak ustawiacie ostrość w nocy lub gdy nie ma dobrego światła i trzeba to zrobić ręcznie?
No ręcznie to zazwyczaj za pomocą pierścienia na obiektywie.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Mozna zaopatrzyc sie w swoje swiatlo. Puszka jakies wspomaganie ma, zewnetrzna lampa to nawet niezle.
...
Jeśli masz stały obiekt np. ludzi przed sobą a jest bardzo ciemno to oczywiście powinno zadziałać światło wspomagające i to wystarczy żeby AF to złapał. W 350D jest bardzo skuteczne strobo - tzw. spawarka.
Jeśli nie masz takiego obiektu przed sobą a jednak chcesz coś ustrzelić (zastanawiam się co...) to kieruj focus na jakiś punkt światła.
A jeśli chcesz zrobić "zdjęcie nocy", wystarczy ustawić ISO na 100 przymknąć przysłonę ustawić względnie krótki czas naświetlania np 1/100 i ostrością się nie przejmować.
Powinno wyjść idealnie.
Ostatnio edytowane przez Fakungio ; 12-02-2007 o 22:03
Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG
Wygodniej poprostu nie zdejmować dekielka z obiektywu - efekt będzie podobny
A tak na poważnie to nie wydaje mi się aby przy tych ustawieniach było coś widać w nocy, prawdą jest że ostrością wtedy nie należy się przejmować.
Wracając do tematu wątku to tak jak poprzednicy - ustawiaj ręcznie lub korzystaj z każdego możliwego źródła światła do wspomagania AF
Ostatnio edytowane przez stratus ; 12-02-2007 o 22:22
jak się ją ma to pewnie można...
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
Kup sobie breloczek ze wskaźnikiem (laser), wyceluj najpierw nim w obiekt, potem aparatem w świecący wzorek i masz ostrość. W większości przypadków sprawdza się gdy sprzęt w zawodzie jęczy (albo nie -> usm) jeżdżąc to w jedna, to w druga stronę.
EOS 30D / EOS 33 + EF 50 + EF 70-200
D700 / F80 + 14-200
Pentacon Six + 50,80,180
Bronica SQ-Ai + 50,80,150
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
http://s004.wyslijto.pl/?file_id=89651521945913375254
Nic poprostu pytam.Podaję link do zdjęcia które tak sobie pstryknąłem wczoraj i nie ma dobrej ostrości.Dlatego pytam jak wy to robicie.A po za tym chodzi mi o dobre ustawienie bo jak się ustawia i na monitorku widać że może być a póżniej zobaczy się na kompie to jest bardzo żle.