Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: z kompaktu na lustrzanke...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez common Zobacz posta
    Dziekuje za naswietlenie tematu, myslac o zakupie lustrzanki nie myslalem o pozostaniu przy kitowym obiektywie chcialem kupic SIGMA 70-300 APO MACRO oraz Canon 50mm 50 1.8 II oraz lampe 430ex. No ale teraz mi troszke namieszaliscie i dlatego mam jeszcze pytanie czy nie warto kupowac poniewaz nie robie duzo zdjec czy dlatego ze nie zauwaze roznicy w jakosci zdjec pomiedzy aparatem ktory obecnie posiadam. Co do kupowania aparatu S3 czy g7 to uwazam ze bedzie to zakup na 2-3 lata i czlowiek bedzie myslal o kupieniu czegos innego a przy lustrzance zawsze moge kupic nowy lepszy obiektyw ale to moje spostrzezenia moze nie trafne. Pozdrawaiam
    Lustrzanka cyfrowa też Ci się zdezaktualizuje za dwa trzy lata, ale mniejsza o to. Różnicę pomiędzy 400D a posiadanym obecnie kompaktem zauważysz na pewno, to jednak zupełnie inna bajka. Szkoda że nie napisałeś na początku że myślisz o zakupie zestawu: aparat z kitem + dwa obiektywy + lampa bo to nieco zmienia postać rzeczy. Kupowanie samego lustra z kitem jako kompletu docelowego mija się z celem ale w takim połączeniu jak podałeś to już całkiem porządny zestaw dla amatora, o dużych możliwościach.
    Jeśli zdecydowałeś się przeznaczyć na sprzęt foto kwotę kilku kzł to zapewne jesteś zdeterminowany nauczyć się tego sprzętu używać, co zaowocuje tym że w miarę postępów będziesz tego sprzętu używał coraz więcej i więcej.... a potem to już tylko, nowe szkła, filtry wężyki statywy, słowem nałóg ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Lustrzanka cyfrowa też Ci się zdezaktualizuje za dwa trzy lata,
    A niby jak? O ile się nie popsuje, to przecież nie zacznie produkować obrazow gorszej jakości.
    To nie tak, jak z komputerem, na którym za dwa,trzy lata mało co chce działać.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    A niby jak? O ile się nie popsuje, to przecież nie zacznie produkować obrazow gorszej jakości.
    To nie tak, jak z komputerem, na którym za dwa,trzy lata mało co chce działać.
    Tak samo jak S3 czy G7, też będą działać tak samo. Takie czasy że ciągle się czegoś nowego chce. Te potrzeby zmian tkwią w głowach użytkowników, atakowanych gradem informacji, a nie w sprzęcie.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Ze "schorzenia" ciągłej pogoni za coraz nowszym (lepszym?) sprzętem trudno się wyleczyć. Sam dopiero ok 2 lata temu przystopowałem. Sprzęt posiadam taki jak w stopce i chociaż są już puszki nowsze, szybsze, z "większymi" matrycami - nie zamierzam go zmieniać. Dziś patrzę na to z punktu widzenia rzeczywistych potrzeb i możliwości. Sprzęt "dezaktualizuje się" nie w momencie wyjścia na rynek modelu nowszego, ale w chwili, gdy jego możliwości nie mogą sprostać naszym rosnącym wymaganiom.
    Wracając do tematu postu: jeśli masz już wolne środki rzędu kilku KPLNów - bierz lustrzankę. Być może różne hybrydy (bo o zwykłych kompaktach nawet nie wspominam) są wygodniejsze, lżejsze, poręczniejsze i relatywnie tańsze. Ale przecież sprzęt foto ma dawać głównie wysokiej jakości fotografie, a nie wyłącznie wygodę w transporcie (choć idealne byłoby połączenie tych dwóch cech). Sam używam lustrzanek od ponad 10 lat i gdy czasami na jakiejś imprezie muszę zrobić fotkę jakimś przygodnym kompaktem, po prostu szlag mnie trafia. Nie mogę wytrzymać świadomości, że nie mam pełnej kontroli nad ekspozycją. Jeśli spróbujesz przygody z lustrzanką być może tez nabawisz się kompaktofobii .
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

no jesli masz dokupic do tego lustra jakies obiektywy a nie zakonczyc zakupy na kicie to zmieniam zdanie i rzeczywiscie moze warto zastanowic sie nad 400d...z tegi co napisales fundusze masz wiec
    pisales tam ze chcesz kupic jakas tele z sigmy z tego mozna sugerowac ze chcialbys foci np ptaszki czy cos co wymaga duzych ogniskowych , w tym przypadku lustro napewno lepiej sie spisze ...
    ogolnie lustrzanki sa o wiele szybsze od nawet najszybszych kompaktow , daja lepszy obraz pod warunkiem ze zastosujesz przynajmneij sredniej jakiosci szkla bo tak wlasciwie to od nich zalezy jakos zdjecia , no i po 3 lustrzanki daja mozliwosc dostosowania sie do kazdego potrzeb co moim zdaniem jest najwieksza ich zaleta
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

myslac o zakupie lustrzanki nie myslalem o pozostaniu przy kitowym obiektywie chcialem kupic SIGMA 70-300 APO MACRO oraz Canon 50mm 50 1.8 II oraz lampe 430ex.
    no i to bylby calkiem fajny zestaw :-) .. reszta sama przyjdzie z czasem

No ale teraz mi troszke namieszaliscie i dlatego mam jeszcze pytanie czy nie warto kupowac poniewaz nie robie duzo zdjec czy dlatego ze nie zauwaze roznicy w jakosci
    moze tak - roznice sa ale widoczne zwlaszcza przy duzych powiekszeniach.. przy 10x15 raczej nie bedzie ich zbyt wiele..

no i nie spodziewaj sie ze zdjecia z lustra beda od razu lepsze od tych z kompaktu.. to kewstia umiejetnosci fotografa+uzytego obiektywu+(na koncu) elektroniki rejestrujacej obraz.. dlatego wlasnie bedziesz musial wiecej pstrykac - lustrzanka ustawiona w trybie "auto" traci sens bycia lustrzanka .. a inne tryby, zwlaszcza "m" wymagaja wprawy.. niemniej jeszcze raz podkreslam - jesli Cie to interesuje, jesli nie przerazaja Ci ceny, rozmiary i waga sprzetu, jesli zona sie na to zgodzi - warto 8)

jesli zas ma to byc aparat tylko na rodzinne wyjazdy - nie warto bo zawiedziesz sie liczac na automatyczny wzrost jakosci proporcjonalnie z cena sprzetu..

Co do kupowania aparatu S3 czy g7 to uwazam ze bedzie to zakup na 2-3 lata i czlowiek bedzie myslal o kupieniu czegos innego a przy lustrzance zawsze moge kupic nowy lepszy obiektyw ale to moje spostrzezenia moze nie trafne.
    zawsze bedziesz chcial jaksniejszy obiektyw, body z lepsza matryca, lepszym af i wieksza iloscia fps .. czasem lepiej/taniej co 3 lata zmienic kompakt niz co jakis czas dokupywac cos do systemu (czyt. jeden dobry obiektyw to zwykle rownowartosc 1-2 kompaktow )

edit: chyba ze interesuja Cie szkla np. m42 i przejsciowka z potwierdzenim ostrosci.. to IMO fajny sposob na w miare tanie fotografowanie i zarazem dobra jakosc dzieki przyzwoitym szklom..
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 13-02-2007 o 18:31

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    (...)
    edit: chyba ze interesuja Cie szkla np. m42 i przejsciowka z potwierdzenim ostrosci.. to IMO fajny sposob na w miare tanie fotografowanie i zarazem dobra jakosc dzieki przyzwoitym szklom..
    Ale raczej tylko z długimi, bo z szerokimi to lipa niestety .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ale raczej tylko z długimi, bo z szerokimi to lipa niestety .
    do serokiego kit - najtanszy i w miare przyzwoity szeroki kat :smile:

niestety, "szerokie" m42 na cropie wcale nie sa juz szerokie a rozwiazanie typu zenitar 16mm albo Peleng 8mm nie kazdemu pasuje .. choc czasem fajne efekty mozna uzyskac, zwlaszcza na 8mm

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów